maritbet girişmaritbet
Diziler, sizin evinizde de çekilebilir. Peki nasıl?

Diziler, sizin evinizde de çekilebilir. Peki nasıl?

Mekan menajerliği, dizi sektörünün gelişmesiyle ortaya çıkan bir iş kolu oldu. Bu sayede her ev ve ofis, çekimlerde kullanılabiliyor.

Bir gün ansızın kapınızı mekan menajerleri çalıp evinizi ya da ofisinizi 100 binlerce liraya bir dizi ya da film çekimine kiralamak isteyebilir.... Astronomik dizi ücretleri yan meslekleri de beraberinde getirdi...
Geçen hafta içinde tanıştığım insanlara "Ne iş yapıyorsunuz?" diye sorduğumda iki kez "Mekan menajeri" yanıtını aldım. İlk duyduğumda mekanın basında tanıtımını yapıyorlar herhalde diye çok da önemsemedim. Ama konuşmalarına kulak misafiri olunca olayın çok daha farklı boyutta olduğunu anladım. Tıpkı sanatçıların menajerleri gibi evlerin, kafelerin, bahçelerin, garajların, ofislerin de menajeri olabiliyormuş. Feryal Gülman'ın Bebek'teki yalısını Kiralık Aşk dizisine kiraladığını ve yapım şirketinden aldığı astronomik ücreti biliyoruz. Ama bugüne kadar en pahalıya patlayanı Aşk-ı Memnu dizisindeki karakter evmiş. Bunun için aylık ortalama 140-160 bin TL arasında bedel ödenmiş. Çağrı Doğuş, mekan menajerliği yapan isimlerden biri. Normalde bu işi prodüksiyon şirketlerinde bir birimin yaptığını ama yetersiz oldukları için böyle bir meslek dalının doğduğunu anlatıyor. Emlakçılar yüzde 12 gibi astronomik bir rakam aldığı ve genelde hep benzeri yerleri kiraladığı için tercih edilmiyormuş. Mekan menajerleri genelde Avrupa ve Anadolu yakasındaki yalıları takip ediyor ve kapılarını bizzat çalarak sahiplerini ikna etmeye çalışıyorlar. Doğuş, "Yapım şirketleri daha önce kullanılan evleri istemiyor. Dizideki karakterler kadar ana ev de önemli. Eve başrol oyuncularından çok daha fazla ücretler ödendiği oluyor. Bu yüzden çiftlikleri, yalıları ya da ultra lüks yerleri bulup sahiplerini ikna etmeye çalışıyoruz. Eğer yalı tarihi eserse, sigortasını yaptırıyoruz. Ayrıca evde hangi gün çekim izni veriliyorsa ona sadık kalınmasını sağlıyoruz" diyor. 

SİZ DE KİRALAYABİLİRSİNİZ 

Diyelimki mekan menajerleri sizin kapınızı çalmadı ama çekimlere kiralamak için ideal bir eviniz hatta mutfağınız var. Zira şu ara gurme programlarının yoğunluğundan ötürü güzel mutfağı olan evlere talep çokmuş... Siz mekan menajerleriyle kontağa geçip sözleşme yapabiliyorsunuz. Ardından sizin yeriniz için uygun çekimler bulunuyor. Üstelik menajer ücretini yapım şirketinden alıyor. Siz de para kazanmış oluyorsunuz. Burada tek kural evinizi başka yere kiraya vermemeniz. 

HAVUZLU OLANLAR REVAÇTA 

Peki ama dizilerde ve çekimlerde en çok hangi mekanlar tercih ediliyor? Havuzlu ev ve çiftlikler çokça tercih ediliyormuş. Yalılar özellikle lüks dizilerin olmazsa olmazı. Rezidanslar ve uzun tavanlı, farklı girişi, asansörü olan ev ve ofislere de rağbet çokmuş. 

HANGİSİ NE KADAR? 

Paramparça dizisinde kullanılan yalıya aylık 90 bin TL ödeniyordu, şimdiki fiyatı 120 bin TL olmuş durumda. Kara Sevda dizisindeki ana mekanın aylık kirası 90 bin TL. Kiralık Aşk dizisinde Nergis Kumbasar'ın evi olarak kullanılan villanın kirası ise 25 bin dolar. 

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Diziler, sizin evinizde de çekilebilir. Peki nasıl?
  • 20.02.2016 10:36

Diziler, sizin evinizde de çekilebilir. Peki nasıl?

Mekan menajerliği, dizi sektörünün gelişmesiyle ortaya çıkan bir iş kolu oldu. B ...

Dizilerin çekildiği evler, sahiplerini zengin ediyor
  • 03.03.2014 11:17

Dizilerin çekildiği evler, sahiplerini zengin ediyor

Dizi çekimleri için kiralanan villalarda günlük fiyatlar 8 bin liraya kadar çıkı ...