maritbet girişmaritbet
İşte dünyanın en etkileyici 25 dev projesi!

İşte dünyanın en etkileyici 25 dev projesi!

Popularmechanics adlı site dünyanın en etkileyici 25 projesini paylaştı. Türkiye'den Marmaray'ın da yer aldığı mega projeler göz kamaştırdı.

Dünya üzerinde hayata geçirilen birçok mühendislik harikası devasa proje daha önce aşılamamış çok büyük engelleri aşıyor. Türkiye'den İstanbul'un Avrupa ile Anadolu Yakası'nı birbirine bağlayan Marmaray projesinin de yer aldığı liste oldukça dikkat çekici... 

İŞTE AĞZI AÇIK BIRAKAN DÜNYANIN 25 ETKİLEYİCİ PROJESİ! 

1. Panama Kanalı Genişletme, Panama

Panama Kanalı

Panama Kanalı'ndan geçen büyük gemiler...

Tamamlanma Süresi: 11 yıl

Maliyet: 5.25 milyar $
Panama Kanalı 1914'ten beri hizmet veren 77 km uzunluğundaki bir gemi geçidi, ancak 1914'ten günümüze gemiler irileştiği için kanalın bazı bölümlerinde genişleme ihtiyacı hissedilmiş. Kanalın yaklaşık 6 km'lik bölümünü kapsayan ve 4,4 milyon m3 betonun kullanılacağı tahmin edilen projenin tahmini bitiş tarihi olarak 2016 gösterilmekte.

2. Port Mann Köprüsü, ABD

ABD'deki Port Mann Köprüsü

Kuzey Amerika'nın en uzun 2. köprüsü Port Mann...

Tamamlanma Süresi: 6 yıl

Maliyet: 1.93 milyar $
2012 yılında açılan 2km uzunluğundaki köprü, Kuzey Amerika'daki en uzun 2. Köprü konumunda. Köprü ayakta durabilmek için 288 kablo kullanmakta.

3. Three Gorges Barajı, Çin

Three Gorges Barajı

Çin'deki 180 metre yükseliğe sahip Three Gorges Barajı

Tamamlanma Süresi: 17 yıl

Maliyet: 22 milyar $
Dünyanın en büyük barajı, kullanılan beton miktarını düşünebiliyor musunuz? 
Çin'in Yangtze Nehri üzerine kurulu olan 32 dev türbini ile elektrik üretimi yapan baraj, yaklaşık 180 metre yüksekliğe, 40 metre genişliğe ve 2.3 km uzunluğa sahip

4. Dünya Ticaret Merkezi, ABD

Amerika'daki Dünya Ticaret Merkezi

New York'ta ikiz kulelerin yerine yapılan Dünya Ticaret Merkezi

Tamamlanma Süresi: 7 yıl

Maliyet: 3.8 milyar $

New York'ta 11 Eylül saldırılarının ardından yıkılan ikiz kulelerin yerine yapılmış olan gökdelen, 541 m yüksekliğiyle Amerika'nın en yüksek binası konumunda. Kule betonarme çekirdek etrafında yükselen çelik yapısı ile çok daha sağlam.

5. Aizhai Köprüsü, Çin

Aizhai Köprüsü

Çin'deki dünyanın en uzun köprüsü Aizhai

Tamamlanma Süresi: 5 yıl

Maliyet: 600 milyon $

2012'de kullanılmaya başlanan asma köprü, dünyanın en yüksek köprüsü konumunda ayrıca dünyanın en uzunlarından. Dehang Kanyonu'na açılan iki tüneli birleştiren köprü yerden tam 366 m yüksekte ve yaklaşık 1,2 km uzunluğa sahip.

6. Marmaray, Türkiye

Marmaray

İstanbul Boğazı'nı su altı tüneliyle geçen Marmaray projesi

Tamamlanma Süresi: 9 yıl

Maliyet: 4.5 milyar $

2013 yılında açılan yaklaşık 76 km uzunluğundaki demir yolu projesi İstanbul Boğazını da su altı tüneliyle geçerek İstanbul'un Avrupa ve Asya yakasını birbirine bağlamakta.

7. FFR Grand Stadyumu, Fransa

FFR Grand

Paris'teki FFR Grand Stadyumu

Tamamlanma Süresi: 4 yıl

Maliyet: 552 milyon $

Paris'in güneyine yapılması planlanan 82 bin kişi kapasiteli ragbi stadyumu, açılıp kapanabilen bir çatıya ve portatif çok amaçlı bir sahaya sahip olacak.

8. Jubail Sanayi Şehri, Suudi Arabistan

Jubail Sanayi Şehri

Suudi Arabistan'daki Jubail Sanayi Şehri

Tamamlanma Süresi: 10 yıl

Maliyet: 11 milyar $

Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde 1970'li yıllardan beri planlanan şehir, 4 bölgeden oluşan yaklaşık 20 km2'lik bir alana kurulu. Bu alan petrokimya, alüminyum ve döküm endüstrileri gibi pek çok endüstriyi bünyesinde barındırmakta.

9. Liuchonghe Köprüsü, Çin

Liuchonghe Köprüsü

Çin'deki 537 metre uzunluğundaki Liuchonghe Köprüsü

Tamamlanma Süresi: -

Maliyet: -

2013 yılında açılan asma köprü 537 metre uzunluğunda ve Liuchonghe Nehri üzerindeki 335 m yüksekliği ile dünyanın en yüksek 2. köprüsü konumunda. Manzarası görülmeye değer!

10. Londra Metrosu Geliştirme, İngiltere

Londra metrosu

Tamamlanma Süresi: 11 yıl

Maliyet: 23 milyar $

Dünyanın ilk metro ağı olan Londra metro ağı 1863'de açıldığından beri büyümekte. 8 tünel açma makinesinin çalıştığı bu yeni proje ile ağa 42 kilometre demiryolu ve 10 yeni istasyon eklenecek ayrıca 40 metro istasyonu da birbirine bağlanmış olacak.

11. Hyderabad Metrosu, Hindistan

Hyderabad Metrosu

Hindistan'daki Hyderabad Metrosu

Tamamlanma Süresi: 14 yıl

Maliyet: 2 milyar $

74 km'lik yükseltilmiş demiryolu içeren hafif raylı sistem projesi ile tüm bölgenin modernize edilmesi planlanmakta, projede kilometre başına bir istasyon konumlandırılacak ve her istasyona 3 ile 5 dakika arasında bir tren gelecek. Proje ile çok fazla kişinin ulaşımını gerçekleştirebilmesi planlanıyor.

12. Zhuhai-Macao Köprüsü, Çin

Çİndeki köprü

Hong Kong ve Çin'i bağlayacak olan 26 km'lik Zhuhai-Macao köprüsü

Tamamlanma Süresi: 7 yıl

Maliyet: 10.6 milyar $

Hong Kong ve Çin'i bağlayacak olan Zhuhai-Macao köprüsü, 6,5 km'lik bölümü tünelden oluşan toplam 26 km'lik köprü tünel karışımı inanılmaz bir proje. Proje köprü tünel bağlantısı ve köprü ayağı için 2 adet yapay ada içerecek.

13. Songjiang Otel, Çin

Çin'deki Songjiang otel

Çin'deki 19 katlı Songjiang Otel

Tamamlanma Süresi: 2 yıl

Maliyet: 538 milyon $

Otelin tam ortasında bulunan şelaleyi dert etmeyin otelin olayı zaten burada! 19 katlı, yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki otelin 2 katı da suyun altında konumlandırılmış.

14. Russky Köprüsü, Rusya

Russky köprüsü

Rusya'daki renkli kabloları bulunan Russky Köprüsü

Tamamlanma Süresi: 4 yıl

Maliyet: 1 milyar $

3 km'nin üzerindeki uzunluğu ile Rusya'nın güneybatısındaki köprü açıldığı yıl olan 2012'den beri dünyanın en uzun asma köprüsü konumunda. Köprü yaklaşık 300 m yüksekliğindeki iki kulesi ve tabyası arasında gerili toplam 168 dev kablo ile ayakta durmakta.

15. Etihad Demiryolu, BAE

Etihad Demiryolu

Tamamlanma Süresi: -

Maliyet: 11 milyar $

Proje tamamlanmasının ardından Arap Emirlikleri'nde ulaşımın en hızlı ve en kolay yolu olacak yaklaşık 1200 km uzunlukta olacak hat Suudi Arabistan, Katar, Umman, Bahreyn ve Kuveyt'i birbirine bağlayacak.

16. Al Maktoum Uluslararası Havaalanı, Dubai

Al Maktoum Havalimanı

Tamamlanma Süresi: 20 yıl

Maliyet: 31 milyar $

Açılışı 2010 yılında yapılmış olsa da bu, havaalanının genişletilmeyeceği anlamına gelmez. Genişletme çalışmalarıyla beraber havaalanının her yıl 220 milyon insanı ağırlaması planlanmakta. Planlanan Proje yaklaşık 54 km2'lik dev bir alan kaplayacak ve 100 Airbus A380'i aynı anda ağırlayabilecek bir kapasiteye sahip olacak!

17. Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı, Çin

Pekin Daxing Havaalanı

Tamamlanma Süresi: 5 yıl

Maliyet: 13 milyar $

Havaalanı 696 bin m2'lik dev alanıyla dünyanın en büyük terminaline ev sahipliği yapacak. 7 piste sahip olacak Havaalanının yılda yaklaşık 100 milyon insan ağırlaması bekleniyor. Havaalanının ilk bölümünün 2018, tamamının ise 2025 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

18. Bertha Tünel Kazıcı, ABD

Bertha tünel kazıcı

Tamamlanma Süresi: 2 yıl

Maliyet: 80 milyon $

Şu anda 2013 yılında kazdığı tünellerden birinin içinde sıkışıp kalmış olsa da Bertha dünyanın en büyük tünel kazıcısı. Makinenin öğütücü başlığının çapı yaklaşık 17,5 m, ağırlığı 7000 ton ve uzunluğu 100 m. Tamir çalışmaları bu devi yeniden canlandırabilmek için hala sürmekte.

19. New Century Global Centre, Çin

Çin'deki New Century projesi

Tamamlanma Süresi: 3 yıl

Maliyet: -

New Century Global Centre, 1,66 km2'lik dev kapalı alanıyla, dünyanın en büyük desteksiz kapalı alanına sahip, yani kullanım alanında hiçbir kolon yok! Bina içerisinde mağazaları, tiyatroları, ofisleri hatta bir su parkını bile barındıracak.

20. Atlanta Falcons Stadyumu, ABD

Atlanta Falcons stadı

ABD'nin Atlanta Falcons Stadyumu

Tamamlanma Süresi: 3 yıl

Maliyet: 1.2 milyar $

Her stadyumun açılıp kapanabilen bir çatısı olabilir, ama bununki biraz farklı ve pahalı. 2017 yılında açılması planlanan stadyum, bir kamera lensindeki gibi açılıp kapanabilen 8 adet çatı kanadına sahip ve bunlar 8 dakika içinde açılabiliyor! Çatı yapımında kullanılan malzemenin de yarısaydam oluşu çatısı kapalı olsa bile stadyumun içine ışık alabilmesine olanak sağlamakta.

21. Şangay Tower, Çin

Şangay Tower Çİn

Tamamlanma Süresi: 8 yıl

Maliyet: 2.4 milyar $

632 m yüksekliğindeki dünyanın en yüksek 2. binası tamamlandıktan sonra, onu çok yükseklerdeki hava hareketlerinin sallamalarından koruyabilmek için binanın hareketlerine ters yönde hareket edebilen dev safra tankları kullanılacak. Binada otel, ofisler halka açık alanlar ve ağzı açık bırakan manzaralar bulunacak

22. Körfez Köprüsü Doğu Bölümü, ABD

ABD'deki Körfez Köprüsü Doğu Bölümü

Tamamlanma Süresi: 12 yıl

Maliyet: 6.4 milyar $

San Francisco Körfezi'nde bulunan yaklaşık 624 m'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun kendinden temelli asma köprüsü, aynı zamanda da dünyanın en geniş köprüsü. Köprü 160 m'lik tek kulesinden yol boyunca uzanan 2 sıra 80 cm kalınlığındaki kablolar ile yol arasına gerili daha küçük kablolarla desteklenmiş.

23. Route 520 Köprüsü, ABD

ABD Route 520 Köprüsü

Tamamlanma Süresi: 5 yıl

Maliyet: 2 milyar $

2016'da bitirilmesi planlanan bu yüzen beton köprü hemen yanına yapıldığı eskisinin yerini alacak, Seattle'da bulunan köprü 2,35 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun yüzen köprüsü ünvanına sahip olacak.

24. Skytree, Japonya

Skytree japonya

Tamamlanma Süresi: 4 yıl

Maliyet: 806 milyon $

2012'de açılmış olan kule 634 m'lik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek "desteksiz kulesi" ünvanına sahip. (Dubai'de bulunan 828 m'lik Burj Khalifa dünyanın en yüksek "binası" olarak geçmekte). Kule üzerinde 6 TV transmisyon anteni ve Tokyo'yu dilediğinizce seyredebileceğiniz halka açık 2 gözlem iskelesine sahip!

25. Gümüş Hat, ABD

Gümüş hat abd

Tamamlanma Süresi: 8 yıl

Maliyet: 6.8 milyar $

18,8 km'lik yeni demiryolu ve 5 istasyona sahip ilk bölümü 2014 yılında açılan proje, 2. bölümü ile devam etmekte. Yapımı süren bölüm ise 18,3 km yeni demiryolu ve 6 yeni istasyon içeriyor. Washington'un merkezini havaalanına da bağlayacak olan proje dünyanın en karmaşık metro ağlarından biri olarak gösteriliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte dünyanın en etkileyici 25 dev projesi!
  • 05.10.2015 12:11

İşte dünyanın en etkileyici 25 dev projesi!

Popularmechanics adlı site dünyanın en etkileyici 25 projesini paylaştı. Türkiye ...