maritbet girişmaritbet
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda son rötuşlar!

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda son rötuşlar!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'da inşa edilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nın Eylül sonunda tamamlanacağını belirtti

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devam eden ve planlanan projeler sayesinde Türkiye'nin doğudan batıya, kuzeyden güneye demiryolu ağlarıyla örüldüğüne işaret ederek, Türkiye'nin YHT işletmeciliğinde dünyada 8. ülke olduğunu söyledi.

Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu hattının Marmaray ile bütünleşerek Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz ulaşımın sağlanması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında yolcular şu anda Ankara'dan Pendik'e kadar gidebiliyor. Pendik-Ayrılıkçeşme hattında inşaat çalışması devam ediyor. Kazlıçeşme-Halkalı arasında yine mevcut banliyö hattında iyileştirme çalışması yapılıyor, henüz bitmedi. Orada biraz geciktik, zira yüklenicilerden kaynaklı sıkıntılar yaşadık ve sözleşmeleri feshetmek zorunda kaldık. Şu an işler hızlandı. 2018 yılında Pendik ile Ayrılıkçeşme arasındaki banliyö hattını tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. 3 hatta çıkarıyoruz. 2 hattını Marmaray'ın devamındaki metrolar kullanacak, 1 hattını anahat yüksek hızlı trenler kullanacak. Her iki yakada da 2018'de Ankara'dan kalkan bir YHT, Pendik sonrası devam ederek Haydarpaşa Garı'na gidebileceği gibi kesintisiz Marmaray'ın hattını kullanarak Avrupa Yakası'na geçebilecek."

"Demiryolu, havayoluna tercih edilecek"

İstanbul'da söz konusu güzergah boyunca Marmaray ile entegre olan birçok raylı sistem projesi bulunduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

"İstiyoruz ki YHT yolcusu Ankara'dan gittiği zaman Pendik'te inip Kaynarca'dan Sabiha Gökçen'e çıkabilsin. Üsküdar'da inip Ümraniye'ye, Yenikapı'da inip Levent'e, Esenler'e gidebilsin. İstanbul'daki raylı sistem bağlantılarıyla çok daha anlamlı hale gelecek o halkayı bitirmek adına olağanüstü gayretimiz var. Ancak İstanbul gibi bir şehirde şehir içi trafiğinde çalışıyoruz. Günde yaklaşık bin 100 kamyon o trafiğe giriyor. Trafikteki yoğunluğu da gözettiğimiz için çok hızlandırmak istesek de çalışmalar belirli bir dengede ilerliyor."

Arslan, proje tamamlandığında Ankara YHT Garı'ndan İstanbul'un herhangi bir yerine 3-3,5 saatte çok daha ekonomik ve konforlu şekilde geçilebileceğini, dolayısıyla demiryolunun havayoluna tercih edileceğini söyledi.

"2018'de İzmir-İstanbul otoyolunun tamamını bitirmeyi hedefliyoruz"

Ankara-İzmir hattının yapım aşamalarına da değinen Arslan, İzmir'in gerek demiryollarıyla gerek bölünmüş yollarla özellikle denizaşırı ülkelere gitmek açısından köprü konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Arslan, YHT'nin İzmir'e kadar bağlanması ve İstanbul-İzmir Otoyolu'nun bir an önce bitirilmesi gibi projeleri çok önemsediklerini vurgulayarak, "Buradan olan yük hareketinin İzmir'e gelmesi ve limanlar yoluyla denizaşırı ülkelere gidebilmesi taşıma modlarının entegrasyonu açısından çok önemli. Çandarlı Deniz Limanı bu kapsamda ülkemizin en büyük deniz limanlarından biri. Altyapısını yaptık, üst yapısıyla ilgili yap-işlet-devret modeliyle yapabilmek adına çalışmalarımız sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu YHT hattının Ankara'dan Polatlı'ya kadarki kısmının hazır olduğuna dikkati çeken Arslan, Polatlı-Afyonkarahisar arasındaki çalışmaların ise yüzde 25 seviyelerine geldiğini söyledi.

Devamındaki tüm etapların ihale çalışmalarını yaptıklarını bildiren Arslan, "Hemen devamında elektromekanik kısmının da ihalelerini yapacağız. Sözleşmede bitim süreleri 2019 sonlarına gitse de amacımız 2018 sonuna kadar Ankara-İzmir arasında YHT'yi bitirmek" dedi.

Eylül ayında hizmete gireceğini öngörüyoruz 

Arslan, Ankara'da inşa edilen YHT Garı'nda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, yeni gar kompleksinin Türkiye'nin prestijine yakışır nitelikte olduğunu ifade etti.

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı'nda tüm işlerin tamamlandığını ve son rötuşların yapıldığını belirten Arslan, "Yeni garın Eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

TCDD'nin 106 YHT set alım ihalesi hakkında da bilgi veren Arslan, "106 setlik YHT alımı yaparken başlangıçta aldığımız trenlerle birlikte artık Türkiye'de YHT'ye ilişkin de üretim yapabilmek, YHT'lerin yerlilik oranını yüksek seviyelere çıkarmak ve sonunda da ülkemizde milli treni YHT yapabilir hale gelmeyi planlıyoruz. Bu 106 seti etap etap planlayacağız ki sonunda yerli YHT yapabilelim. İhale çalışmalarında katılım şartları bu planlama çerçevesinde ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara YHT Garı, iki yılda 10 milyon yolcu ağırladı
  • 30.10.2018 13:02

Ankara YHT Garı, iki yılda 10 milyon yolcu ağırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 29 Ekim 2016'da hizmete açılan Ankara YHT Garı' ...

Şeb-i Arus törenleri için YHT seferleri konulacak
  • 28.11.2016 14:10

Şeb-i Arus törenleri için YHT seferleri konulacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mevlana'yı anmak için y ...

Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!
  • 29.10.2016 17:26

Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı, Ankara Yüksek Hızlı Tre ...

Ankara YHT Garı, 2 gün sonra hizmete giriyor!
  • 27.10.2016 12:12

Ankara YHT Garı, 2 gün sonra hizmete giriyor!

Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğ ...

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı 29 Ekim'de açılacak!
  • 21.10.2016 16:06

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı 29 Ekim'de açılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Ankara YHT Garı'nın 29 Ekim'd ...

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda son rötuşlar!
  • 22.08.2016 11:22

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda son rötuşlar!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'da inşa edilen Y ...