maritbet girişmaritbet
Ergene Nehri'nin kurtulması için 3 milyar lira yatırım yapılacak!

Ergene Nehri'nin kurtulması için 3 milyar lira yatırım yapılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Ergene Nehri'nin kurtulması için hükümetimizin başlattığı 'Şafak Harekatı'nda 3 milyar lira yatırım yapılacak'' dedi

 

Edirne Valisi Hasan Duruer'i ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Ergene Nehri'nin temiz olarak akması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi. 
 
''Ergene Nehri'nin kurtulması için hükümetimizin başlattığı 'Şafak Harekatı'nda 3 milyar lira yatırım yapılacak'' diyen Eroğlu, nüfusu 10 binden büyük yerleşim alanlarının atık su biyolojik ileri arıtma tesislerinin DSİ tarafınadn yapılacağını kaydetti. 
     
Eroğlu, bunların ağaçlandırması, erozyon kontrolünü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yapacağını dile getirerek, ''Şafak Eylem Planı', 16 eylem planını içeriyor. Havzanın tamamını ilgilendiren her şeyi hazırladık, bu da yürüyor Allah'a şükürler olsun'' diye konuştu. 
     
''Belediyeler üzerine düşeni yapsın'' 
     
Trakya'da atık su arıtma tesisleri ve katı atık bertaraf tesisleri konusunda belediyelerin yavaş hareket ettiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:''Üzüldüğüm bir nokta var, Türkiye'nin her yerinde belli oranlarda atık su arıtma, katı atık bertaraf tesisleri yapıldı. Ama Trakya'daki belediyelerin ne atık su arıtma tesisleri var, ne katı atık bertaraf tesisleri var. Kanuna göre, bunları belediyelerin yapması lazım. Sadece Keşan Katı Atık Birliği bunu tamamladı. Diğerleri bunun planlamasını bile yapamadılar. 'Yer yok' dediler, 'oynamasını bilmeyen gelin yerim dar dermiş', 'tamam yer de vereceğiz' dedik. Orman Kanunu'nda değişiklik yaparak bozuk orman alanlarında, eski maden ocaklarında bedelsiz yer verme konusunda kanun çıkardık... Üzüntüm büyük. Ama buna da el atacağız.'' 
     
Ergene ve Trakya'ya herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, ''Benim özellikle belediyelerden talebim şu, arıtma tesislerini yüklendik, katı atıklar için yer veriyoruz, Çevre ve Şehircilik hibe veriyor, en azından sizler kanalizasyonları yapmanız lazım. Biz hızla arıtma tesisi yapacağız, basit bir büz döşemesini belediye yapamazsa bunun da hesabını sorarım. Çevre Kanunu'nda süreler doldu, hapis cezalarına kadar cezalar var. Bizim yapacağımız şuydu, Cumhuriyet Savcılığı'na Çevre Kanunu'na muhalefetten bildirmekti. Ancak Başbakanımız '1053 sayılı kanunda değişiklik yapın' dedi. Başbakanımız kimsenin hapse girmesini düşünmüyor, gerçekten çok düşünceli bir Başbakan. Kanalizasyonla ilgili kredi isterlerse İller Bankası ona da destek verecek. Artık lütfetsinler de sokaklardaki basit büzleri döşesinler ama bunu da döşemezlerse, atık su Ergene'ye akarsa kimse kusura bakmasın, kimsenin gözünün yaşına bakmam. Ergene bizim, Trakya bizim, sahip çıkmamız lazım'' ifadesini kullandı. 
     
''2013, Edirne'de yatırımlarda hamle yılı'' 
     
Tüm Türkiye'de başlatılan gölet projesi kapsamında Edirne'ye 45 göletin yapılacağını ifade eden Bakan Eroğlu, Trakya'da sulama kültürünün bulunduğunu ve sulama kültürünün daha çok gelişmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. 
     
Eroğlu, sulanmadık bir toprağın kalmaması gerektiğini dile getirerek, ''Tüm Türkiye'de '1000 Günde 1000 Gölet Projesi'ne' başladık. Büyük bir seferberlik, DSİ'nin belki zorlanacağı bir seferberlik ama DSİ'nin bunu başaracağını biliyorum, çünkü hedefe kitlendik. Proje kapsamında Edirne'de 45 gölet yapılacak'' dedi. 
     
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2013 yılını Edirne'de yatırımlarda ''hamle yılı'' ilan ettiklerini ifade eden Eroğlu, aralarında Hamzadere Barajı sulaması, Meriç Nehri yatak temizliği, sulama göletleri, taşkın koruma tesisleri, ağaçlandırma, bal ormanı, meteoroloji gözlem istasyonlarının bulunduğu projeleri anlattı. 
     
Edirne Valisi Hasan Duruer de, Edirne'deki yüzde 80'in üzerindeki yatırımların Devlet Su İşleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, Bakan Eroğlu'na Edirne'nin en eski el sanatlarından Edirnekari işlemeli tablo armağan ederek teşekkür etti.
     
Bakan Eroğlu, valilik ziyaretinin ardından partisinin danışma meclisi toplantısına katıldı.
 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!
  • 06.12.2021 10:44

TBMM'ye sunulacak! Yapı polisliği kuruluyor!

Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, yapı polisinin kurulmasından ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!
  • 06.11.2021 10:18

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES projesi açılıyor!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisin ...

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"
  • 21.06.2018 10:43

"Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak için büyük gayret gösteriyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Hükümetimiz herkesi ev sahibi yapmak ...

Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!
  • 14.11.2020 09:44

Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!

Ergene Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen "Derin Deniz Deş ...

Ege Dünya Ticaret Merkezi’yle ilgili flaş açıklama!
  • 22.09.2020 10:22

Ege Dünya Ticaret Merkezi’yle ilgili flaş açıklama!

Egeplast tarafından yapılan açıklamada Ege Dünya Ticaret Merkezi projesiyle ilgi ...

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'
  • 21.06.2018 09:43

'TOKİ'nin yaptığı evler nerdeyse 1 milyona yaklaştı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar kent merkezindeki 1. Küç ...