maritbet girişmaritbet
Alev avcıları Erzincan'da yetişiyor

Alev avcıları Erzincan'da yetişiyor

Hava meydanlarında olası uçak yangınlarına müdahale edecek itfaiye ekipleri, Erzincan'daki DHMİ Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nde eğitiliyor.

Hava meydanlarında olası uçak yangınlarına müdahale edecek itfaiye ekipleri, Erzincan Havalimanı'nda 2013 yılında kurulan DHMİ Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nde yetiştiriliyor. Erzincan Havalimanı'ndaki uçak yangını simülatörü, havaalanlarında olası uçak yangınlarına etkili şekilde müdahale edecek itfaiye personelinin yetiştirilmesinde önemli rol oynuyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 2013 yılında kurulan DHMİ Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'ndeki faaliyetler, görüntülendi.

DHMİ Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi

SİMÜLASYON UÇAĞI KULLANILIYOR

Tesiste bugüne kadar farklı havalimanlarında görev yapan bin 300 itfaiye personeline teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Uçak yangınlarına ilişkin ilk olarak teorik bilgilerle donatılan katılımcılar, daha sonra özel olarak tasarlanmış Boeing 737-800 tipindeki bilgisayar kontrollü simülasyon uçağının kullanıldığı eğitimlerde, bir uçakta çıkabilecek 19'u dış, 9'u da kabin içi olmak üzere 28 farklı tipteki yangına nasıl müdahale edileceğini uygulamalı olarak öğreniyor. Uygulamalı eğitimde havalimanı itfaiye merkezinde hazır bekleyen katılımcılar, başarı için, verilen alarmla alandaki kaza bölgesine ulaşmak da dahil 3 dakika içinde yangının yüzde 90'ını kontrol altına almak zorunda.

DHMİ Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi

GÖREVİ BAŞARIYLA TAMAMLADILAR

Tatbikatta, alarmın ardından alana yönelen itfaiye ekipleri, uygun pozisyonda konuşlandıktan sonra verilen 3 dakikalık sürede alevleri kontrol altına aldı. Ardından uçak içine müdahaleye geçen ekipler, sıkışan kapıyı da keserek açtıktan sonra yaralı yolcu tahliyesini başarıyla yaptı.  DHMİ Erzincan Havalimanı Uçak Yangın Eğitim Simülatör Şefi Muhsin Güler, burada Türkiye'deki tüm havalimanlarından gelen itfaiye ekiplerine taktiksel eğitimler verildiğini belirtti.  Eğitimlerde yangın tiplerine göre müdahalenin yanı sıra kurtarma operasyonunun da yer aldığını dile getiren Güler, şunları kaydetti:  "Eğitime gelen arkadaşlarımıza burada hem kurtarmayı hem söndürmeyi aynı anda öğretiyoruz. Uçaklara müdahalede, havalimanlarımızda en uzak bölgeye en fazla 2 dakikada giderek üçüncü dakikada içerisinde uçağın yangın bölgesinin yüzde 90'ını kontrol altına almış olmamız gerekiyor. Yangın bölgelerini kontrol altına aldıktan sonra bir kaçış koridoru oluşturup içeriye girerek, yolcuların sağlıklı bir şekilde tahliyesini sağlıyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Alev avcıları Erzincan'da yetişiyor
  • 27.09.2015 10:24

Alev avcıları Erzincan'da yetişiyor

Hava meydanlarında olası uçak yangınlarına müdahale edecek itfaiye ekipleri, Erz ...