maritbet girişmaritbet
Fabrikanı, ofisini sat-geri kirala dönemi hızlı başladı

Fabrikanı, ofisini sat-geri kirala dönemi hızlı başladı

Finansal Kiralama Kanun Tasarısı ile leasing sektöründe uygulanmaya başlanan ‘sale and lease back (sat ve geri kirala)’ ürününe turizm ve inşaat sektöründen ciddi talep geldi

Geçtiğimiz yıl haziran ayında Finansal Kiralama Kanun Tasarısı ile leasing sektöründe uygulanmaya başlanan ‘sale and lease back (sat ve geri kirala)' ürününe turizm ve inşaat sektöründen ciddi talep geldi. Sat-geri kirala işlemi ile kurumlar aktiflerinde kayıtlı özellikle düşük değerli sabit kıymetlerini finansal kiralama şirketlerine satıp-geri kiralayarak, daha yüksek fiyatla değerlenmesini ve böylece nakit elde ederek sermayelerinin güçlenmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 6 ayda 1.5 milyar dolar olan toplam sektördeki işlem hacminin bu yıl 2.5 milyar dolara çıkması bekleniyor. Özellike KOBİ ve Organize Sanayi Bölgeleri'nde artış olacağı öngörülüyor.

İşlemlerde yüzde 10'luk artış
Toplam aktif büyüklüğü 66 milyar lira olan finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplanması ile ilgili düzenlene toplantıda konuşan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, “Gayrimenkul işlemlerinin payı geçtiğimiz yıllarda yüzde 5-10'lar civarında gerçekleşiyordu. Fakat yeni ürün ile beraber geçtiğimiz yıl gayrimenkul işlemlerinin payı yüzde 19-20'ye çıktı” diye konuştu. Bu ürünün banka kredisi ile farkı yok. Fakat vade, sabit fiyat ve ödeme kolaylığı nedeniyle esnek bir yapı nedeniyle bu ürüne ciddi talep oldu” diye konuştu.

Birlik, Türkiye finans sistemindeki aktiflerini bu yıl yüzde 25 civarı artırmayı hedefliyor. Özger, birlik olarak banka dışı finansal sektörün toplam ekonomideki payının artırılması için çalışacaklarını; bu yıl sonunda aktif toplamını 81 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Özger, “Üyelerimizin toplamda 119 milyar liranın üstünde finansal işlem hacmi var. Üç sektör reel sektöre toplamda yaklaşık 60 milyar liralık kısa ve orta vadeli ticari ve tüketici finansmanı ile uzun vadeli yatırım finansmanı sağlıyor. Bu yıl sonunda krediler toplamını 73 milyar liraya, toplam işlem hacmini de 143 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Birlik çatısı altında üç sektörde, toplam 122 şirket faaliyet gösterirken, bunların aktif büyüklüğü 66 milyar liranın üzerinde bulunuyor.

Kayma beklemiyoruz
Toplantıda konuşan Finansman Kurumlar Birliği Başkanı Vekili Vahit Altun da, BDDK'nın taksit sınırlaması düzenlemesinin sektör şirketlerine etkisi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunun etkisi ile bizim sektöre çok az bir kayma olabilir, ancak bankalar ve finansman şirketleri arasında çok büyük farklar yok. O yüzden çok da büyük bir kayma beklemiyoruz.” Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Zafer Ataman da faktoring sektöründe 94 milyar lira olan işlem hacmini yüzde 15 büyüme ile bu yıl 110 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Birlik çatısı altındaki diğer sektörlerden finansal kiralama sektöründe ise yüzde 40 büyüme ile 20 milyar lira işlem hacmi bekleniyor. Sene sonunda 18 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmak isteyen finansman şirketlerinin büyüme beklentisi ise yüzde 15.
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...