maritbet girişmaritbet
Binalarda çıkan yangınların sebebi, kullanılan ucuz malzeme mi?

Binalarda çıkan yangınların sebebi, kullanılan ucuz malzeme mi?

Abdurrahman Kılıç, son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeninin kullanılan malzemeler olduğunu belirtti

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeninin kullanılan malzemeler olduğunu belirtti.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, yılda ortalama 100 bin yangın meydana gelen Türkiye'nin bu konuda yüksek oranda riskli bir ülke olduğunu anlatarak, ülkedeki yangınların yaklaşık dörtte birinin İstanbul'da meydana geldiğini kaydetti. 

Yangınların her yıl yüzde 10 arttığına işaret eden Kılıç, 2007 yılından önce yapılan 10 kat üzeri tüm binaların risk altında olduğunu vurguladı. 

Nüfus ve buna bağlı konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen, bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik sebebiyle Türkiye'de yangın sayısının her geçen gün arttığını aktaran Kılıç, mevcut yapıların en fazla yüzde 20'sinin, yeni yapılan yüksek katlı binaların ise sadece yüzde 50'sinin güvenli olduğunu savundu. 
Kılıç, İstanbul'un hızlı artan nüfusu ve denetimsiz yapılaşma sebebiyle riskli şehirlerden olduğunan işaret ederek, bir şehrin yangın güvenliğinin "Binalarda alınan yangın güvenlik önlemleri, kullanılan ürünler ve sistemlerin yeterliliği, ardından halkın bu konudaki duyarlılığı ve eğitim seviyesi, altyapı, yol, su, trafik durumu ve itfaiyenin teknik ve eğitim gücü"ne bağlı olduğunu bildirdi. 

"Maliyeti uygun olduğu için tercih ediliyor" 

Yüksek katlı binalardaki artış ve bu binalarda kullanılan plastik esaslı malzemelerin yangına davetiye çıkardığına dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:
"Türkiye'de son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeni kullanılan malzemelerdir. Binalarda yalıtım ve mantolama amaçlı olarak özellikle poliüretan ve polistren gibi aşırı yanıcı malzemelerin kullanılması ve gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle yangınlar hızla büyümekte. Yangının başlamasını, gelişmesini ve büyümesini hızlandıran bu malzemeler sebebiyle doğru müdahaleyle kısa zamanda kontrol altına alınabilecek basit yangınlar bile kontrol edilemez boyutlara ulaşıyor. Yüksek binalarda özellikle cephelerde kullanılan malzemeler, büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de binalarda yangına karşı dayanıksız malzemelerin kullanılması, Yangın Yönetmeliği ile sınırlandırılmıştır. Ancak kolay alev alan, yandığı zaman da su ile müdahale etmenin çok zor olduğu bu tip malzemeler, denetimi yapılmadığı ve maliyet açısından uygun oldukları için çokça tercih edilmektedir." 

"Türkiye'deki yangın yönetmeliği modern ve başarılı"

Binalarda mantolama ve yalıtım uygulamalarında zor yanıcı, alev almaz A1 sınıfı - hiç yanmaz sertifikalı malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Kılıç, bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının doğru bir uygulama başlatarak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdiğini belirtti. 

Kılıç, cephe kaplamasında yalıtım ve mantolama amaçlı kullanılan malzemelerin akredite bir laboratuvarda yangına dayanıklılık testinden geçmek zorunda olacağını ifade ederek, bu testten başarıyla geçen malzemelerin yangına dayanıklılık sertifikası alacağının altını çizdi. 

Abdurrahman Kılıç, Türkiye'deki yangın yönetmeliğinin Avrupa'daki yönetmelikler düzeyinde modern ve başarılı olduğuna dikkati çekerek, 2002'de çıkan yönetmelikten haberi olmayan ilçe yönetimleri olduğunu ileri sürdü. 

Yangın riskinin azaltılması için binalarda pasif ve mimari önlemlerin artırılması gerektiğini, bu kapsamda yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzemenin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
"Denetim eksikliği bir an önce aşılmadığı takdirde, meydana gelecek yangınların önüne geçilmesi mümkün olamayacaktır. Bu noktada yönetmeliklere uyulması, standartların belirlenmesi, teknik altyapıların dikkatle hazırlanması ve bu denetimleri yapacak kadroların eğitimli ve bilinçli olması durumunda, hızla artan yangın olaylarının önüne geçebilmemiz mümkün olacaktır."
Türkiye

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de yüzde 80 yapının yangın güvenliği yetersiz!
  • 23.10.2017 11:01

Türkiye'de yüzde 80 yapının yangın güvenliği yetersiz!

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, yangın güvenliği konusunda öne ...

Binalarda çıkan yangınların sebebi, kullanılan ucuz malzeme mi?
  • 17.10.2014 12:14

Binalarda çıkan yangınların sebebi, kullanılan ucuz malzeme mi?

Abdurrahman Kılıç, son yıllarda meydana gelen yangınların asıl nedeninin kullanı ...