maritbet girişmaritbet
Konya’da kurulan yeni OSB, 40 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Konya’da kurulan yeni OSB, 40 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Konya'da toplamda 12 milyon metrekare alanda kurulan 2 ve 3'üncü organize sanayi bölgelerinin birleşmesi ile oluşturulan Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) 4 milyon metrekarelik genişleme alanına ilk etapta yatırım yapacak 106 firma ile 30 bin kişi civarında olan istihdamını 40 bine çıkarmayı hedefliyor

 

Konya'da toplamda 12 milyon metrekare alanda kurulan 2 ve 3'üncü organize sanayi bölgelerinin birleşmesi ile oluşturulan Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) 4 milyon metrekarelik genişleme alanına ilk etapta yatırım yapacak 106 firma ile 30 bin kişi civarında olan istihdamını 40 bine çıkarmayı hedefliyor.

Halen 40 farklı sektörden 391 firmanın faaliyet gösterdiği KOB'da genişleme alanında arsa tahsisi yapılan firmalardan taahhütlerini yerine getiren ve ödemelerini yapanlarla kasım ayında arsa tahsisi sözleşmesi imzalanacak. Bölgede yeni yatırım yapacak firmalar otomotiv, makine imalat, beyaz eşya, elektrik elektronik, tekstil, gıda, demir çelik, tıbbi cihazlar gibi geniş bir sektörel yelpazede hizmet verecek.

Konya Sanayi Odası ve KOS Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 20 yıl önce şu an KOS'un faaliyet gösterdiği alanda hiçbir şey olmadığını belirterek, "Bugün gurur duyuyoruz, 511 sanayi parseli, 391 adet firması, 40 farklı sektörüyle ve 30 binin üzerinde istihdam bulundurmasıyla Konya Organize Sanayi Bölgesi ülkemizin önemli bir merkezlerinin başında yer alıyor" dedi.

Bir istihdam bölgesi haline getirmek istedikleri KOS'un genişleme bölgesine bin 300 adet, rekor sayılabilecek bir başvuru yapıldığına dikkati çeken Büyükhelvacıgil, "2006 yılında başlanan ve 4'üncü OSB olarak da bilinen 4 milyon metrekarelik genişleme alanı için yapılan başvurularda oldukça hassas ve katma değerli üretim ve ihracat odaklı değerlendirmeler yaptık. Başvuru dilekçesini önce 128'e indirdik. Firmaların istihdam yapısı, ihracatı, mali yeterliliklerini de inceledik. Sonrasında ise kriterlere uyan 106 firma ön tahsise hak kazandı. Bu firmalardan taahhütlerini yerine getirenler ve ödemelerini yapanlarla Kasım ayında arsa tahsisi sözleşmesi imzalayacağız. Bu firmaları seçerken, otomotiv, makine imalat, beyaz eşya, elektrik elektronik, tekstil ve hazır giyim, gıda, demir çelik, ilaç kimya ve kimyevi maddeler, tıbbi cihazlar, kağıt ve kağıt ürünleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik ekipman imalatı gibi alanlardan olmalarına dikkat ettik. Ön tahsis hakkı kazanan firmaların istihdamımızı 10 bin kişinin üzerinde artırıp, 40 binin üzerine taşıyacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgenin en büyük sıkıntısının kalifiye elaman olduğunu kaydeden Büyükhelvacıgil, "Hat safhada işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Türkiye'nin işsizlik oranı yüzde 9,2'ye düştü. Biz bunun da altında yüzde 8'lerdeyiz ama biz eleman bulamıyoruz. OSB'mizde Pakpen firmasının meslek lisesi hizmete açıldı. Bizde bu yatırımı okula çevre il ve ilçelerden gelen öğrencilere kalmaları için yurt yapmakla destekleyeceğiz. Kalifiye elaman bulabilsek istihdamımız daha da artacak" dedi.

Bu ay içinde tahsislere başlanan 4 milyon metrekarelik genişleme alanında 1.5 milyon metre kare daha alan olduğunu ve ayrıca 7,5 milyon metrekare daha ilave alanlarının bulunduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, "Toplamda 25 milyon metrekare alana sahip olan Türkiye'nin önemli OSB'lerinden n biriyiz. Gelecek yıl 7,5 milyon metrekarelik arsamızın Milli Emlak'ta olan 2,5 milyon metrekaresini de alıp, burayı hemen akabinde diğer genişleme alanını da yürüteceğiz" diye konuştu. Yönetim ve müteşebbis heyetleri aynı kalarak birleşen bir OSB olduklarını, diğer bölgelere göre arsa paylarını ucuza sunduklarını belirten Büyükhelvacıgil, "Bölgenin arsa payları ve yatırımcıya taksitli ödeme kolaylığı sunmamız da örnek teşkil ediyor. Arsa paylarının peşin 75 bin TL ila 100 bin TL arasında değişiyor. Firmalardan arsa bedellerinin yüzde 5'ini ön tahsiste, kalan yüzde 20'sini de tahsis sözleşmesi imzalarken alıyoruz. Sözleşmeden 4 ay sonra da taksitler başlıyor ve 4 yıl sürüyor. Bu fiyatları belirlerken amacımız sanayicimizin işletme sermayesini arsaya bağlamamasıydı. KOS bir kâr müessesesi değil. Biz sadece hizmet bedelini alıyoruz" açıklamasını yaptı.

Unilever yatırımı da genişleme bölgesinde

Bölgede yabancı yatırımcı olarak şu anda Unilever firmasının yatırımının mevcut olduğunu anımsatan Büyükhelvacıgil, "Unilever bölgemizde, 100 milyon doların üzerinde bir yatırım yapıp 300 kişi istidam etmeyi hedefliyor. 2013 yılının ilk yarısında yatırımını tamamlamasını bekliyoruz. 290 bin metrekare alanda yatırım yapan firmanın bölgemizden yeni arsa talepleri de olacağını tahmin ediyoruz. Unilever buraya yatırım yapmakla, Tekirdağ'a yatırım yapmak arasında yılda 3 milyon kilometre menfaatinin olacağını açıklamıştı. İlimiz ve bölgemiz birçok yatırıma yönelik oldukça stratejik bir konuma sahiptir" dedi.

Bölgede KOBİ OSB kurmayı da planlıyoruz

Konya'da faaliyet gösteren 2'si devlet 2'si de vakıf üniversitesi olan 4 üniversiteye KOS'ta yer tahsis edeceklerini ve bölgede sektörlerin gelişmesine yönelik yeni işbirlikleri planladıklarını ifade eden Büyükhelvacıgil, "Yanı sıra enerji santrali, kimyasal, biyolojik ve fiziksel arıtma yapabilen atık su arıtma tesisi ve Ar-Ge, inovasyon merkezi yatırımları da sürüyor. 2 bin ila 3 bin metrekarelik alanlarda KOS'ta faaliyet gösteren firmalara hizmet verecek bir KOBİ OSB kurmayı da planlıyoruz. Henüz düşünce aşamasında olan bu projeleri de yakın zamanda projelendirmek istiyoruz" diye konuştu. Türkiye ihracatta yüzde 3 büyürken, Konya'nın yüzde 8 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Büyükhelvacıgil, bu yıl ki ihracat öngörülerinin 1. 3 milyar dolar olduğunu ve ekim ayında bir milyar doları geçtikleri sözlerine ekledi.

Stratejik yatırım çekmeye çalışıyoruz

Mevcut yatırımların yanında bölgeye stratejik yatırım çekmek içinde çaba sarf ettiklerini belirten Konya Sanayi Odası ve KOS Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil "Bundan 5 yıl öncesinde Hyundai ülkemizde yatırım yapacak yer ararken biz kendilerine 4 milyon metre karelik genişleme alanının tamamını ücretsiz teklif etmiştik. Ayrıca istihdam desteği ve üretilen ürünlerden alma garantisi ve daha birçok alternatif sunmuştuk. Ama tercih edilmedik. Başkan olduğum dönem 2005 yılında 5084 sayılı teşvik yasası çıktığında ilk 36 ilin içinde olmayı çok istedik ama olmadı. Akabinde bundan bir önceki teşvikte 3'üncü bölgede olmamızla biz birden fark ettik ve ihracatımız 1 milyar doları yakaladı. Son teşvikte ise 2'inci bölgede olmamız bizim için sıkıntılı. Stratejik yatırım çekmek kolay bir şey değil. Çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Mehtap Demir/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pakpen 11 yılda 27 kat büyüdü!
  • 29.01.2013 11:13

Pakpen 11 yılda 27 kat büyüdü!

400 milyon lira, 2011 yılını 351 milyon lira net satış ile kapatan Pakpen'in 201 ...

Konya’da kurulan yeni OSB, 40 bin kişiye istihdam sağlayacak!
  • 12.10.2012 10:12

Konya’da kurulan yeni OSB, 40 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Konya'da toplamda 12 milyon metrekare alanda kurulan 2 ve 3'üncü organize sanayi ...

Albaraka Türk Katılım Bankası Konya OSB’de yeni şube açtı!
  • 20.07.2012 08:55

Albaraka Türk Katılım Bankası Konya OSB’de yeni şube açtı!

Albaraka Türk Katılım Bankası, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni şube açtı ...

Halk Bankası Konya OSB'de bir şube açtı!
  • 22.05.2012 11:07

Halk Bankası Konya OSB'de bir şube açtı!

Türkiye Halk Bankası Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bir şubesini hizmete ...