maritbet girişmaritbet
Bülent Eczacıbaşı: Tasarlamak üretmekten daha önemli bir hale geldi!

Bülent Eczacıbaşı: Tasarlamak üretmekten daha önemli bir hale geldi!

İstanbul Tasarım Bienali için geri sayım başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda, 13 Ekim -12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bienalde 46 ülkeden, 108 proje, iki farklı sergide izleyicilerle buluşacak

 

İstanbul Tasarım Bienali için geri sayım başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda, 13 Ekim -12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bienalde 46 ülkeden, 108 proje, iki farklı sergide izleyicilerle buluşacak. Katılımcı dökümü bile, İstanbul'un nasıl önemli bir sanat etkinliğine ev sahibi yapacağını gösteriyor.

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, gazetecilerle buluşmasında, bienalden söz ederken; "Önemiyle orantılı olarak hazırlığı 2.5 yıl sürdü. İKSV'nin 5 ana etkinliğine bir yenisini ekleniyor. Tasarım'ı seçmemiz tesadüfi değil. Türkiye ve sanat dünyası için önemli. Tasarım Bienali'nin teması, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Deyan Sudjic'in önerisiyle 'Kusurluluk' olarak belirlendi.

'Kusurluluk' teması çerçevesinde 108 proje iki farklı sergide izleyicileri bekliyor olacak" dedi.

Çağdaş Sanat Bienal'inin İKSV etkinlikleri içinde çok özel bir yeri olduğunu belirten Bülent Eczacıbaşı, "Tasarım Bienali'ni de Çağdaş Sanat modeliyle geliştirmek istiyoruz. Tasarım mimariye, modaya, endüstriyel tasarıma uzanır. Tasarımın gelişmesi ülkemize çok şey katar. Sanayi, yarancı sanayi bundan yarar görür. Yaşam düzeyine önemli katkılan olur. Burada bir sergi olmayacak. Bienalin amacı tasarım üzerine düşündürmek, ufukları,.sınırları zorlayan çalışmalar getirmek...

Hayalet kentler ve musibet teması!

Bienal Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu'nun, bienalde iki ana sergi olacağım söyledi. Birinin teması 'musibet.' Küratörü Emre Arolat. 165 tasarımcı ve mimar, bugünün İstanbul'unu mimari tasarım ve kentsel dönüşüm çalışmaları açışından irdeleyen ve sorgulayan 30'un üzerinde projeyi İstanbul Modem'de bir araya getirecek. Son dönemde İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıktan toplumsal gerginlikler, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırılarak irdelenecek. Bu bölümde gündeme gelmesi beklenen iki çarpıcı örnek var. Birisi Çin'de, bizim TOKİ konutlarına benzer şekilde devlet tarafından yaptırılan ancak sonradan terk edilerek 'hayalet kentlere' dönüşen yerleşim bölgeleri... Olumlu örnek ise Almanya'da yapılan Türk Mahallesi.' 'Musibet' teması, kötü yapılaşmadan İstanbul için olumlu sonuçlar çıkarma umudunu çağrıştırıyor.

İkinci sergi, 'Adhokrasi' başlıklı. Küratörü Joseph Grima. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda olacak. Başlığını bürokrasinin tam karşın olan 'Adhokrasi' kelimesinden alan sergi, 120'ye yakın tasarımcı ve mimarın projesini bir araya getirecek. Özkaraoğlu, sergi için; "Tasarımcı, kullanıcı, üretici ilişkisini kuran, ağır işleyen bürokratik süreçlere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip bir sergi sunacak" dedi.

'Türkiye'de tasarlanmıştır dersek cari açık bile çözülür'

Özlem Yalım Özkaraoğlu, tasarımın öneminden söz ederken Çin ve Hong Kong örneğini verdi ve "Türkiye'de tasarım bölümlerinden yılda 15-20 mezun çıkıyor. Çin, endüstriyel tasarımda yılda 400 bin öğrenci mezun ediyor. Milano'da Çinli tasarımcıları tercih ediyorlar. Çin için önemli olan artık 'Made in China' değil, 'Design in China' Hong Kong'taki Polytechnic University mucizeler yaratıyor. Hindistan çok öne çıkmaya çalışıyor" dedi.

Bu noktada Bülent Eczacıbaşı, "İşte işin aslı bu; Türkiye'de üretilmiştir yerine, Türkiye'de dizayn edilmiştir denildiğinde, cari açık gibi ekonominin bütün temel sorunları çözüm yoluna girmiş demektir. Bunu hedeflemeliyiz" diye konuştu.

Neler olacak?

• Atölye sergileri: 250 öğrenci ve 30 uluslararası tasarımcıyla^ gerçekleştirilen 12 atölye çalışmasının ürünleri sergilenecek. 26 ~ üniversitenin 76 bölümü Akademi Programı'na katılacak.

• Yaratıcı film kuşağı: 19 günde 9 ülkeden 19 film gösterilecek. Tasarıma, tasarımcıya odaklanan yaratıcı belgeseller izleyiciyle buluşacak.

• Tasarım yürüyüşleri: İstanbul'un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathaneler ve mimari yapılar gezilecek.

• Paralel katılımcı programı: Mimarlık/tasarım ofisleri ve firmalar, kendi mekanlarında, bienal teması ile bağlantılı etkinlikler yapacak.

• Seminer programı: Idea City istanbul başlıklı 4 gün sürecek bir konferans dizisi olacak. Konferansa, New York Şehir Planlama Bölümü Müdürü Amanda M. Burden katılacak.

Köprü ışıklandırmasına isyan

Bülent Eczacıbaşı, tasarımın yasam seviyesini anlatırken, kendisine Boğaz Köprüleri'ndeki renkli, gece ışıklandırması da soruldu. Büyük tepkisi olduğu anlaşıldı; "Rezalet, Lunapark gibi. Kim yaptı bilmiyorum. Tarihi yerler harika aydınlatılırken, bu köprüler bizi rezil ediyor" dedi.

Gazetecilerin soruları üzerine Bülent Eczacıbaşı, Kanyonla ilgili bir son gelişmeyi de paylaştı. Time Dergisi, Levent'teki kanyon binasını, İstanbul'un en karakteristik beş mimari yapısından biri olarak göstermiş.

Diğerleri; Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıç ve Galata Kulesi. Bülent Eczacıbaşı, bu değerlendirmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

İbrahim Ekinci/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye bu yıl ilk defa 14. Venedik Mimarlık Bienali’ne katılacak
  • 17.02.2014 10:54

Türkiye bu yıl ilk defa 14. Venedik Mimarlık Bienali’ne katılacak

Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nun eş sponsorları belli oldu ...

İKSV Şişhane’deki Deniz Palas binasını satışa çıkardı
  • 26.10.2013 12:07

İKSV Şişhane’deki Deniz Palas binasını satışa çıkardı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Şişhane’deki Deniz Palas binasını satışa çıka ...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Deniz Palas'ı satıyor
  • 22.10.2013 09:42

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Deniz Palas'ı satıyor

2009 yılının sonunda Şişhane'deki Deniz Palas'a taşınan İKSV, binayı borçlar ned ...

Bülent Eczacıbaşı: Tasarlamak üretmekten daha önemli bir hale geldi!
  • 06.10.2012 12:43

Bülent Eczacıbaşı: Tasarlamak üretmekten daha önemli bir hale geldi!

İstanbul Tasarım Bienali için geri sayım başladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İ ...

İKSV Tasarım Bienali ile İstanbul tasarım şehrine dönüşüyor!
  • 30.09.2012 14:04

İKSV Tasarım Bienali ile İstanbul tasarım şehrine dönüşüyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak, 40. yılında İ ...

Stevie Wonder İstanbul'da hayranıyla buluştu!
  • 15.09.2012 10:32

Stevie Wonder İstanbul'da hayranıyla buluştu!

İstanbul'dan tam bir efsane geçti. Ünlü sanatçı Stevie Wonder, İstanbul Kültür S ...