maritbet girişmaritbet
Kırıkkale’ye tuz üretim tesisi kuruluyor

Kırıkkale’ye tuz üretim tesisi kuruluyor

500 milyon dolar yatırımla kurulacak olan üretim tesisi ile 10 milyar tonluk kaya tuzu rezervi ekonomiye kazandırılacak

Kırıkkale'nin Delice ilçesindeki 10 milyar tonluk kaya tuzu rezervi ekonomiye kazandırılıyor. Kırıkkale'de kurulacak, rafine tuz ve klor alkali üretimini gerçekleştirecek tesis ile 275 bin ton tuzun yol tuzu, sofralık tuz, sanayi tuzu ve tıbbi tuzun olarak kullanıma sürülmesi hedefleniyor. Tesisin 2015 yılında hayata geçmesi planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın projesiyle Kırıkkale'de kurulacak tuz üretim tesisi için sahada etüt ve sondaj çalışmaları yapıldı. Rafine tuz ve klor alkali üretimini gerçekleştirecek bir tesisin yapımı için harekete geçildi. 500 milyon dolar yatırımla yapılacak olan tesisin temeli bu yıl içinde atılacak. Yetkililer, tesisle yıllık 117 milyon dolarlık ithalatın önüne geçileceğini aktardı. Tuz madeni sahası, Kırıkkale ili, Delice ilçesi, Çiçekli köyünde kurulacak. 10 milyar tonun üzerindeki kapasiteye sahip tuz rezervinde, doğalgaz depolama amacıyla, çözelti madenciliği yapılarak doğalgaz depolama alanları oluşturulması planlanıyor. Oluşturulacak kavernalarda ( boşluk) 2019'a kadar 500 milyon metreküp doğalgazın depolanması hedefleniyor.

Doğalgaz fiyatlarındaki olası dalgalanmaları azaltmak için doğalgazın depolanması gerekiyor. Türkiye'de 2023 hedeflerinde doğalgaz depolama kapasitesinin 5 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Tesiste elde edilecek ürün, tekstil ve boya başta olmak üzere sanayi tesislerinde kullanılacak ve rafine tuz olarak sofralarda kullanılacak. Sahadaki tuz, Türkiye'de bilinen göl ve deniz sularına dayalı klasik tuz üretim yöntemiyle değil, çözelti madenciliği yöntemiyle çıkarılacak.

275 bin ton tuzun yol tuzu, sofralık tuz, sanayi tuzu ve tıbbi tuz olarak kullanıma sürülmesi hedefleniyor. Proje ile ilgili daha önce başta MTA olmak üzere, Alman ve Çinli bazı firmalarla çok sayıda sismik, jeolojik ve jeofizik değerlendirmeler, fizibilite ve mühendislik çalışmaları yapıldı.

500 bin ton üretim kapasiteli

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) iştiraki olan Kömür İşletmeleri AŞ'nin (KİAŞ) çoğunluk hissesi ve Eti Maden İşletmeleri'nin ortaklığında kurulacak bir özel şirket tarafından yapılacak tesis, yılda 500 bin ton üretim kapasiteli tesis 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek. 300 kişinin istihdam edileceği tesisin bu yıl içinde temeli atılacak.
Meltem Gündüz/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kırıkkale’ye tuz üretim tesisi kuruluyor
  • 14.04.2014 09:32

Kırıkkale’ye tuz üretim tesisi kuruluyor

500 milyon dolar yatırımla kurulacak olan üretim tesisi ile 10 milyar tonluk kay ...