Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi mi kurulacak?

Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi mi kurulacak?

Bartın Valiliği, biyogaz tesisleri kurulabilmesi için il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit ederek fizibilite çalışması yapacaklarını söyledi

Vali Seyfettin Azizoğlu, makine mühendisi Faruk Papila'nın Gölbucağı Mahallesi'nde kurduğu biyogaz sistemini inceleyerek, çalışma hakkında bilgi aldı ve hayvan dışkısından elde edilen gazı ateşledi. Ülkemizdeki enerji kaynaklarımızı çoğaltmanın çok önemli olduğunu söyleyen Azizoğlu, Papila'yı tebrik etti. 

Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 milyar dolarlık ithalatla ülkenin en önemli sorunlarından birinin enerji olduğunu söyledi. Enerji ihtiyacının en azından yarısının ülkedeki kaynaklarla karşılanması halinde 30 milyar doların yatırıma dönüştürülebileceğine dikkati çeken Azizoğlu, şöyle konuştu:
"Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi kurabilir miyiz, bunun fizibilitesini çıkaracağız ve vilayet olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edeceğiz. Biyogaz tesisi yapılamaz değildir ama bunun devamı önemlidir. Bundan sürekli enerji elde etme imkanımız olacaksa o zaman rantabl olur. Biyogaz sistemi evlerde kurularak her aile, elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılayabilir. Tabii öncelikli olarak fizibilite çalışması yapmamız gerekiyor." 

Biyogaz sistemi

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde çalışan Papila da ilk 2006'da arazisindeki binada "Papila 1" ve "Papila 2" adını verdiği biyogaz sistemini kurduğunu, hayvan dışkısından gaz üretmeyi başararak, ısınma ve aydınlatmada kullanılmak üzere depolamaya başladığını aktardı.

Sistemle 10 büyükbaş hayvanı olan kişinin, günde 20 metreküp gaz üretebileceğini, bunun yanında tarımda verimi arttıran zenginleştirilmiş organik sıvı gübre üretimine de imkan sağlandığını vurgulayan Papila, şöyle devam etti:
"Hayvan üreticileri, hayvan dışkısını gübre amacıyla tarlaya atıyor. Ancak bu dışkı yağmur yağmazsa bitki köküne inemiyor. Özellikle yazın, bu dışkının hiçbir faydası olmuyor. Biyogaz sisteminin içine hayvan dışkısını atarken, aynı oranda da su ekliyoruz. Sistem, dışkının asidini ve gazını alıyor. Gazı, sistemin içinden alıp depolarken, zenginleştirilmiş organik sıvı dediğimiz gübre de dışarıya atılıyor. Ürettiğimiz gazı ister ısınmada, ister aydınlatmada istediğimiz şekilde kullanırken, gübreyi de tarımsal ürünlerin verimi için kullanabiliyoruz."

Papila, Türkiye'de biyogaz tesislerinin çoğalmasıyla üreticilerin gaza para vermeyeceğini dile getirerek, üreticilerin tarlasında organik sıvı gübre kullanarak verimini arttırabileceğini sözlerine ekledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Isı yalıtımıyla binaların enerji performansı güçleniyor
  • 08.10.2026 17:34

Isı yalıtımıyla binaların enerji performansı güçleniyor

Kış öncesi alınacak ısı yalıtımı kararı, binaların dört mevsim performansını doğ ...

Fotovoltaik sistem çözümlerinde Vaillant - Elin Enerji iş ortaklığı
  • 07.10.2026 13:47

Fotovoltaik sistem çözümlerinde Vaillant - Elin Enerji iş ortaklığı

Vaillant Group Türkiye, Elin Enerji iş birliğiyle hayata geçirdiği yeni nesil fo ...

Enerji dönüşümü 2035’e kadar metallere olan talebi artıracak
  • 01.10.2026 11:42

Enerji dönüşümü 2035’e kadar metallere olan talebi artıracak

Enerji dönüşümü ve arzın talebe yetişememesi, metal fiyatlarında kalıcı bir artı ...

Elektrik zaman saatleri tasarrufun anahtarı oluyor
  • 11.08.2026 09:50

Elektrik zaman saatleri tasarrufun anahtarı oluyor

Enerji maliyetlerindeki artış, işletmeleri ve bireysel kullanıcıları enerji tüke ...

Çimsa, Mannok tesisine İrlanda’nın en büyük çatı tipi GES’ini kuruyor
  • 29.07.2026 13:18

Çimsa, Mannok tesisine İrlanda’nın en büyük çatı tipi GES’ini kuruyor

Afyon, Bunol ve Eskişehir tesislerinde son 3,5 yılda 45 bine yakın güneş paneli ...

Güvenli elektrik altyapısının önemi artıyor
  • 21.07.2026 10:01

Güvenli elektrik altyapısının önemi artıyor

Kentlerde yaşanan hızlı büyüme ve buna paralel olarak yükselen enerji ihtiyacı, ...