maritbet girişmaritbet
Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!

Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda tarifeli seferler yarın başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda tarifeli seferler yarın itibarıyla başlıyor.

Türkiye'nin tarihinde ve kültüründe önemli yeri olan mevcut Ankara Garı'na dokunulmadan inşa edilen Ankara YHT Gar, yapılacak bağlantılarla Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarına aktarma olacak şekilde planlandı. 

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve inşası 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılı itibarıyla TCDD'ye devredilecek.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara YHT Gar açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, Misakımilli sınırlarına değinerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Misakımilli diyorum ya, Gazi Mustafa Kemal bir Misakımilli çizgisi çizmişti, birilerini rahatsız etti. Niye rahatsız oluyorsunuz? Ben tarih dersi veriyorum, incele, bak, ne var o Misakımilli'de? Ben Lozan dedim, rahatsız oldular. Niye rahatsız oluyorsun? Burnumun dibindeki adalar, bağırıyoruz, çağırıyoruz bu adalar bizimdi, bu adalarda bizim eserlerimiz var, tarihimiz var, camilerimiz var, kervansaraylarımız var. Rahatsız oluyor adam. Niye rahatsız oluyorsun? Bunların altına kim imza attıysa sorumludur sorumlu."

"Bu millet bunun bedelini ödetecek"

"Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka devlet tanımıyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Neymiş o, paralel devlet, FETÖ. Ne işin var senin Pensilvanya'da, hadi gel. Niye gelemiyorsun, neden çekiniyorsun? Şimdi de diyorum ki; ey tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet, tanımı bu, bu örgütün. Ben o tabanında kalanlara sesleniyorum; öyle veya böyle, şöyle yaptınız böyle yaptınız. Bak hala oralarda kalmaya devam ederseniz, bilesiniz ki Hakk'ın duvarına çarpacaksınız. Çünkü bu millet bunun bedelini ödetecek." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'un bir başka hayırlı neticesi de içeride ve dışarıda dostumuz kim, düşmanımız kim hepsini tüm çıplaklığı ile görme imkanını bulduk. Artık bizim için ne diplomasinin sahte dili ne gülen yüzlerin riyakarlığı ne de sahte övgülerin parıltısı bir şey ifade ediyor. Biz ülkemizin ve milletimizin zor günlerinde yanımızda kimler var, elimizi kimler tutuyor, bize yüreğini kimler açıyor, sadece ona bakıyoruz."

recep tayyip erdoğan ankara yüksek hızlı tren

Hız, dinamizm ve modern mimariyi içinde barındıran, 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara YHT Gar'da 50 bin 644 metrekarelik kısım ticari alan olarak ayrıldı. Garda, 134 otel odası, 12 kiralanabilir ofis ve 217 kiralanabilir ticari alan yer alıyor.

Günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklükte inşa edilen ve toplam 8 kattan oluşan yeni garın  bodrum katında aynı anda 12 YHT setinin yanaşabileceği 3 peron ve 6 demiryolu hattı, bay ve bayan mescitleri, AVM ile otele ait teknik alanlar bulunuyor.

Otopark hizmetlerine tahsis edilen 2. ve 3. bodrum katlarında ise bin 250 araçlık park alanı bulunuyor. Kargo, otel, ofisler, VIP, restoran, kafe gibi kiralanabilir ticari alanların girişleri ve TCDD'ye ait kargo alanı zemin katta yer alıyor. Biri engelli olmak üzere, toplam 27 bilet gişesinin bulunduğu, bilet katı 23 çalışma ofisi, 1 kayıp eşya bürosu,1 emanet ofisi ve ticari birimlerden oluşuyor.

1. katta TCDD'ye ait çalışma ofisleri, mağaza ve kafe gibi ticari birimler yer alırken, 2. katta 38 odalı otel, fastfood üniteleri, ticari alanlar ve 2 toplantı salonu hizmete sunuluyor. 3. katta ise 47 oda ve 1 süit olmak üzere, 48 odalı otel, ofis ve 2 çok amaçlı salon yer alırken, 4. kat 47 oda ve 2 süit olmak üzere, 49 odalı otel ve ofisten oluşuyor.

Ankara YHT Gar, bin 850'si kapalı, 60'ı açık olmak üzere toplamda bin 910 araçlık otopark kapasitesine sahip bulunuyor.

TCDD hizmetleri için tahsis edilen alanlar

Ankara YHT Gar'da TCDD hizmetlerine toplamda 5 bin 690 metrekare alan, 1'i engelli gişesi olmak üzere, toplam 27 bilet satış gişesi, 28 çalışma ofisi ve 2'si engellilere ait olmak üzere, toplam 50 araçlık otopark tahsis edildi. Söz konusu alanda danışma, toplantı salonu, personel dinlenme odası, yemekhane, bekleme salonu, kayıp eşya birimi, mutfak ve depo birimi, teknik oda, malzeme ve temizlik odası, hareket memuru odası, kumanda odası ile nöbetçi müdür odası da yer alıyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara'daki YHT Garı'nda kütüphane açıldı
  • 04.08.2022 16:38

Ankara'daki YHT Garı'nda kütüphane açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda 5 bin eserin ...

Ankara YHT Garı'nda Kovid-19 aşısı yapılmaya başlandı
  • 28.06.2021 11:13

Ankara YHT Garı'nda Kovid-19 aşısı yapılmaya başlandı

Kovid-19 ile mücadele kapsamında, aşı olamayan vatandaşlar için Ankara Yüksek Hı ...

Ankara YHT Garı, iki yılda 10 milyon yolcu ağırladı
  • 30.10.2018 13:02

Ankara YHT Garı, iki yılda 10 milyon yolcu ağırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 29 Ekim 2016'da hizmete açılan Ankara YHT Garı' ...

Bakan Arslan'dan 'Doğu Ekspresi' açıklaması
  • 01.01.2018 09:37

Bakan Arslan'dan 'Doğu Ekspresi' açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Doğu Ekspresi'ne yöneli ...

Ankara YHT Garı'nda asma tavan çöktü
  • 12.08.2017 14:05

Ankara YHT Garı'nda asma tavan çöktü

Yeni Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda asma tavan çöktü. ...

Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!
  • 29.10.2016 17:26

Ankara YHT Garı açıldı, seferler başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı, Ankara Yüksek Hızlı Tre ...