maritbet girişmaritbet
İKSV Tasarım Bienali ile İstanbul tasarım şehrine dönüşüyor!

İKSV Tasarım Bienali ile İstanbul tasarım şehrine dönüşüyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak, 40. yılında İstanbul'un ilk Tasarım Bienali'ni hayata geçiriyor

Yurtiçi ve yurtdışında kendi alanlarında önde gelen isimlerden oluşan bir danışma kurulunun çalışmalanyla son şekli verilen etkinlik, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri. 

tasarımı, grafik tasanm, moda tasarımı, yeni medya tasanmı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm farklı ürün ve projeleri kapsayan sergüeri ve etkinlikleriyle, iki ay boyunca IKSV, İstanbul'un ilk Tasarım Bienali'ni hayata geçiriyor. 13 Ekim -12 Aralık tarihleri arasında 2 ay boyunca İstanbul'u tasarımın başkenti yapmaya hazırlanıyor. 
 
İstanbul'u tasarım kentine dönüştürmeye hazırlanıyor.Bienal küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima'nın, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Deyan Sudjic tarafından belirlenen "Kusurluluk" (Imperfection) temasım, kendi bakış açüanyla yorumlayarak oluşturduklan iki farklı sergi mekam oluşturacak.
 
Yeni sorular sorulacak
 
Küratörlüğünü Emre Arolat'ın üstlendiği "Musibet", 95 tasanmcı ve mimarın, bugünün İstanbul'unu mimari tasarım ve kentsel dönüşüm çalışmalan açışından irdeleyen ve sorgulayan 30'un üzerinde projesini bir araya getirecek. 
 
Seçilen çalışmalar ve bunların sergi alanındaki konumlandırılmasını göz önünde bulundurarak küratör tarafından bir "yerleştirme" olarak tanımlanan "Musibet", sorunlara çözüm üretmek yerine yeni sorulann sorulması için bir platform oluşturmayı amaçlıyor. 
 
Bürokrasi eleştirisi Joseph Grima'nın küratörlüğünü üstlendiği ve tasarımcı, kullanıcı ve üretici arasındaki geleneksel süreçlere meydan okuyan, dinamik ve yenilikçi bir yapıya sahip olan sergi, başlığını bürokrasinin tam karşıtı olan "Adhokrasi" kelimesinden alıyor. Sergide 120'e yakın tasarımcı ve mimann, mevcut ürün ve objelerinin yanı sıra bienale özel hazırladığı projeler, video ve fotoğraf çalışmaları ile maket ve prototipleri yer alacak. 
 
Kentsel dönüşüm masada
 
"Dönüşüm" başlığı altında, İstanbul'da son dönemde yoğun bir gündem oluşturan kentsel dönüşüm yasası ve bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir ortaya konacak kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırüacak. Bu oturumda TOKİ'nin gerçekleştirdiği büyük toplu konut projeleri üe son dönemde inşa edilen adalet sarayları irdelenecek. 
 
Neden istanbul? 
 
İKSV neden İstanbul sorusana şu yanıtı veriyor: "Türkiye'de son dönemde ivme kazanan ekonomik ve endüstriyel kalkınmayla birlikte farklılık ve yenilikçilik de önem kazandı. Günden güne gelişen potansiyeli ve çok kültürlü yapısıyla İstanbul, yaraücı endüstrilerin yerel merkezi konumunda bulunuyor; global bir merkez olma yönünde de hızla üerliyor. İstanbul ve çevresindeki coğrafyadan doğan farklı bakış açılarının küresel çerçevede oluşmuş tasarım söylemlerini zenginleştireceği inancıyla yola çıkan İstanbul Tasarım Bienali, son dönemde hareketlenen yenilikçi ve farklı çalışmalara İstanbul'un katılımım sağlamayı amaçlıyor. Tasarım Bienali, öncelikli olarak kamuoyundaki "tasarım" farkındalığını arttırmayı, ülke için tasarım ve yenilikçilik politikalarının oluşumuna katkı sağlayacak bir platform oluşturmayı, ulusal ve uluslararası ölçekte bir tasarım arşivinin ve kaynakçasının oluşturulmasına katkıda bulunmayı, global tasanm problemlerine çözümler sunmayı ve bu coğrafyadaki farklı potansiyeli ortaya koymayı hedefliyor." 
 
Şehrin farklı noktalarına yayılacak
 
İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek İstanbul Tasanm Bienali, iki ana serginin yanı sıra, Akademi Programı, Atölye Çalışmaları sergileri, Paralel Katılıma etkinlikleri ve Tasanm Yürüyüşleri'yle şehrin farklı noktalarına yayılacak. Bienal, tasarım odaklı belgesel ve filmlerden oluşan Yenilikçi Film Kuşağı gösterimleri, söyleşi ve panellerle tasarım konusundaki farklı tartışma noktalarım İstanbul'un kültür yaşamının gündemine getirecek. İstanbul Tasanm Bienali kapsamında gerçekleştirilecek tüm etkinlik ve sergi mekânlan Tasarım Bienali Yenilikçi Kent Haritası ile takip edilebilecek. 
 
Hürriyet/Çilem Kaya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Çocuk Atölyeleri Başlıyor!
  • 09.10.2020 15:05

5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Çocuk Atölyeleri Başlıyor!

Pera Müzesi Öğrenme Programları ve İKSV Alt Kat tarafından, 5. İstanbul Tasarım ...

'Mimarlığın Ses ve Işık Hali' İstanbul Tasarım Bienali'nde!
  • 09.11.2016 10:21

'Mimarlığın Ses ve Işık Hali' İstanbul Tasarım Bienali'nde!

Kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz “Mimarlığın Ses ve Işık Hali” sergisi 1 ...

İKSV’den Tasarım Bienali 100+100 programına katkıda bulunan Sinpaş GYO’ya teşekkür!
  • 19.12.2012 09:17

İKSV’den Tasarım Bienali 100+100 programına katkıda bulunan Sinpaş GYO’ya teşekkür!

İKSV tarafından gerçekleştirilen Tasarım Bienali 12 Aralık 2012 günü sona erdi. ...

İKSV İstanbul Tasarım Bienali tamamlandı!
  • 13.12.2012 13:19

İKSV İstanbul Tasarım Bienali tamamlandı!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 40. yılında, Eren Holding, Koray Şirketler Topl ...

Beşiktaş Balık Pazarı Museum of Architecture & Design / The International Architecture Awards 2012'den ödül aldı!
  • 26.11.2012 08:15

Beşiktaş Balık Pazarı Museum of Architecture & Design / The International Architecture Awards 2012'den ödül aldı!

Tasarım ve uygulaması Mimar Gökhan Avcıoğlu ve GAD Architecture tarafından yapıl ...

Gökhan Avcıoğlu'nun Beşiktaş Balık Pazarı Projesi İstanbul Tasarım Bienali'nde!
  • 05.11.2012 11:45

Gökhan Avcıoğlu'nun Beşiktaş Balık Pazarı Projesi İstanbul Tasarım Bienali'nde!

Gökhan Avcıoğlu-GAD Architecture tarafından projelendirilen ve uygulanan Beşikta ...