maritbet girişmaritbet
İnşaat yapma maliyeti yükseliyor

İnşaat yapma maliyeti yükseliyor

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, bina inşaat maliyet endeksi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 22 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), açıkladığı bina inşaat maliyet endeksi verilerine göre bu yılın üçüncü çeyreğinde bina inşaat maliyet endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 artış gösterdi.
Bina inşaatı maliyet endeksi, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü üç aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, (yıllık olarak) ortalama yüzde 17.1 oranında arttı.

Malzeme artışı yüzde 18.7, işçilik artışı yüzde 11.9 oranında

Temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemin inşaat maliyetleri ile bir önceki yılın aynı aylarındaki maliyet arasında artış yüzde 22.1 oranında.
Üç aydan üç aya maliyet artışları demir çelik malzemede yüzde 58.1, kalorifer malzemesinde yüzde 26.6, elektrik malzemesinde yüzde 25.4, sıhhi tesisatta yüzde 23.9, ahşap malzemede yüzde 23.9 oranında. İnşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki değişim sonucu inşaat malzemesi fiyatlarındaki artıştan ve de özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Malzeme fiyatlarındaki artışın yüksekliği yanında bir yılda işçilik maliyetinin yüzde 11.9 oranında artması da dikkati çekiyor.

İnşaat maliyetlerinde artık konut fiyatlarını yükseltiyor

İnşaat maliyetlerindeki artış sonunda yeni konut fiyatlarının yükselmesine yol açacak. Çok sayıda yeni konut inşaatı var. Fakat satılmayı bekleyen eski maliyetlerle üretilen çok sayıda da konut var. Konut yapımcıları, henüz maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığını, yıl başından sonra konut fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar. Konut sektöründeki gelişmeleri yakından izleyen Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; “yüksek gelen maliyetler ardından gayrimenkul fiyatlarında artışın ‘kaçınılmaz' hale geldiğini belirten sektör temsilcileri, yılın son aylarını ‘önemli fırsat' olarak niteliyor.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, ithal malzeme başta olmak üzere, işçilik fiyatlarıyla birlikte artışların sektör tarafında ‘dayanılmaz' hale geldiğini satışlardaki durgunluk nedeniyle fiyatlarında zamların sürekli ertelendiğini söylüyor.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, maliyet artışı sonunda satış fiyatlarına yansıtılacak. Çünkü sürdürülebilir değil. Bugüne kadar yansıtılmamış olmasının nedeni ise rekabet. Sanayiciden  taahhüt gruplarına kadar herkes konut üretmeye başladı. Talepte azalma yok ama üretim çok. Bu rekabetin dışında kalmamak için fiyatlara yansıtılmadı. Malzemeciler hiç geri kalmıyor, her zammı mutlaka uyguluyor. Biz yapamıyoruz” diyor. 

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bıçak kemiğe dayanmadı, kemiği de yaraladı” diyerek, maliyet artışlarının konut fiyatlarına yılın başında mutlaka yansıyacağını belirtiyor.
İnşaat maliyetlerindeki artış öncelikle yeni konut fiyatlarında artışa yol açacak ama, sonunda artış genel fiyat çizgisini etkileyecek."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor
  • 27.12.2022 11:12

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor

Türkiye'de hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta ikamet ediyor. ...