maritbet girişmaritbet
Malik Ne Demek?

Malik Ne Demek?

Malik ne demek sorusunun cevabını kısaca sahiplik olarak tanımladıktan sonra, malik ve kat maliki hakkında daha detaylı açıklamalara geçelim.

Malik ne demek ve malik nasıl olunur terimleri internet ortamında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kat Maliliki Tanımı ya da Malik, bir şey üzerinde iyelik ya da diğer bir tanımıyla sahiplik hakkı bulunan kimseye denir. Gayrimenkulde sıklıkla karşılaşılan terimlerin başında yer alıyor. Özellikle apartmanlarda, konut projelerinde, sitelerde malikler seçimlerde veya alınan kararlarda büyük rol oynuyor. Malik kavramı tüm bunlara ek olarak kentsel dönüşüm sürecinde de sıklıkla yer alıyor.

Kat Maliki Nedir, Kimdir, Ne Anlama Gelir?

Kat maliki, kat mülkiyeti hakkına sahip kişilere deniz. Bu kişiler özel ya da tüzel kişiler olabilir. Kat mülkiyeti hakkına sahip kişiler, apartmanlarda ya da sitelerde yönetimin kurulması ya da yönetimin üstlenilmesi konusunda yetkiye sahip olabiliyor. Kiracılar ise kat maliki sınıfında değerlendirilmiyor. Kiracılar, kat malikinin sahip olduğu gayrimenkulden aylık ücretlerini ödeyerek yararlanabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat malikine açıkça yer veriliyor. Ana gayrimenkulün tüm ortakları yerine arsa payları oranında ve ortak mülkiyet hükümleri kapsamında ortaklık sağlıyor.

Kat Maliki Görevleri ve Yapması Gerekenler

Kat maliki olan kişiler bağımsız bölümleriyle birlikte eklentileri ve ana gayrimenkuldeki ortak alanları kullanırken dikkatli olması gerekiyor ve gerekli kurallara uyması gerekiyor. Diğer malikleri rahatsız etmemek, hakkını gasp etmemek ve yönetim planına uymak, kat maliklerinin temel görevleri arasında yer alıyor. Ayrıca malikler ana gayrimenkulün düzenini, sağlamlığını ve mimarisi korumakla da yükümlüdür. Herhangi bir kat maliki, diğer kat maliklerinden yüzde 80'lik kısmının yazılı rızası olmadığı sürece ortak alanlarda herhangi bir değişiklik yapamıyor. İnşaat, onarım, boya, tesislerde değişiklik gibi işlemler için tüm kat maliklerinin onayı gerekiyor. Bununla birlikte herhangi bir malik, kendi mülkünde tüm yapıya zarar verecek bir değişiklik sürecini de gerçekleştiremiyor. Kat malikleri, apartman ya da sitenin yönetim planını oluşturan yapı taşlarının başında geliyor. Yönetim planı ise herhangi bir hak, borç veya sorumluluklarının düzenlediği, kat malikleri tarafından imzalanan bir belge olarak biliniyor.

Kat Maliki Olmayan Yönetici Olabilir Mi? Kiracı Yönetici Olabilir Mi?

Kat maliki olmayan yönetici olabilir mi ya da kat maliki eşi yönetici olabilir mi sorusu sıklıkla soruluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan maddeye göre kat maliki olmayan kişiler yönetici olabiliyor. Buna göre kiracılar yönetici olabilir mi sorusu da yanıt bulmuş oluyor. Kanun maddesinde ise bu durum şöyle açıklanıyor ''Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.''

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."
  • 10.08.2023 16:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel At ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz
  • 29.03.2023 15:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren elektrikte tüm abone ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi
  • 20.03.2023 09:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Peyderpey inşaat çalışmalarına yönelik teme ...

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek
  • 16.03.2023 09:56

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip E ...

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"
  • 15.03.2023 14:17

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce vatanım ve milletim diyen herkesle iş birliği yapma ...