maritbet girişmaritbet
‘Gazze'nin yeniden imarı 2-3 yıl alabilir’

‘Gazze'nin yeniden imarı 2-3 yıl alabilir’

UNRWA Gazze Direktörü Turner, yeniden imarın 2 ila 3 yıl alabileceğini belirtti

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Robert Turner, bölgenin yeniden imarının 2 ila 3 yıl alabileceğini söyledi. 

Turner, UNRWA'nın Gazze'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Gazze'nin yeniden imarı, her şeyin iyi gitmesi halinde 2 ila 3 yıl sürebileceğini belirtti.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıları neticesinde Gazze Şeridi'nde oluşan hasarın, ilk başta hesapladıkları 60 bin evi aştığını ve şu an rakamın 90 bine yükseldiğini aktaran Turner, kesin hasarın belirlenmesi için 6 aya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

"Gelecek yıl sıkıntı yaşanacak"

İlk etapta enkazların kaldırılacağını, ardından da evlerin tasarımı ve ruhsat işlemlerinin başlatılacağını dile getiren Turner, yeni evlerin çekirdek ailedeki fert sayısı baz alınarak inşa edileceğini kaydetti.

Evleri tamamen yıkılan ev sahiplerine kira bedelinin bu yıl bitmeden ödeneceğine işaret eden Turner, evleri kısmen yıkılanlara da evleri onarılana kadar nakdi yardımda bulunulacağını aktardı.

Ancak UNRWA'nın 55 milyon dolarlık açığı yüzünden gelecek yıl söz konusu yardımları takdim etmek konusunda sıkıntı yaşayacaklarına da değinen Turner, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan giriş yapabilen tırların sayısının azlığından yakındı. 

"Hükümet faaliyete geçmeli"

Gazze'nin yeniden imarının başlaması için Filistinliler ile İsrailliler arasında istikrar ve siyasi ilerlemenin başarılmasının şart olduğunu söyleyen Turner, bunun için Filistinliler ve İsraillilerin donör ülkelere güvence vermeleri gerektiği yorumunu yaptı.

Turner, Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin faaliyete geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze'de uzun vadeli istikrar ve barışın olabilmesi için İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılmasının elzem olduğunu kaydetti.
İsrail'in 51 gün süren saldırılarında Gazze'de 2 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina da hasar görmüştü. Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.

Gazzeliler de söz konusu imarın bir an önce başlaması talebinde bulunuyor, bu çerçevede zaman zaman gösteriler düzenliyor.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Gazze'nin yeniden imarı 2-3 yıl alabilir’
  • 05.11.2014 12:58

‘Gazze'nin yeniden imarı 2-3 yıl alabilir’

UNRWA Gazze Direktörü Turner, yeniden imarın 2 ila 3 yıl alabileceğini belirtti ...