maritbet girişmaritbet
İstanbul, Avrasya’nın düğün merkezi oluyor

İstanbul, Avrasya’nın düğün merkezi oluyor

Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Hindistan, İran, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa'dan çok sayıda çift birbirine “evet” demek için İstanbul’u tercih ediyor

Tarihi ve kültürel cazibesiyle öne çıkan İstanbul, son yıllarda kongre ve sağlığın yanı sıra düğün turizmi için de tercih edilen lokasyonlardan biri haline geldi. Türkiye'deki düğünlerin yüzde 15'inden fazlasına evsahipliği yapan İstanbul'da, başta Arap ülkelerinden olmak üzere son yıllarda Hindistan, İran, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa'dan çok sayıda çift birbirlerine “evet” dedi.

TÜİK verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de 600 bin 138 çift evlendi. Bu evliliklerin yüzde 15'inden fazlası İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul, dünyada en çok düğün yapılan şehirlerden biri... Las Vegas, Paris, İtalya ve Yunanistan gibi destinasyon düğünleri denilince akla gelen noktalardan biri olma yolunda ilerleyen İstanbul, bölgedeki ülkelerin düğün ekonomisine de yön vermeye hazırlanıyor. Düğün; mobilyasından beyaz eşyasına, mefruşatından züccaciyesine, mekanından organizasyonuna, kuyumundan gelinliğine, yemeğinden müziğine, nikah şekerinden davetiyesine kadar Türkiye'de milyarlarca dolarlık bir ekonomi haline gelirken, çiftlerin birbirlerine “evet” demelerinin ortalama maliyeti yaklaşık 50 bin TL olarak hesaplanıyor. YEPUD verilerine göre ise Türkiye'de sadece düğün-etkinlik sektörünün cirosu 250-450 milyon dolar arasında bulunuyor. Dünyada ise bu alanda 170 milyar dolarlık bir ekonomi söz konusu. Türkiye'de son 15 yılda düğün ekonomisi çok hızlı büyüdü. Yabancıların düğünleri için İstanbul'u seçmesiyle gelişim hızlandı. 90'lı yıllarda popüler olan havuz düğünleri, sonraki yıllarda yerini kırda, tarihi mekanlar ve beş yıldızlı otellerde düzenlenen düğünlere bıraktı. Günümüzde Türkiye'de düğün yapan yabancılar da tercihlerini saray, yalı ve 5 yıldızlı otellerden yana kullanıyor. Boğaz'daki tarihi mekanlar etkinlik düzenlemek için ilk sırada gelirken, yine bazı kıyı kentleri de son yıllarda turist çekmeye başladı.

Düğün alışverişinin adresi de İstanbul

Diğer yandan düğünler sadece mekan sahiplerini ihya etmiyor. İstanbul, organizasyonun yanı sıra düğün alışverişinde de Milano ve Barselona gibi kentlerden biri olma yolunda ilerliyor. Avrupa'da yaşayan birçok gurbetçinin de düğün alışverişi için tercih ettiği İstanbul'da, havayollarından konaklamaya, turizm acentasından organizasyon şirketine, araç kiralamadan perakendeye, yemeğinden düğün sonrası turistik alışverişine nikah orgarizasyonları ekonomiye önemli katkı sunuyor. Düğün için İstanbul, Kapadokya, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Antalya'daki mekanları tercih eden yabancıların orta üst gelir grubundan olmasının yanı sıra, Türkiye'de düzenlenen düğünlerin büyük bölümüne çok sayıda konuk da katılıyor. Hatta İstanbul'a önümüzdeki dönemde düğün turları düzenlenebileceği ifade ediliyor.

'Kültür ve Turizm Bakanlığı desteklemeli'

YEPUD'un eski Başkanı Meltem Bayazıt Tepeler, bu yıl Türkiye'de düğün yapmak isteyenlerin sayısının fazla olduğuna dikkati çekerek, “Özellikle Avrupalı, Azeri, Arap ve Hintlilerden ciddi bir talep söz konusu. Bu ülkelerden birçok çift şimdiden evlenecekleri mekanları seçip rezervasyon yaptırdı” dedi. George Bush, Tony Blair, Chirac, Berlusconi, Schröder, Aliyev ve Condoleezza Rice gibi pek çok önemli misafiri ağırlayan KM Events ve KM Weddings'in de sahibi olan Tepeler, dünyadaki düğün ve organizasyon endüstrisinin İstanbul'a kaydığını söyledi. Tepeler, şirket olarak yılda yaklaşık 60 düğün/etkinlik yaptıklarını, şu anda 30 yabancı çifte servis verdiklerini kaydetti. Tepeler, Türkiye'ye sakin ve huzurlu bir atmosferin yerleşmesinin, yabancıların Türkiye'deki etkinlik ve düğünlerini artıracağını kaydetti. Şu anda Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un marka olarak yükselen bir destinasyon olduğunu belirten Tepeler, “Bu konumu çok iyi kullanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak strateji geliştirerek dünyada bir numaralı düğün ve etkinlik destinasyonu haline gelmemiz gerekiyor” dedi.

Gelinlik sektörü de büyük talep görüyor

Düğün ve evlilik planlama sitesi dugun.com'un Genel Müdürü Emek Kırbıyık da yüzde 30 artışla bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyon turistin İstanbul'a geldiğini hatırlatarak, “Bu da gösteriyor ki; İstanbul global olarak yükselen bir değer ve bu direkt olarak İstanbul'da düğün yapmak isteyen çift sayısını da artırıyor” dedi. Kırbıyık, mekan ve organizasyon dışında gelinliğin de yabancılardan büyük talep gördüğünü, ayrıca kına kıyafetleri, gelin ayakkabısı ve takının da listenin başındaki diğer ürünleri oluşturduğunu kaydetti.
Yıldız Taşdelen Erli/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, Avrasya’nın düğün merkezi oluyor
  • 25.04.2014 11:28

İstanbul, Avrasya’nın düğün merkezi oluyor

Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Hindistan, İran, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa'dan ç ...