maritbet girişmaritbet
Halk yayalaştırma projesini sevdi, sıra İzmir'de...

Halk yayalaştırma projesini sevdi, sıra İzmir'de...

İzmir “yayalaştırma projesiyle” daha yaşanır olacak

Yerel idarelerle birlikte kent içi ulaşım sorunlarına çözüm üretip ücretsiz teknik destek veren EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, İstanbul Tarihi Yarımada'da uyguladığı ve başarıyla sürdürdüğü “yayalaştırma Projesi”ni İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaygınlaştırmak istiyor.

EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir; “İstanbul'da, Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir''n 90 sokakla başlattığı yayalaştırma projesi 295 sokağa ulaştı. Halkın yüzde 80'i bundan memnun. Bu tür projeler vatandaşın memnuniyetini artırırken ekonomiye de turizme de katkı sağlıyor” dedi.

Yerel idarelerle birlikte kent içi ulaşım sorunlarına ücretsiz çözüm üreten EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, İstanbul'un tarihi yarımadasında uyguladığı ve başarıyla sürdürdüğü “Yayalaştırma Projesi”ni İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaygınlaştırmak istiyor.

EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir, Washington merkezli derneklerinin çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üreterek kentlerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen, araştırma ve uygulama konularına odaklanmış bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne bağlı derneklerinin gelişmekte olan ülkelerde çalışma yürüttüğünü, Hindistan, Meksika, Brezilya, Çin ve Türkiye ofislerinin olduğunu dile getiren Tekir, kentleşmenin giderek arttığı ülkelerde trafik sorunlarına çözüm bulmak için çalıştıklarını, yerel idarelerle birlikte ulaşım sorunlarına çözüm üretip bunların uygulanması sürecinde yurt içi ve yurt dışı uzman desteği sağladıklarını kaydetti.

İstanbul tarihi yarımadasını daha yaşanabilir hale getirmek için 2010 yılından bu yana yayalaştırma projesi uyguladıklarını ifade eden Tekir, şöyle konuştu: “Bölgeyle ilgili ilk raporumuzda öne çıkarılması gereken özellikler, yaşanan zorluklar, bu zorlukların üstesinden nasıl gelinebilir gibi konular belirlendi. Bu ada 8 bin 500 yıllık tarihi ile ve UNESCO kültürel miras listesinde olan bir yer. Buranın en öne çıkan özelliği, buradaki tarihin ve kültürün daha çok insanla, turistle buluşturulmasıydı. Bunun için de yayalaştırma projelerine ağırlık vermek gerekiyordu. Bunu gerçekleştirirken trafiği yayalara açarken bir yandan da toplu taşımayla bölgeye girişi sağlamaktı. Kültürel varlıkların daha iyi şekilde tanıtılması gerekiyordu. Yer ve yön tabelalarında eksiklikler vardı. Yaptığımız araştırma çalışmaları Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunduğumuz raporlarla yayalaştırma çalışmalarına katkı sunduk, yayalaştırmanın etkilerini analiz ettik. İstanbul'da 90 sokakla başlanan yayalaştırma projesi 295 sokağa ulaştı. Halkın yüzde 80'i bundan memnun ve sokakların yayalaştırma projesinden sonra daha güvenli olduğunu düşünüyor. Bu tür projeler vatandaşın memnuniyetini artırırken ekonomiye de, turizme de katkı sağlıyor. Bununla birlikte yayalaştırma bölgelerinde emlak değerlerinde bir artış söz konusu.”

Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Halk yayalaştırma projesini sevdi, sıra İzmir'de...
  • 04.08.2014 13:36

Halk yayalaştırma projesini sevdi, sıra İzmir'de...

İzmir “yayalaştırma projesiyle” daha yaşanır olacak ...

İzmir Yayalaştırma Projesi'yle daha yaşanabilir olacak
  • 26.06.2014 11:41

İzmir Yayalaştırma Projesi'yle daha yaşanabilir olacak

EMBARQ Türkiye, İstanbul tarihi yarımada'da uyguladığı "Yayalaştırma Projesi"ni ...

Taksim'de Osmanlı dönemine ait iki su gideri bulundu!
  • 26.02.2013 15:55

Taksim'de Osmanlı dönemine ait iki su gideri bulundu!

Yayalaştırma Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sırasında bulunan tarihi ka ...

Tarlabaşı, yayalaştırma çalışmalarıyla değer kazanacak!
  • 12.11.2012 15:17

Tarlabaşı, yayalaştırma çalışmalarıyla değer kazanacak!

Taksim Meydanı Düzenleme Projesi, bölgedeki binaların değerini artırıyor. Yayala ...

Taksim Metrosu engellilerin kullanımına kapatıldı!
  • 11.11.2012 13:09

Taksim Metrosu engellilerin kullanımına kapatıldı!

Yayalaştırma projesi adı altında şantiyeye çevrilen Taksim Meydanı’nda engellile ...