maritbet girişmaritbet
Kırşehir'deki Seyfe Gölü kuruyunca yüzlerce kuş türü göç etti!

Kırşehir'deki Seyfe Gölü kuruyunca yüzlerce kuş türü göç etti!

Yaklaşık 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin büyük bölümünün kuruması nedeniyle başta flamingolar, martılar, ördekler, angıtlar ve çıkrıkçı kuşları olmak yüzlerce kuş türü, yaşam alanı bulmak için bölgeyi terk etti

Kırşehir'in Mucur ilçesinde 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin kurumasının ardından başta flamingolar, martılar, ördekler, angıtlar ve çıkrıkçı kuşları olmak üzere yüzlerce kuş türü göç etti.

Yağışların yeterli seviyede olmaması, yaz sıcaklarındaki buharlaşma ve bölgedeki derin su kuyularından sulama ve içme suyu temin edilmesi nedeniyle Seyfe Gölü Kuş Cenneti büyük ölçüde kurudu.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gölde yaptığı basın açıklamasında endemik bitkileri, 27'si nesli tükenmekte olan toplam 187 kuş türüne ev dahipliği yapan Seyfe Gölü'nün yok olma tehlikesi yaşadığını ifade etti.

Birinci Derece Doğal Sit Alanı, Tabiatı Koruma Alanı olan ve uluslararası Ramsar Sözleşmesi koruma sınıfına sahip Türkiye'nin çok önemli doğal varlıkları arasında yer alan Seyfe Gölü'nün yeterince çalışma yapılmadığı için kuruduğunu dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:

"Gölde sadece küçük su birikintileri kaldı. Yaklaşık 10 bin 700 hektar alanı kapsayan Seyfe Gölü Kuş Cennetine uzaktan baktığımızda tamamen dolu gibi görüyoruz. Ama yaklaştığımızda görüyoruz ki göl tamamen kurumuş. Çölde bir serap görmüş oluyoruz. 10 bin 700 hektar alandan geriye yaklaşık bin metrekarelik bir su birikintisi kaldı. 187 kuş türünün büyük bölümü bölgeyi terk etti. Bu su birikintisi de artık vahadan başka bir şey değil. Burada pelikanlar, flamingolar, çıkrıkçı kuşları, angıtlar ve martılar vardı."

"Gölün son yolcuları..."

Seyfe Gölü Yönetim Planı'nın uygulanmaması ve bu sene yeterince yağış düşmemesi nedeniyle gölün tamamen kuruduğunu belirten Çetiner, uzaktan bakılınca su gibi görünen bölgenin artık bir tuz tabakası haline geldiğini vurguladı.

Herşeye rağmen gölü terk etmeyen ve kalan küçük su birikintilerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan az sayıdaki kuşun yetkililer için önemli bir mesaj olduğunu vurgulayan Çetiner, önlem alınmazsa bu kuşların da artık "gölün son yolcuları" olacağını dile getirdi.

Göldeki binlerce balık da telef olacak

Gölü besleyen pınarlardaki su seviyesinin de düştüğünü anlatan Çetiner, "Eğer göldeki kalan az miktardaki su da kurursa, 3 yıl önce derneğimizin katkılarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından göle bırakılan binlerce balık da telef olacak. Bir an önce çözüm bulmamız gerekiyor. Gerekirse buradaki suya takviye yapılmalı" dedi.

Alınması gereken önlemler

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Seyfe Gölü'ne büyük önem vermesine rağmen gerekli çalışmaların yapılmadığını ifade eden Çetiner, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: 

"Çatak Projesi sürdürülmeli ve daha uygun hale getirilmeli. Göl kıyısına yakın yerlerdeki destek oranı artırılmalı. Seyfe havzasından alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Eski Doğanlı civarındaki ve Malya Devlet Üretme Çiftliğindeki derin kuyu pompalarıyla alınan su miktarı kontrol edilmeli. Damlama sulama sistemine geçilmeli. Sulama amaçlı, ruhsatlı derin kuyu pompalarıyla alınan sular kontrol altına alınmalı, su tüketim miktarı ölçülmeli. Ruhsat alırken belirtilen miktar kadar su verilmeli. Çok fazla su çekiliyor, kiralama yöntemiyle çok büyük arazi sulanıyor. Havzadaki su seviyesi ölçülerek, o oranda su verilmeli. Damlama tipi sulama teşvik edilerek zorunlu tutulmalı."

Abdullah Yıldız, Ersin Altınsoy/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kırşehir'deki Seyfe Gölü kuruyunca yüzlerce kuş türü göç etti!
  • 15.08.2013 11:36

Kırşehir'deki Seyfe Gölü kuruyunca yüzlerce kuş türü göç etti!

Yaklaşık 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin büyük bölümünü ...

Kırşehir’deki Seyfe Gölü’nde sular küresel ısınma sebebiyle 500 metre çekildi!
  • 21.08.2012 08:00

Kırşehir’deki Seyfe Gölü’nde sular küresel ısınma sebebiyle 500 metre çekildi!

Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Seyfe Köyü sınırlarında bulunan doğa harikası S ...