maritbet girişmaritbet
Frank Lloyd Wrigth'ın Yoğunluk Yayılmaya Karşı Sergisi MoMa'da

Frank Lloyd Wrigth'ın Yoğunluk Yayılmaya Karşı Sergisi MoMa'da

ABD'nin efsanevi mimarı Wright'ın '20. yüzyılda büyüyen Amerikan şehri düşüncesini yansıtan modelleri The Museum of Modern Art'ta sergileniyor

ABD'nin New York kentindeki The Museum of Modern Art'ta (MoMA), efsanevi Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright'ın ''20'nci yüzyılda büyüyen Amerikan şehri'' düşüncesini yansıtan sergi açıldı. MoMA Mimarlık ve Tasarım bölümü Baş Küratör vekili Barry Bergdoll, Columbia Üniversitesi Avery Mimarlık ve Güzel Sanatlar Kütüphanesi Direktörü Carole Ann Fabian, Columbia Avery Mimarlık ve Güzel Sanatlar Kütüphanesi Çizimler ve Arşivler Küratörü Janet Parks, MoMA Mimarlık ve Tasarım Departmanı Yardımcı Küratörü Phoebe Springstubb tarafından organize edilen ''Frank Lloyd Wrigth ve Şehir: Yoğunluk Yayılmaya Karşı'' başlıklı sergi, 1867-1959 yılları arasında yaşayan ve 20. yüzyılın en etkili Amerikan mimarları arasında yer alan Frank Lloyd Wrigth'ın 1920'lerden 1950'lere kadar büyüyen Amerikan şehirciliği hakkındaki düşüncesini gözden geçiriyor. MoMa'daki sergide, Wright'ın gökdelenler için radikal yeni formlarla birlikte Amerikan kentleşmesinde kapsamlı bir plan üzerine çalıştığı 1934-35 yıllarında yapılan ''Braodcare City'' modeli ile yaklaşık 183 santimetre yüksekliğindeki 1913 ''San Francisco Call Building'' ve 1952-56 yıllarında yaptığı Oklahama eyaletinin Bartlesville kentindeki Price Tower binasının modeli de yer alıyor.

Sergi, 1 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Kısaca Wright

1867 yılında Arizona'da doğan Frank Lloyd Wright, yapı inşaat alanının, çevresinin ve iç dekorasyonunun doğayla uyumlu bir biçimde içiçe olmasını savundu. Wright, bu mimari anlayışını temsil eden ''Fallingwater house''u (Şelale Evi)  1936 yılında tasarlayarak, organik mimari stilin en güzel örneklerinden birini gerçekleştirdi. Eserleri arasında, William H. Winslow evi, River Forest, Illinois (1893), Highland Park evi, Illinois (1902), Şelale Evi (1936), Johnson Wax apartmanı (1939) ve Guggenheim Müzesi New York (1956-1959) gibi yapıtlar bulunan Wright, 2. Dünya Savaşı sonrasında ABD'nin kırsal yayılmasının ustası olarak görüldü ve bu yönüne büyük bir çelişki oluştururcasına, yaşamı boyunca yükseklik konusunun da ustası olarak kabul edildi.

Selçuk Acar, İrfan Cemiloğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Frank Lloyd Wrigth'ın Yoğunluk Yayılmaya Karşı Sergisi MoMa'da
  • 01.02.2014 09:25

Frank Lloyd Wrigth'ın Yoğunluk Yayılmaya Karşı Sergisi MoMa'da

ABD'nin efsanevi mimarı Wright'ın '20. yüzyılda büyüyen Amerikan şehri düşüncesi ...