maritbet girişmaritbet
Afyon mermerini tüm dünyaya dağıtıyoruz

Afyon mermerini tüm dünyaya dağıtıyoruz

Türkiye mermer ihracatında zirvede olan Afyonkarahisar, en çok ihracatı ABD, Çin ve Fransa'ya yapıyor.

İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan, doğal taş sektörünün önemli bir istihdam ve ihracat kaynağı olduğunu belirtti.  3 bin yıldan fazla mermercilik geçmişi olan ve Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yüzde 10'unu karşılayan Afyonkarahisar, 2016 yılında 170 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Mermer ihracatında geçen yılı 2015'e göre küçük bir azalışla geride bıraktıklarını belirten Mercan, "Mermer sanayisine hizmet eden ham madde üreticisi, nakliyeci, ticaret ve sanat erbabı dahil 650 civarında işletmemiz bulunuyor. Sektör olarak 2016 yılında 170 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildi. İhraç kayıtlı satışları da dikkate aldığımızda 200 milyon doların üzerinde ihracat rakamına ulaşıldı." diye konuştu.

Tüm dünyada Afyonkarahisar mermerinin tanındığını dile getiren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu da “Bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır bu şehirde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine estetik değer katıyor. Yalnızca bugüne ait modern eserleri değil, binlerce yıllık tarihi eserleri de Afyon mermeri süslüyor." dedi.

İhracatın 2016 yılında ise yüzde 3,7 gerileyerek 170 milyon 465 bin dolar olduğunu, en fazla ihracatın sırasıyla ABD, Çin ve Fransa'ya yapıldığını aktaran Şenbabaoğlu, "Ayrıca firmalarımızın ihraç kayıtlı satışları da olmaktadır. Firmalarımız il dışındaki firmalara ihraç kayıtlı satışlar yaptığından o rakamlar direkt ihracatımıza yansımıyor. Araştırmalarımıza göre yılda 40 milyon dolar ihraç kayıtlı doğal taş satışı yapılmaktadır." diye konuştu.

Afyon mermeri özellikleri nedir?

Afyonkarahisar İscehisar ilçesinde ve çevresinde bulunan “Afyon Mermerleri” Türkiye'de blok mermerin üçte birini karşılıyor. Paleozoik yaşlı Afyon mermerleri; granoblastik tekstür gösteren, orta taneli kalsit kristallerinden oluşuyor. Afyon Kaymak, Afyon Şeker, Afyon Gri, Afyon Kaplanpostu ve Afyon Menekşe türleri bulunmaktadır.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Afyon mermeri, 120 ülkede evlerde ve projelerde kullanılıyor
  • 26.11.2017 13:06

Afyon mermeri, 120 ülkede evlerde ve projelerde kullanılıyor

İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan yaptığı açıklamada, 2 yıldır ...

Afyon mermerini tüm dünyaya dağıtıyoruz
  • 28.01.2017 09:40

Afyon mermerini tüm dünyaya dağıtıyoruz

Türkiye mermer ihracatında zirvede olan Afyonkarahisar, en çok ihracatı ABD, Çin ...