maritbet girişmaritbet
2017'de ekonomiye "nefes aldıran" düzenlemeler yapıldı

2017'de ekonomiye "nefes aldıran" düzenlemeler yapıldı

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğindeki çift haneli büyüme rakamı ile Avrupa Birliği (AB), G20 ve OECD ülkelerine fark attı.

Türkiye'nin 2017'de sergilediği güçlü büyüme performansı, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Moody's ve Fitch'in de aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşların tahminlerini aştı. Söz konusu kuruluşlar, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerinde revizyona gitmek zorunda kaldı.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde yüzde 5,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 ile 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 11,6'lık büyümenin ardından, 23 çeyrek sonra en yüksek büyüme performansını yakaladı, ortalaması yüzde 2,5 olan AB ülkelerinin dört katından fazla büyüdü. Türkiye, G20 ülkeleri arasında büyüme performansıyla ilk iki sırada yer alan Çin ve Hindistan'ı da geride bıraktı. 

Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyüme kaydetmemesi (yüzde  0) halinde bile, 2017 için Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 5,5 büyüme hedefine, üçüncü çeyrek sonuçları itibarıyla yaklaşılmış oldu.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 66. Hükümet ile ekonomi yönetiminde değişiklikler oldu. Bazı bakanlıklara yeni isimler gelirken, bazı bakanlar ayrıldı. Mehmet Şimşek, ekonominin koordinasyonu ve kamu bankalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

Ekonomiye "nefes aldıran" düzenlemeler

Uluslararası konjonktür ile çevre ülkelerde yaşanan kargaşaların oluşturduğu olumsuz havayı dağıtmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla hem reel kesimi hem de vatandaşın cebini rahatlatan düzenlemeler hayata geçirildi.

KOBİ'lerin ve ihracatçıların finansmana erişimi kolaylaştırıldı. Bu amaçla Hazine destekli kredilerde Kredi Garanti Fonunca (KGF) sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı. Kefalet sürecini hızlandıran portföy garanti sistemi (PGS) tesis edilirken, Hazine'nin kredinin duruma göre, KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ'ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olması sağlandı.

İnşaat sektörüne canlandırmak amacıyla KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında düzenlemeye gidildi.

Bankalara borcu olan milyonlarca vatandaş ve şirketleri ilgilendiren sicil affı yürürlüğe girdi. 

Bazı kamu alacaklarını yapılandırmayı amaçlayan 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu yürürlüğe girerken, bir önceki yeniden yapılandırmaya (6736 sayılı kanun) başvurmuş ancak ödemelerini süresinde yapamadıkları için haklarını kaybeden vatandaşlara da ikinci bir fırsat tanındı.

Beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra, mobilyaların KDV'si yüzde 8'e çekilerek, hem bu sektörlere hareketlilik sağlandı hem de vatandaşların bu eşyaları ucuza satın almalarının yolu açıldı.

Tasarrufların artırılması amacıyla 45 yaş altı çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesi uygulaması başlatıldı. Kademeli olarak hayata geçirilen uygulamayla 3,4 milyon çalışan sisteme dahil edildi.

Savunma sanayisinden gövde gösterisi

Türk savunma sanayisi bu yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) heyecanı yaşadı. Yerli firmalar, özgün ve yenilikçi ürünleriyle fuara damga vurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin envanteri yerli ürünlerle güçlendirildi. Yıl boyunca yeni ihracat başarılarına imza atan savunma sanayisi şirketleri, uluslararası listelerdeki tırmanışını sürdürdü.

Savunma sanayisi ürünlerinde yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında kritik önemde olan yerli motorların üretimi için çeşitli projeler başlatıldı. Roketsan tarafından geliştirilen KAAN Füzesi'nin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önce Sinop'tan Karadeniz açıklarına 280 kilometre mesafeye yapılan son test atış başarıyla gerçekleştirildi.

2017 yılında ekonomide öne çıkan olaylar şöyle:

1 Ocak

- 45 yaş altı çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesi uygulaması başladı. Bu kapsamda ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör sisteme girdi.

- Teslimsiz taşınır rehin hakkının güvence olarak kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla getirilen  Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu yürürlüğe girdi.

7 Ocak

- Olağanüstü Hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameye göre, TMSF'ye devredilen veya kayyum olarak TMSF'nin atandığı şirketlerin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar "basiretli tüccar" gibi yönetilmesi ve at yarışları ile şans oyunlarına ilişkin lisans haklarının 49 yıllığına Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararları alındı.

9 Ocak

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango için Özelleştirme İdaresi Başkanlığındaki mevcut ihale sürecinin ortadan kalktığını, 49 yıllığına Varlık Fonu'na devredilen at yarışları ve Milli Piyango lisanslarının birlikte değerlendirilmesini öngördüklerini söyledi.

11 Ocak

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

23 Ocak

- KHK ile Türkiye Varlık Fonunun kaynakları, kamu teşekküllerinin varlık ve hisseleri ile genişletildi.

25 Ocak

- 2017 TÜFE sepetinden 6 madde çıkarıldı, 3 madde eklendi. Stor perde, derin dondurucu, test kitabı eklendi, düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya çıkarıldı.

- 2017 TÜFE'de ana harcama gruplarında yer alan gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığı 23,68'den 21,77'ye düşürüldü. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunun ağırlığı 15,93'ten 14,85'e, giyim ve ayakkabı grubunun ağırlığı da 7,43'ten 7,33'e çekildi.

26 Ocak

-  Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi için Yap-İşlet-Devret modeli· kapsamında yapılan ihalede, 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil olmak üzere 16 yıl 2 ay 12 gün ile en kısa süreyi, Daelim- Limak - SK- Yapı Merkezi OGG verdi.

27 Ocak

- Bankalara borcu olan vatandaşları ve şirketleri ilgilendiren sicil affı yürürlüğe girdi. Düzenleme ile karşılıksız çek, protestolu senet, ödemesinde gecikme olan kredi kartı ve diğer kredi borçlarının 6 ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, banka ve finansal kuruluşlarca, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarının dikkate alınmayabileceği karar bağlandı.

28 Ocak

- Milli Muharip Uçak Projesi'ni (TF-X) geliştirmeye yönelik Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında Ana İlkeler Sözleşmesi imzalandı.

29 Ocak

- Maliye Bakanlığının, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ödemelerini süresinde yapmadıkları için yeniden yapılandırma uygulamasının getirdiği hakları kaybeden borçlulara ödemelerini mayıs ayı sonuna kadar yaparak kanundan yararlanmaya devam etme imkanı sunuldu.

30 Ocak

- Ekonomik güven endeksi, ocakta geçen aya göre yüzde 3,9 azalarak 85,7'ye düştü.

2 Şubat

- Bağımsız danışmanlık firması Brand Finance'in yayınladığı 2017 yılı Global 500 adlı raporuna göre, Google 109,5 milyar dolar ile dünyanın en değerli markası oldu.

- Dünya Bankası, Türkiye için 2017'de net ihracat ve kamu harcamalarının tetikleyeceği yüzde 2,7'lik büyüme öngördüğünü duyurdu.

3 Şubat

- TÜFE ocakta yüzde 2,46, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 oldu.

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliğine yönelik referandumun maliyetine ilişkin, "İlk maliyet çalışmalarına göre, yaklaşık 190 milyon lira civarında Merkezi Yönetim Bütçesinden seçim harcamaları kapsamında gider gerçekleştirilecek." dedi. Ağbal, 2017'ye ilişkin hiçbir vergi artışının planlarında olmadığını bildirdi.

- Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi. Mobilyaların KDV'si de 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak belirlendi.

- Net alanı 150 metrekare ve üzerinde konut teslimlerinde yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşüren düzenleme mart sonundan eylül sonuna uzatıldı

- Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinde büyümenin orta vadede yüzde 3,5 civarında dengelenmesini beklediklerini açıkladı. 

6 Şubat

- Türk Hava Yolları'nın yüzde 49,12 ve Halkbank'ın yüzde 51,11 hisselerinin özelleştirme kapsam ve programından çıkarılarak Türkiye Varlık Fonu'na devrine karar verildi.

7 Şubat

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında ”Bugün burada TOBB'un tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bugün başlattığımız istihdam seferberliğine birliğimizin tüm üyelerini, tüm illerimizi etkin bir şekilde katılmaya davet ediyorum." dedi.

8 Şubat

- Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacıyla Turboşaft Motor Geliştirme Projesinin başlatıldığını duyurdu.

13 Şubat

- AB Komisyonu'nun "2017 Kış Ekonomik Tahminler Raporu”nda, Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,8, 2018'de de yüzde 3,2 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

15 Şubat

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin ocak ayında 11,4 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

24 Şubat

- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na rekor başvuru olduğunu belirterek, "Cazibe Merkezleri Programı için beklentimizin oldukça üzerinde bir taleple karşılaştık, 23 milyar lira tutarında bir talep geldi. Toplam proje tutarı 23 milyar liraya ulaştı." dedi.

27 Şubat

-Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK için Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türk Telekom ile ilk satış sözleşmesi imzalandı.

28 Şubat

- Türkiye'nin ihracatı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 11 milyar 278 milyon dolara, ithalat yüzde 15,9 artışla 15 milyar 586 milyon dolara çıktı. Ocakta dış ticaret açığı ise yüzde 10,3 artarak 4 milyar 309 milyon dolara yükseldi.

3 Mart

- TÜFE şubatta yüzde 0,81, Yİ-ÜFE yüzde 1,26 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,13, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,36 oldu.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Yurt Dışında Bulunan veya Yabancı Bayrak Çeken Tekneleri·n Türk Bayrağına Geçi·şi·ne İlişkin Tebliğ, yayımlandı. Buna göre, yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kayıt veya tescili amacıyla serbest dolaşıma girişi sağlandı.

6 Mart

- Rekabet Kurulu, Google'ın rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile hakim durumu kötüye kullanmayı yasaklayan kanun maddelerini ihlal edip etmediğine ilişkin soruşturma açtı.

7 Mart

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye ekonomisinde 2017 yılında “ılımlı ekonomik iyileşmenin” beklendiği, büyümenin bu yılın sonunda yüzde 2,4, gelecek yılın sonunda ise yüzde 2,8 oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğü belirtildi.

8 Mart

- Kamuoyunda "2B" olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilere ilişkin başvuru ve ödeme süreleri 6 ay uzatıldı.

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ocakta yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 yükseldi.

10 Mart

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Federasyonu'na gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 2 ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonunun (RDIF) "Türkiye-Rusya Yatırım Fonu" kurulması için mutabakata varıldı

- Hazine destekli kredilerde Kredi Garanti Fonunca  sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı. Kefalet sürecini hızlandıran portföy garanti sistemi tesis edilirken, Hazine, kredinin duruma göre KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ'ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olması sağlandı.

15 Mart

- İşsizlik oranı, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 puanlık artışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişi oldu.

- Bakanlar Kurulu kararı ile tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve iş yerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak uygulanmasına karar verildi.

 18 Mart

- "Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1" olarak teyit etti ve görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

21 Mart

- Amerikan iş dünyası dergisi Forbes son sayısında dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Microsoft'un kurucusu Amerikalı iş adamı Bill Gates, geçen yıl 75 milyar dolar olan kişisel servetini bu yıl 86 milyar dolara çıkararak listede bir kez daha birinci sırada yer aldı. 

22 Mart

-  Bakanlar Kurulu kararı ile terör örgütleriyle eylem birliği yaptığı, bu örgütlere yardım ettiği ve bunların propagandasını yaptığı belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sözleşmeli personelin sözleşmelerinin feshedilmesine karar verildi.

- ABD ve İngiltere, Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkeden yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazları kabin içine almalarını yasakladı.

23 Mart

- Yaklaşık 22 bin ihracatçıyı ilgilendiren ve son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46,8 azalarak 601 milyon dolar oldu.

24 Mart

- Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, ABD ve İngiltere'ye uçuşlarda, yolcuların tablet ve diğer elektronik cihazları uçağa biniş anına kadar kullanabileceğini belirterek, "Uçağa biniş aşamasında, söz konusu elektronik cihaz bir personel tarafından yolcunun gözü önünde teslim alınarak, köpüklü bir muhafazaya sarılarak kırılmayacak özel bir bagaja yerleştirilecek. Yolcuların eşyalarının kesinlikte zarar görmeyeceğini veya kaybolmayacağını garanti ediyoruz." dedi.

- Ekonomik analiz ve tahminler yapan Economist Intelligence Unit tarafından açıklanan "dünya çapında hayat pahalılığı" listesinde Singapur yine dünyanın en pahalı kenti seçildi. 

29 Mart

- İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, online otel rezervasyon portalı booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi.

31 Mart 

- ABD'li yatırım devleri Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti. Goldman Sachs, Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 2,3'e revize ederken, JPMorgan Chase ise Türkiye'nin bu sene yüzde 1,8 yerine yüzde 2,6 büyümesini tahmin etti.

1 Nisan

- Türkiye genelindeki kamu çalışanları ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmaları,  otomatik Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edildi.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca, "periscope.tv" alan adı ve @periscopeco Twitter hesabı için ilgili mahkeme tarafından verilen erişim engelleme kararının ardından, Twitter'ın globalde "Periscope" olarak yer alan uygulamanın adını Türkiye'de "Scope" olarak değiştirdiği duyuruldu.

- Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumları satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV istisnası getiren düzenleme yürürlüğe girdi.

2 Nisan

- Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun menzilli tanksavar füze ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan UMTAS Projesi kapsamında geliştirilen lazer güdümlü füze L-UMTAS'ın atış testleri ve milli imkanlarla üretilen Atak helikopterine entegrasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı.

3 Nisan

- TÜFE martta yüzde 1,02, Yİ-ÜFE yüzde 1,04 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,29, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,09 oldu.

5 Nisan

- Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ihalesinde, 87,96 puan alan Tecnimont Civil Construction SPA 20 milyon 500 bin lira, 91,27 puan alan Italfer SPA-Sintagma Srl İş Ortaklığı 24 milyon 760 bin lira, 92,09 puan alan Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı 32 milyon 950 bin lira ve 100 puan alan Yüksel Proje Uluslararası AŞ 28 milyon 835 bin lira teklif verdi.

6 Nisan

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulunun teklif yazıları üzerine merkezi Ankara'da olmak üzere, 100 milyon lira sermayeli Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketi kurulmasına Bakanlar Kurulunca karar verildi.

11 Nisan

- Hazine Müsteşarlığınca, zorunlu trafik sigortası poliçelerine ilişkin her bir araç grubu, basamak ve il grupları bazında, zorunlu trafik sigortalarına yönelik azami primler (tavan fiyat) belirlendi.

17 Nisan

- Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan yükselerek yüzde 13'e çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi oldu.

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin martta 19,5 milyar lira, ocak-mart döneminde ise 14,9 milyar lira açık verdiğini bildirdi.

- 22 Nisan

- Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyan TCG Bayraktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi

23 Nisan

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticaret (e-ticaret) yapan uluslararası firmalar nezdinde vergi incelemeleri yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de kazanılan ve vergisi ödenmeyen tutarlarla ilgili muhataplara gerekli tebligatlar yapıldı." dedi.

26 Nisan

- Kamuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin ihaleyi kazanan operatörler, 657 milyon avro tutarındaki son taksit ödemesini Hazine'ye yaptı.

28 Nisan

- Türkiye'nin ihracatı, martta 2016'nın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 14 milyar 496 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 6,9 artarak 18 milyar 988 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı ise 5 milyar 7 milyon dolardan yüzde 10,3 azalarak 4 milyar 492 milyon dolara geriledi.

- Türkiye'nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 17,1 azalarak 3 milyar 369 milyon 753 bin dolar oldu.

29 Nisan

- Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar nedeniyle Wikipedia'ya erişim engellendi.

- Beyaz eşya satışlarında sıfır ÖTV ile mobilya satışlarında yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi uygulaması 30 Eylül'e kadar uzatıldı.
30 Nisan

- KHK ile elektronik para ihraç eden kuruluşlara Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi eklendi. 

1 Mayıs

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Adil Kullanım Noktası 1 Mayıs itibarıyla kademeli olarak kaldırıldı.

3 Mayıs

- TÜFE nisanda yüzde 1,31, Yİ-ÜFE yüzde 0,76 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,37 oldu.

8 Mayıs

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise martta bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı

9 Mayıs

- Dünyadaki ilk 5 savunma fuarı arasında yer alan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 13. kez kapılarını açtı. Türk savunma sanayisi özgün ve yenilikçi ürünleriyle fuara damga vurdu.

11 Mayıs

- Serbest bölgeler ile diğer ülkeler arasındaki ticarete ilişkin ödemelerin Türk lirası ile de yapılabilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.

- Roketsan tarafından geliştirilen KAAN Füzesi'nin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önce Sinop'tan Karadeniz açıklarına 280 kilometre mesafeye yapılan son test atış başarıyla gerçekleştirildi. 

15 Mayıs

- Türkiye'de işsizlik oranı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan yükselerek yüzde 12,6 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi olarak hesaplandı.

23 Mayıs

- Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9 artarak 2,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

27 Mayıs

7020 sayılı Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu yürürlüğe girdi. Bununla önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapmamış borçlulara yeni imkan getirildi.

2 Haziran

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında Maliye Bakanlığı, SGK ve gümrük idarelerinin yaptığı toplam tahsilatın 22,7 milyar lirayı bulduğunu belirterek, "Mahsuplardan gelen tahsilatlarla birlikte 23 milyar lirayı aşan bir rakama ulaştığımız görülüyor." dedi.

5 Haziran 

- TÜFE mayısta yüzde 0,45, Yİ-ÜFE yüzde 0,52 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,72 , yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,26 oldu. 

10 Haziran

- Ekonomi Bakanlığı, aralarında Arçelik, Bosch, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Oyak-Renault, Petlas, Pirelli, Sanko, Şişecam, TEMSA, TOFAŞ, Türk Traktör, Tüpraş ve Vestel gibi firmaların yer aldığı toplam 55 şirkete "dış ticaret sermaye şirketi" statüsü verildi.

12 Haziran

- TÜİK, Türkiye ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK, bu rakamı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını duyururken yüzde 5,3 olarak revize etti.

15 Haziran

- Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan yükselerek yüzde 11,7'ye çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 619 bin kişi artarak 3 milyon 642 bin kişi oldu.

- Avrupa Birliği ülkelerinde cep telefonu operatörlerinin abonelere uyguladığı dolaşım (roaming) ücretlerine son verildi.

27 Haziran

- İç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek için buğday, arpa ve mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde uygulanan gümrük vergileri düşürüldü.

28 Haziran

- Avrupa Birliği, Rusya'nın belirli sektörlerine yönelik uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzattı.    

29 Haziran

-  Ekonomik güven endeksi haziranda mayısa göre yüzde 1,6 azalışla 100,5 değerinden 98,9'a geriledi.

 30 Haziran

- Kamuya olan bazı borçları yapılandıran "7020 sayılı Kanun" kapsamındaki başvurular sona erdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz"
  • 11.11.2020 17:42

"Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup ...

İstanbul Havalimanı'nda engelliler için "Özel Yolcu Noktaları"
  • 23.02.2021 12:48

İstanbul Havalimanı'nda engelliler için "Özel Yolcu Noktaları"

İstanbul Havalimanı'nda fiziksel engelli yolcular için oluşturulan "Özel Yolcu H ...

Malik Ne Demek?
  • 20.02.2021 09:32

Malik Ne Demek?

Malik ne demek sorusunun cevabını kısaca sahiplik olarak tanımladıktan sonra, m ...

İstanbul Havalimanı YOTEL, bu yıl ciroda %50 büyüme hedefliyor
  • 27.01.2021 16:35

İstanbul Havalimanı YOTEL, bu yıl ciroda %50 büyüme hedefliyor

YOTEL İstanbul Havalimanı Genel Müdürü Bora Göymen, geçen seneye göre cirolarını ...

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı
  • 22.12.2020 11:14

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı

GROHE SmartControl mutfak, kazandığı on ödülle 2020’nin çoğu tasarım ödülüne lay ...