maritbet girişmaritbet
Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!

Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!

Hızla kirlenen Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadelede yeni dönem başlıyor. BM, Japonya’dan sağlanan 1.8 milyon dolar destekle yeni bir projeye start verdi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Japonya’nın sağladığı 1.8 milyon dolar destek ile Hatay’da hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlayan yeni bir projeye start verdi. Hızla kirlenen Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele kapsamında biyoçeşitlilik için önemli bir tehdit olan istilacı su sümbülü ile de mücadele edilecek. Hatay İçin İklim Eylemi Projesi’ni Portföy Yöneticisi Nuri Bağdatlı ve Proje Koordinatörü Meral Mungan Arda, Milliyet’e anlattı.

Göçle gelen yoğunluk

Hatay’daki hassas durumdaki denizel ekosistemi korumak amaçlı Hatay için iklim eylemi üç hedefe sahip. Samandağ’dan Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin atıklarını temizlemek, mevzuat düzenlemelerinin iyileştirilmesi ve halkın eğitilmesi yoluyla atıkların nehre boşaltılmasının azaltılması, nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılmasının oluşturduğu tehdit ile mücadele etmek. Hatay’ın seçilmesinin temelinde ise göç nedeniyle artan nüfusun getirdiği yük.

Hatay’ın Suriye krizinden sonra gelen göçle birlikte nüfusunda hızlı bir artış yaşandığını belirten Bağdatlı ve Arda, şu bilgileri paylaştı: “Hatay çevresel baskının arttığı, atık yönetiminin belediye açısından zorlaştığı illerden biri. Şu anda nüfus 1.6 milyon. Nüfusu öngörülemeyen biçimde artan Hatay’da kurduğumuz atık su işleme tesisi ve Asi Nehri’nde yürüteceğimiz çalışma ile, şehirdeki çevresel şartların korunması ve iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Asi Nehri, Suriye’deki iç savaş sonrasında ciddi bir kirlilik yüküyle karşı karşıya. Nehir Türkiye’ye, aktığı yön boyunca köylerden boşaltılan ev eşyaları, yiyecek atıkları, plastik atıklar gibi yükleri taşıyarak geliyor. Deniz çöpleri, özellikle denizde yer alan plastik atıklar, halk sağlığı açısından büyük bir sorun.”

Su sümbülü tehlikesi

Proje kapsamında istilacı bir tür olan ve biyoçeşitlilik için tehlike oluşturan su sümbülüne karşı da mücadele verilecek. Su sümbülünün, Asi’de 2012’den beri yayıldığına dikkat çeken Bağdatlı ve Arda, “Güzel, iri, mor ve menekşe rengi çiçekleri onu göletler için popüler bir süs bitkisi yaptığından istila ettiği alanlara genellikle bu şekilde giriş yapar. Su kalitesini düşürerek suyu ekosistemdeki canlılar için toksik hale getirir. Bu nedenle su sümbülünün alandan uzaklaştırılmasını ve kontrol altına alınmasını hedefliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!
  • 19.07.2022 09:51

Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!

Hızla kirlenen Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadelede yeni dönem başlıyor. BM, ...

BM'den Türkiye'deki Suriyelilere kira yardımı!
  • 07.09.2018 16:06

BM'den Türkiye'deki Suriyelilere kira yardımı!

BMMYK tarafından Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kiraladıkları evlere yerleşen S ...

Gazzeliler evlerini onarmak için inşaat malzemesi alabilecek
  • 22.11.2014 10:26

Gazzeliler evlerini onarmak için inşaat malzemesi alabilecek

Birleşmiş Milletler BM, Gazze'deki 25 bin ev sahibinin hasar gören konutlarını o ...

Sınırdaki mayınlı arazilerin temizliği için 8 yıl uzatma istendi
  • 06.04.2014 14:44

Sınırdaki mayınlı arazilerin temizliği için 8 yıl uzatma istendi

Türkiye geçen 10 yılda mayınlı arazilerini temizleyemedi. 8 yıllık uzatma için B ...

Suriye  yönetimi muhaliflere ait konutları yıkıyor
  • 01.02.2014 09:34

Suriye yönetimi muhaliflere ait konutları yıkıyor

BM, Suriye Rejiminin Hama ve Şam'da muhaliflere ait mahalleleri yıktığını belgel ...