maritbet girişmaritbet
Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'ndaki binlerce şehidin mezarı tespit edilecek!

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'ndaki binlerce şehidin mezarı tespit edilecek!

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin mezarını tespit etmek için çalışma başlatılacak

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin mezarını tespit etmek için çalışma başlatılacak.

Mecidiye ve Aziziye tabyalarının bulunduğu Nenen Hatun Tarihi Milli Park'ında özel cihazlarla arama yapılarak, 93 Harbi'nde Ruslarla göğüs göğse çarpışan isimsiz kahramanların mezarlarına anıt dikilecek.

Milli Parklar 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, yaptığı açıklamada, tarihin akışına yön veren, gösterdikleri kahramanlık mücadelesiyle Rusları, Mecidiye ve Aziziye tabyalarından püskürten şehitlerin mezarlarının tespiti için arama yapılacağını söyledi.

Jeofizik radar cihazı sayesinde Top Dağı'nın eteklerinde yatan şehit mezarlarının tek tek ortaya çıkartılacağını belirten Kılınçer, "Şehrin sırtını yasladığı, Erzurum'un adeta güven kapısı olan Top Dağı'nda yatan isimsiz kahramanların birer anıt mezarı olması için tarihi Mecidiye ve Aziziye tabyalarında arama çalışması yapacağız. Tabyaların bulunduğu bu alanda, yani 93 Harbi'nin yaşandığı, göğüs göğse çarpışmaların olduğu, Nene Hatun'un eline baltayı alıp koştuğu yerde yatan kahraman şehitlerimizin mezarlarını tespit edeceğiz. 93 Harbi'nde burada çok kayıp verdik. Yapılacak olan çalışma aynı zamanda bu kayıpların belirlenmesi için önemli bir çalışma olacak ve bulunacak her mezara bir anıt dikilecek" diye konuştu.

Tespit edilen her mezar için alan düzenlemesi yaparak şehitlikleri belirleyeceklerini, bulunan her isimsiz kahramanın mezarını koruma altına alacaklarını vurgulayan Kılınçer, bu çalışmanın tabyaların yer aldığı Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'na, Çanakkale şehitliğinde olduğu gibi ayrı bir önem katacağını ifade etti.

Genel müdürlük bünyesinde bulunan jeofizik radar cihazının özel ekiple Erzurum'a geleceğini kaydeden Kılınçer, "Gelecek olan ekip kendi alanında uzman kişilerden oluşuyor. Çanakkale'de yapılan çalışmaların aynısını burada yapacak olan ekibin çalışması Nene Hatun Milli Parkı'nın önemini bir kat daha artıracak. Ayrıca bu çalışma tarihe ışık tutan bir araştırma niteliği taşıyacak" diye konuştu.

Simülasyon merkezi yapılacak

Tabyaların tarihini gelen yerli ve yabancı turistlere birebir doğru anlatmak, amacıyla özel eğitimli kılavuzlar yetiştirileceğini kaydeden Kılınçer, "İşimiz sadece burayı tanıtmak veya isimsiz kahramanların mezarlarını bulmakla bitmiyor. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nı ziyarete gelenler, özel eğitimli kılavuzlar sayesinde burayı daha iyi tanıma fırsatını yakalayacak. Kulaktan dolma bilgilerle değil, alanında uzman olarak yetişen kişiler gelen misafirlere tarihin gerçekleri anlatacak" dedi.

Kılınçer, Çanakkale'deki gibi tarihi tabyalarda da simülasyon merkezinin olacağını ve ziyaretçilerin 93 Harbi'ni yaşayarak anlayacaklarını söyledi.

Türkiye'deki tarihi zenginliklerin diğer ülkelerde olmadığına dikkat çeken Kılınçer, şöyle devam etti:

"2014 yılından itibaren başlayacağımız çalışmalarımızın arasında farklı projeler de var. Çanakkale'de olduğu gibi burada da simülasyon merkezi ve panoramik müze yapılacak. Gelen misafirler tarihte yaşananlara şahit olacak ve  tabyaların önemini bir kez daha anlayacak. Bu projede aksaklık çıkmazsa 2015 yılında hizmete açılacak. Misafirlerimiz bu merkezde ve panoramik müzede tarihi canlı canlı yaşamış olacaklar. Bakanlığımızın desteği sayesinde hazırlanan projeler hayata geçirilecek. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nı ziyarete gelenler buradan farklı duygularla ayrılacak."

Selami Küçükoğlu, Yücel Velioğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nda isimsiz kahramanların yeri tesbit ediliyor!
  • 28.09.2013 11:18

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nda isimsiz kahramanların yeri tesbit ediliyor!

93 Harbi'nin gerçekleştiği Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı' ...

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'ndaki binlerce şehidin mezarı tespit edilecek!
  • 24.09.2013 15:46

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'ndaki binlerce şehidin mezarı tespit edilecek!

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin ...