maritbet girişmaritbet
37. Yapı Fuarı İstanbul’da konuk ülke Güney Kore olacak

37. Yapı Fuarı İstanbul’da konuk ülke Güney Kore olacak

37. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un bu yılki konuk ülkesi olan Güney Kore olarak belirlendi

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2014'ün konuk ülkesi olarak belirlenen Güney Kore ile Türkiye'nin özellikle yurtdışı müteahhitlik sektöründe toplamda yılda yaklaşık 100 milyar dolarlık işbirliği yapabilecekleri belirtildi. İki ülke müteahhitlik firmalarının son 50 yılda yurtdışında gerçekleştirdikleri projelerin toplam tutarı ise 766 milyar dolara ulaşıyor. Güney Kore ile Türkiye yurtdışı müteahhitlik sektöründeki sağlam bir işbirliğinin, küresel düzeyde rakipsiz bir güç birliğine dönüşme potansiyeli taşıdığı değerlendiriliyor.

37. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'un bu yılki konuk ülkesi olan Güney Kore'ye özel gerçekleştirilecek İnşaat Forumu'nun ise küresel pazarlarda yeni işbirliği olanakları ve yeni iş fırsatları sunarak, Türkiye'nin yapı malzemeleri ihracatı ile yurtdışı müteahhitlik potansiyelinin büyümesine katkıda bulunması hedefleniyor. Forumda “Güney Kore Türkiye için rol model olur mu?” sorusuna da yanıt aranacak.
yapı fuarı

YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 37 yıldır yapı sektörünün uluslararası zirvesi olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, 6 – 10 Mayıs 2014 (Salı - Cumartesi) tarihleri arasında Tüyap -Büyükçekmece'de düzenlenecek.  Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük buluşması olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'un İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlediği Konuk Ülke Projesi'nde bu yıl Güney Kore ağırlanıyor. Fuar sırasında YEM Fuarcılık'ın, Güney Kore Konsolosluğu ve DEİK / Türk-Güney Kore İş Konseyi işbirliği ile gerçekleştireceği “Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu”, küresel inşaat sektöründe büyük bir güç haline gelen Güney Kore ile Türk inşaat sektörünün Asya, Afrika ve Orta Doğu'da yapabilecekleri işbirlikleri için çok önemli bir platform oluşturacak. 

Yurtdışı müteahhitlikte iki ülke toplam 766 milyar dolara ulaştı

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Merkezi'nin YEM Fuarcılık için hazırladığı, “Güney Kore, Ekonomi ve İnşaat Sektörü, Gelişmeler Göstergeler” başlıklı raporuna göre Türk müteahhit firmaları, yurtdışında 1972 yılından 2013 yılı sonuna kadar 103 farklı ülkede 274,1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. Güney Koreli müteahhitler ise 1961 yılından bu yana yurtdışında 130 farklı ülkede 492,5 milyar dolarlık 7500 proje üstlendi. Bunun 360 milyar dolarlık bölümü son 8 yılda gerçekleşti. Güney Kore ile Türkiye müteahhitlerinin yurtdışı pazarlarda son 40-50 yılda gerçekleştirdikleri projelerin toplam tutarı ise 766 milyar dolara ulaşıyor. Güney Kore 2012'de 64,8 milyar dolar, Türkiye ise 2013'te 31,3 milyar dolarlık yurtdışında proje gerçekleştirdi. Bu da her iki ülkenin yurtdışı müteahhitlikte toplamda yıllık yaklaşık 100 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını gösteriyor.

“Güney Kore – Türkiye arasında rakipsiz güç birliği olabilir”

YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, konuyla ilgili olarak “Bu verilerden hareketle, Güney Kore ile Türkiye yurtdışı müteahhitlik sektörü arasında kurulacak işbirliğinin, küresel düzeyde rakipsiz bir güç birliğine dönüşme potansiyeli taşıdığı değerlendiriliyor” dedi. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da konuk ülkeleri belirlerken, Türk yapı sektörünün önemli iş hacmi bulunan ve sektörün potansiyelini artırabilme, yeni açılımlar sağlayabilme kriterlerini dikkate aldıklarını belirten YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, şunları söyledi:
“Güney Kore,  son dönemde Türkiye'deki inşaat ve yapı malzemeleri alanlarında ve yatırım işbirliği üzerine kurdukları ortaklıklarla ve Ortadoğu-Orta Asya'da yaptığı projelerle de dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile beraber iki ülke firmalarının bir araya gelerek Güney ve Güneydoğu Asya'da, Orta Doğu'da, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde büyük projelere imza atabilecekleri öngörülüyor. 
Dünya müteahhitlik pazarında söz sahibi olan Güney Koreli firmaların yürüttüğü projelerde Türk müteahhitleri ile yapacağı işbirliği, Türk yapı malzemesinin yurtdışı projelerde daha yoğun olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Konuk Ülke Güney Kore Projesi'nde iki ülke şirketlerinin geliştirdiği ve sahip olduğu üretim yöntemleri teknolojisi, satış teknikleri veya işletme yönetimiyle ilgili bilgi birikimi ve teknolojilerini paylaşması ile üçüncü ülkelerde işbirliği alanlarının genişletilmesini de desteklemeyi hedefliyoruz. 

Bununla birlikte T.C. Ekonomi Bakanlığı ile Güney Kore Cumhuriyeti arasında 8 Mart 2010 tarihinde imzalanan ‘Kara, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı Arasında Üçüncü Ülkelerde Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetlerinde İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı' da işbirlikleri açısından büyük önem taşıyor." 

“Güney Kore rol model olur mu?” sorusu tartışmaya açılıyor!

Başer, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Merkezi'nin YEM Fuarcılık için hazırladığı, “Güney Kore, Ekonomi ve İnşaat Sektörü, Gelişmeler Göstergeler” başlıklı rapora göre, Güney Kore'nin, 1980 yılında 64,4 milyar dolar olan milli gelirini 2013 yılında 1 trilyon198 milyar dolara, kişi başı gelirini 1.689 dolardan 23.840 dolara, ihracatını 17 milyar dolardan 560 milyar dolara yükselterek, 30 yıl gibi bir sürede dünyanın en büyük 15. ekonomisi ve en çok ihracat yapan 7. ülkesi haline geldiğini, bu gelişmelerle bağlantılı olarak Güney Kore inşaat ve müteahhitlik sektörü, 1980'li yıllardan itibaren mühendislik ve teknoloji odaklı bir gelişme göstererek küresel yapı pazarlarında da önemli bir oyuncu olmayı başardığını aktardı. İki ülkenin yurtdışı müteahhitlik hizmetleri karşılaştırıldığında, yaklaşık aynı sayıdaki projelerin tutarları arasındaki yüzde 50 farkın, teknoloji yatırımlarının nasıl bir katma değer sağladığını gösterdiğine dikkat çeken Başer, tüm bu nedenlere bağlı olarak Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'da, Türkiye için yapı sektörü özelinde Güney Kore'nin model olabilirliğini de tartışmaya açtıklarını kaydetti.

‘İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi olmayı sürdürecek'

Yapı-Endüstri Merkezi'nin hazırladığı “Türk Yapı Sektörü Raporu”ndaki verileri temel alarak inşaat sektörünü ve ekonomideki yerini de değerlendiren Başer, şunları söyledi:
“2013 yılında inşaat sektöründe büyüme özellikle kamu inşaat harcamalarındaki önemli sıçrama ile hızlandı. 2013 yılında % 29,1 artan kamu inşaat harcamalarının 2014 yılında % 4,5 oranında artması bekleniyor. Türkiye'de 2012'de 701.621 adet konut satışı, 2013'te %63,1 oranında artarak 1.144.989'a ulaştı. 

Aynı dönemler söz konusu olduğunda ise yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 42'lik bir artış söz konusu. Konut kredileri ise 2011 ilk çeyreğinden bu yana yaklaşık yüzde 90 oranında büyüyerek, 65 milyar TL'den 112 milyar TL'ye çıktı. Diğer taraftan inşaat malzemeleri ihracatımız 2014 yılının Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 oranında büyüyerek, 3.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Türkiye'nin, 2013'te Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme oranı yüzde 4 iken, inşaat sektörü yüzde 7,1 oranında büyüyerek ekonominin geneline göre yüzde 75 daha fazla büyüme kaydetti. GSYH içindeki payı ortalama yüzde 5,8 olan inşaat sektörünün 2014'te de ekonominin 1-2 puan üzerinde büyümesi bekleniyor. Dolayısıyla sektör, ekonominin lokomotifi olmayı sürdürecektir.”

Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu

Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul içerisindeki Tüyap- Marmara Salonu'nda 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü 14:00 – 16:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan ve Türk inşaat sektörü için çok önemli açılımlar sağlama potansiyeli taşıyan Güney Kore-Türkiye İnşaat Forumu'nun Türkiye'nin yapı malzemeleri ihracatı ile yurtdışı müteahhitlik potansiyelinin büyümesine katkıda bulunması hedefleniyor. Açılış konuşmaları YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, TMB Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cihan Candemir, Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tae- Dong, Jeon tarafından yapılacak Forum'un ardından  “Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri Toplantısı” yapılacak. YEM Stratejik Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Banu Uçak'ın moderatörlüğünü yapacağı Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu'nda da Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Ekonomi Bakanlığı, AB Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzmanı Çiğdem Şamiloğlu Erkoç, ICAK-Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği Derneği Direktörü Hyo-Won Kim ve TURKOR- Türkiye&Güney Kore İşadamları Derneği Başkanı Ufuk Akalın görüşlerini açıklayacak.

Yapı malzemelerinde teknolojik işbirliği

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform sunacak proje kapsamında, fuar öncesinde ve sırasında düzenlenecek etkinliklerde Türkiye ve Güney Kore'den konunun üst düzey yetkilileri bir araya gelecek. Güney Kore Konsolosluğu ve DEİK/Türk-Kore İş Konseyi işbirliği ile düzenlenen proje için yürütülen çalışmalarla; Türk yapı malzemelerinin Güney Koreli müteahhitlerce Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da hayata geçirilen projelerde daha fazla kullanılmasına destek olmak, 3. pazarlarda Türk ve Güney Koreli müteahhitlerin birlikte iş yapabilmesi ve Güney Koreli yapı malzemesi üreticisi firmaların teknolojik deneyimini Türk firmaların bölgesel gücü ile birleştirmesi için verimli platformlar oluşturulması hedefleniyor. 

39 ülkenin katılımıyla Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında, her yıl Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde OAİB ile birlikte organize edilen “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl 39 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili İş Görüşmeleri”nin yanı sıra, ülke çapında sektörün tüm paydaşlarının birbiri ile etkin bir biçimde iletişime geçebilmesi, sektördeki tüm yeniliklerden haberdar olup takip edebilmesi, bu alandaki ticari faaliyetlerin artması amacıyla düzenlenen “Yurtiçi Alım Heyetleri Ziyaret Programı” da fuarda başarıyla devam ettirilen çalışmalar arasında yer alıyor. Türkiye genelinden Meslek Odaları, Sanayi ve Ticaret Odaları, İş Adamları Birlikleri ve alım heyetlerinden oluşan komiteler YEM Fuarcılık organizasyonu ile davetli olarak Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'a katılım sağlayacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

37. Yapı Fuarı İstanbul’da konuk ülke Güney Kore olacak
  • 28.04.2014 14:58

37. Yapı Fuarı İstanbul’da konuk ülke Güney Kore olacak

37. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un bu yılki konuk ülkesi olan Güney Kore o ...