maritbet girişmaritbet
Duvar kağıdı yeniden evlere girdi!

Duvar kağıdı yeniden evlere girdi!

Duvar kâğıdı sektörü, kolay uygulanıp sökülen, antibakteriyel özellikli, ısı ve ses yalıtımlı yeni ürünler geliştiriyor.

Tasarım ve Ar-Ge yatırımlarıyla son 10 yılda büyük bir atılım gerçekleştiren duvar kâğıdı sektörü, kolay uygulanıp sökülen, ısı ve ses yalıtımı sağlayabilen ve antibakteriyel özellikler taşıyan yepyeni ürünler geliştiriyor.

Yaşam alanlarını güzelleştirmek için yüzyıllardır devam eden çeşitli süs ve motiflerle mekânlara renk ve hareket katma arayışı devam ediyor. Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu'da duvarlara kilim asmak yaygın bir gelenek olarak varlığını sürdürürken, Asya ve eski Doğu Bloku ülkeleri de kırsalda kültürel motiflerini yine duvarlarına taşımaya devam ediyor. Dünya genelinde duvarları süsleme ve renklendirme arayışında en yaygın ürün ise duvar kâğıdı.

Duvar kâğıdının geçmişi 14. yüzyıl İspanya'sına uzanıyor. İspanyolların, yaldızlı derileri ve değerli kumaşları duvarlara asarak yaşam alanlarını süslemesi, tarihte duvar kâğıdının ilk kullanımı olarak kabul ediliyor. Modern duvar kâğıtlarının basılması ise 17. yüzyılda Fransızlar ve İngilizler tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'de duvar kâğıdının yaşam alanlarına girişi Avrupa'dan çok sonra 1980'de başlıyor. O yıllarda ithalat ağırlıklı gerçekleşen duvar kâğıdı kullanımı, yerli üreticilerin artması, üreticilerin Ar-Ge, teknoloji, tasarıma yatırım yapması ve gelişen ürün kalitesiyle bugün bambaşka bir noktaya taşındı. Özelikle son 10 yılda kalitenin ve kapasitenin yükselmesiyle ithalat yerini ihracata bırakmaya, ihracatın payı giderek artmaya başladı. Bugün duvar kâğıdı ithalatının payı azalırken Türkiye bu alanda söz sahibi ülkeler arasına yerleşti.

Klasik çizgiden moderne, çiçekten ahşap motiflerine büyük bir renk ve çeşit yelpazesi oluşturan Türk üreticileri, pandemi döneminde hijyen vadeden antibakteriyel duvar kâğıtları ile tüketicinin karşısına çıkıyor. Sektör yetkilileri duvar kâğıdı sektörünün tasarım ve Ar-Ge yatırımlarına daha fazla ağırlık vererek önümüzdeki yıllarda gelişimini sürdüreceğine işaret ediyor.

TÜRKİYE DUVAR KÂĞIDINDA DÜNYADA İLK SIRALARDA

Türkiye'nin önde gelen duvar kâğıdı üreticilerden Armada Duvar Kağıtları Yönetim Kurulu Başkanı Seyfetullah Işık, 2011 yılına kadar Türkiye'de duvar kâğıdı talebinin yüzde 5-10'unu yerli üretimin karşıladığını, Decowall markasıyla üretime başlamalarıyla bu oranın yüzde 60- 70'lere çıktığını söyledi. 2016 yılında başka fabrikaların da üretime geçmesiyle bugün duvar kâğıdı kapasitesinin çok üstünde üretim yapıldığını belirten Işık, pazarın genel büyüklüğünün 13 bin ton olduğunu, bu kapasitenin sadece 300- 500 tonunun ithalattan oluştuğunu aktardı.

Dünya duvar kâğıdı sektöründe Türkiye'nin ön sıralarda yer almaya başladığına işaret eden Işık, Türkiye'de üretilen duvar kâğıtlarının kalite ve desenleriyle dünyada tercih edildiğini kaydetti. Sektörün yıllık ortalama 1500-2000 ton arasında ihracat yaptığını söyleyen Işık, “Daha fazla ihracat yapabilmemiz için yurt dışı fuarlarına katılmamız gerekir. Sektörün diğer ülkelerde tanıtılmasında devletin desteği önemli rol oynuyor. Yurt dışındaki fuarlara katılım için devlet destekleri verilmesi, marka bilinirliğini ve ürün kalitesini yükselterek yerli üretimi geliştirecektir” diye konuştu.

“TASARIMDA EN BÜYÜK İLHAM KAYNAĞIMIZ DOĞA”

Seyfetullah Işık, tasarıma özellikle vurgu yaptı. Tasarım tercihlerinde sanat akımlarının etkisine değinen Işık, tek bir çizgiye bağlı kalmadan özgür, klasik ve modern tasarımlar yaptıklarını kaydetti.

Tasarımda en büyük ilhamı doğadan aldıklarının altını çizerek, şunları söyledi: “Armada Duvar Kağıtları bünyesinde çalışan tasarımcılarımız bazen doğadan bazen geometrik ve simetrik desenlerden, yeri geldiğinde sade, yeri geldiğinde de renkli ve canlı renklerle tasarımlarına aktararak güzel desenler oluşturuyorlar. En büyük ilham kaynağımız olan doğa, bizlere inanılmaz detaylar veriyor. Bu detaylarla doğallığı ve modern çizgileri bir arada kullanarak mekânların, gösterişli veya sade sanat eserlerinin kullanıldığı yaşam alanlarına dönüşmesini sağlıyoruz.”


“AVRUPA'NIN EN İYİ DUVAR KÂĞIDI ÜRETİCİLERİ ARASINDA YER ALIYORUZ”

Armada Duvar Kağıtları'nın 2011 yılında başladığı yatırımlarla, geri planda olan duvar kâğıdı sektörünün daha iyi yerlere gelmesini sağlayıp birçok yatırımcıyı sektöre kazandırdıklarını söyleyen Işık, “Yıllarca Türkiye'de 5 metrekarelik üretim yapılıp 16 metrekarelik üretime yerli üreticiler cesaret etmezken, 2011 yılında Decowall ile yerli üretime farklı bir yön kazandırılmıştır” diye konuştu.

Işık, makine parkuru, kapasite, bayi ağı ve hizmetle Türkiye'de açık ara lider durumunda olduklarını belirterek, Ar-Ge çalışmaları ve tasarımlarıyla Avrupa'nın en iyi duvar kâğıdı üreticileri arasında yer aldıklarını da belirtti. Işık, “2018 yılında kurduğumuz yeni nesil makine parkurumuzla birçok özelliğe sahip tasarım ve renklerde üretim yapmaktayız diyerek, ürünler hakkında şu bilgileri verdi: “Tasarımlarımız 15 katalog ve bine yakın desen veya renkten oluşmaktadır. Decowall markasıyla ürettiğimiz duvar kâğıtları, alternatifi olan boyaya karşı pratik, ekonomik, dayanıklı, ayrıca çevre ve halk sağlığını tehdit etmeyen ham maddelerle üretilmektedir. Ürünlerimiz kalite standartlarımız doğrultusunda ağır gramaj vinil kaplı olarak satışa sunulmaktadır. Bu sayede duvar kâğıtlarımız silinebilir, ovulabilir ve fırçalanabilir (yumuşak fırça) özelliklere sahiptir. Decowall markasıyla üretimini yaptığımız duvar kâğıtlarımız uzun ömürlüdür. UV ışınlarına koruma sağlayan ham maddeden dolayı, zamanla sararma ve solma gibi istenmeyen etkiler göstermez. Duvar kâğıtlarımız içerdiği organik biositler sayesinde mantar, küf veya herhangi bir bakteri oluşumuna izin vermez. Ayrıca ürünlerimiz zengin renk, desen ve doku çeşitliliğiyle iç mekânlarda albeni ve farklılık oluşturmakla birlikte ses ve ısı yalıtımında belirli oranda fayda sağlamaktadır.”

TEKSTİL TABANLI DUVAR KÂĞITLARI HİJYEN SAĞLIYOR

Pandemi koşullarında mekânsal hijyenin önemine dikkat çeken Edofleks Genel Müdürü Ayhan Erdoğan, duvar yüzeyleri için en sağlıklı çözümün, antibakteriyel duvar kâğıdı olarak da bilinen tekstil tabanlı duvar kâğıtlarıyla sağlandığını belirtti. Ülkemizdeki pazar büyüklüğünün tahmini 80 milyon metrekareye ulaştığını, bunun sadece yüzde 5'lik kısmının ithal ürünlerden oluştuğunu ve toplam üretimin en az yüzde 25'inin ihraç edildiğini vurgulayan Erdoğan, sektöre ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Türkiye'de duvar kâğıdı üretim süreci ve pazar büyüklüğünden bahseder misiniz? Yerli üretim ve ithalat oranları nedir?

Duvar kâğıdı üretim teknolojilerindeki gelişmeler, duvar kâğıdı uygulaması ve sökülmesi sürecinde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmıştır. Tasarımsal trendlerin duvar kâğıdına daha fazla yansıması, mimari uygulamalarda ve ev dekorasyonunda tercih edilen en önemli unsurlardan biri olmasını yeniden sağlamıştır. Son 10 yıldır satış grafiği sürekli artış göstermekle beraber “Duvar Kâğıdı ve Benzeri Duvar Kaplamaları İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar” sonrası ülkemizdeki üretici sayısı da ciddi anlamda artış göstermiştir. Ülkemizdeki pazar büyüklüğü tahmini 80 milyon metrekaredir ve bunun sadece yüzde 5'lik kısmı ithal ürünlerden oluşmaktadır.

Duvar kâğıdı ihracatından bahseder misiniz? İhracatı artırmak için sizce neler yapılması gerekir?

Duvar kâğıdı ihracatı her sene bir önceki seneye kıyasla yüzde 50'lik artış göstermektedir. Toplam üretimin minimum yüzde 25'lik kısmı ihraç edilmektedir ve birkaç yıl içinde bu oranın katlanarak artacağını öngörmekteyiz. Tekstil tabanlı duvar kâğıdı dâhil olmak üzere Türkiye'de üretilen duvar kâğıtlarının özellikle Rusya, Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler ve komşu ülkelere aktif olarak ihracatı yapılmaktadır.

Yerli ürünlerimizin dünyada bilinirliğini artırmak, uluslararası projelerde yer almasını sağlamak bizlerin hedefleri arasında yer alıyor. Ev tekstili sektöründe dünyada öncü ülkelerden biri olduğumuz gibi, sektörle doğru orantılı şekilde tasarımsal çalışmaların da çok daha iyi seviyelere getirilip dünyada trendi yönlendirici başlıca ülkelerden biri hâline gelmemiz gerekmektedir. Yapacağımız Ar-Ge çalışmalarıyla duvar kağıdına dekoratif özelliğinin yanında hijyen, güvenlik ve sağlamlık anlamında gelişmeler sağlamalıyız.

DUVAR KÂĞIDI YALITIMA KATKI SAĞLAR

Günümüzün duvar kâğıtlarının özellikleri ve sağladığı faydalar nelerdir?

Duvar kâğıtları diğer duvar yüzey uygulamalarına oranla daha avantajlı sayılabilir. Öncelikle dayanıklı olması ve duvar boyalarına oranla daha az bakım gerektirmesinden dolayı uzun yıllar kullanılabilir. Uygulama esnasında renk değişikliği olmadığı için seçilen renk tonunun duvara aynı şekilde yansımasını sağlar. İçerisinde zararlı kimyasal maddeler bulunmadığı için insan sağlığına zararlı değildir. Zamana karşı deforme olma ihtimali düşüktür, böylelikle güzel bir tasarıma sahip olan yaşam ve çalışma alanlarınız, marka değerinizi korumanızı ve varlıklarınızın zaman içinde değer kaybetmemesini sağlayacaktır. Dünya Tasarım Konseyi'nin yaptığı araştırmalar iyi tasarlanmış olan her türlü şeyin diğerlerine göre daha hızlı değer kazandığını kanıtlamıştır. Duvar kâğıtları boyaya kıyasla çok daha yüksek R- değerine sahiptir. Duvar kâğıdı ayrıca yalıtıma katkı sağlar ve dört mevsim boyunca enerji tasarrufuna etki eder. Bunlara ek olarak, tekstil tabanlı duvar kâğıtları alev almaz özelliği sayesinde yaşam alanlarında yangın riskine karşı alınacak tedbirlerden biri olarak kabul edilebilir. Aynı zamanda antimikrobiyel ve antibakteriyel ürün yapısı sayesinde mekânınızın hijyenine katkıda bulunarak sağlıklı yaşam alanları oluşturmanızı sağlar.

Duvar kâğıtları genel olarak hangi malzemelerden üretiliyor? Tekstil tabanlı duvar kâğıdının toplam içindeki payı nedir?

Kâğıt, elyaf ve tekstil tabanlı vinil duvar kâğıtlarının yanında tamamı elyaf, kâğıt, cam tekstili ve doğal malzemeden oluşan duvar kâğıtları bulunmaktadır. Dünyada en çok kullanılan, silinebilir özelliği ve dayanımı sebebiyle vinil duvar kâğıtlarıdır. Tekstil tabanlı duvar kâğıtları ise bunların arasında dayanımı en fazla olan ürünlerdir. Gerek zemin gerekse güçlendirilmiş vinil yapısıyla özellikle yoğun trafik alanlarda ve ıslak hacimlerde en fazla tercih edilen ve kullanılması gereken ürünlerdir. Alternatiflerine göre suya, ısıya ve geçen zamana karşı dayanımı daha yüksek olduğundan uzun yıllar kullanım imkânı sağlayan tekstil tabanlı duvar kâğıtlarının genele baktığımızda oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'de üretiminin çok yeni başlaması sebebiyle bilinirliğinin artmasıyla doğru orantılı olarak kullanımı ciddi bir artış göstermektedir. Özellikle lüks konut projelerinde ve konaklama sektöründe, genel alan ve ıslak hacimlerdeki kullanım artışı buna bir örnektir.

Duvar kâğıtlarında tasarıma da değinir misiniz? Hangi akımlar tasarımı etkiliyor? Ne tür tasarımlar daha çok tercih ediliyor?

Duvarlar mekânların en önemli unsurlarından biri olarak görülüyor. Bu nedenle duvar kâğıdı üreticileri olarak bizler de değişen mimari trendlere uyum sağlayacak tasarımlar geliştiriyoruz. Farklı mimari tarz ve desenlere sahip geniş ürün gamımızla her türlü mekâna uyum sağlayacak modeller oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Ülkemizde ve yurt dışındaki projelere yön veren seçkin mimarların görüşleri bizim için çok önemlidir. Tekstil tabanlı vinil duvar kâğıdının avantajlarını çok iyi bildikleri için projelerinde özellikle tercih etmektedirler. Bu sayede tasarımları yıllara meydan okumaktadır. Dönemsel trendlere ek olarak duvarlarda sıklıkla tercih edilen ve modası hiç geçmeyen desen ve renkler de oldukça fazla miktardadır. Örneğin, bir otel projesinde daha sade desen ve renklerin seçilmesi, dekoratif ögelerin öne çıkmasına imkân sağlıyor. Özel konutlarda ise durumun daha farklı olduğunu söyleyebilirim. İç mimaride oluşturulmak istenen tasarıma uygun olarak daha modern, daha dinamik ya da daha geleneksel seçimler yapılıyor. Çok renkli veya desenli duvar kâğıtlarının tercih edildiği yaşam alanları olduğu gibi, son zamanlarda özellikle İskandinav tarzın ve minimalist tasarımların popüler olmasıyla sade ve soft renklerin konutlarda sıklıkla tercih edildiğinden bahsedebiliriz. Sade ve soft tasarımların seçilmesi, ileriki dönemlerde herhangi bir dekorasyon değişiminde duvar kâğıdı değişimine gerek duyulmamasını sağlıyor.

EDO-TEX DUVAR KÂĞITLARI MİKROP BARINDIRMIYOR

Edofleks'in sektördeki yerinden ve ürünlerinden kısaca bahseder misiniz? Ne tür tasarımlarınız var? Antibakteriyel ürünleriniz hangi yapılardan daha çok ilgi görüyor?

Edofleks olarak bizler 42 yıldır bu sektördeyiz ve tekstil tabanlı duvar kâğıdını Türkiye'de 4 yıldır Edo-tex markası altında üretiyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlerimizle konaklama, sağlık, konut, ofis ve eğitim gibi birçok uluslararası projeye, iç mimarlara ve mimarlara hizmet veriyoruz. Hedefimiz, alternatiflerine göre kullanımı çok daha sağlıklı olan tekstil tabanlı duvar kâğıdının projelerde kullanımını dünyada olduğu gibi ülkemizde de artırabilmek.

Edo-tex duvar kâğıtları birçok özelliğiyle alternatifleri arasında kullanımıyla avantaj sağlıyor. Edo-tex'i öne çıkaran özelliklerden biri, antibakteriyel özelliğe sahip olması. Yüzeyinde mikrop barındırmaması, kir ve toz tutmaması, kolay silinebilir ve temizlenebilir olması, tekstil tabanlı duvar kâğıtlarını özellikle hijyenik ve sağlıklı mekânlar içeren projelerde tercih edilmesini sağlıyor. Sağlıklı mekânların öncelik olduğu hastaneler, insan trafiğinin yoğun olduğu otel, okul ve ofis projeleri antibakteriyel duvar kâğıdı olarak da bilinen tekstil tabanlı duvar kâğıtlarımızın sıklıkla tercih edildiği proje tiplerini oluşturuyor.

DÜRDANE SEVİNÇ – TOKİ Haber Dergisi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Okullar açılmadan önce çocuklarınızı sevindirin
  • 09.09.2011 11:35

Okullar açılmadan önce çocuklarınızı sevindirin

HannaHome’un temsilcisi olduğu trendleri belirleyen duvar kağıdı markası Rasch’ı ...

Duvar kağıdı yeniden evlere girdi!
  • 29.10.2020 10:57

Duvar kağıdı yeniden evlere girdi!

Duvar kâğıdı sektörü, kolay uygulanıp sökülen, antibakteriyel özellikli, ısı ve ...

Sirpi’den duvarlara Murogro Future koleksiyonu!
  • 20.07.2017 16:05

Sirpi’den duvarlara Murogro Future koleksiyonu!

Sirpi markasının Murogro Future duvar kağıdı koleksiyonu, duvarlara Rönesans etk ...

Trendspots Vol.1 & Vol.2 yeni trendleri duvar kağıdına yansıtıyor
  • 06.03.2014 15:17

Trendspots Vol.1 & Vol.2 yeni trendleri duvar kağıdına yansıtıyor

Rasch markasının Markus Benesch imzasını taşıyan yeni koleksiyon serisi Trendspo ...

Marburg duvarlara dekoratif çözümler getiriyor
  • 17.02.2014 14:32

Marburg duvarlara dekoratif çözümler getiriyor

Almanya'nın en büyük duvar kağıdı üreticilerinden Marburg'un kalitesiyle, dünyac ...

Nishart sanatçıyı sanatseverlerle, mekanları sanat eserleriyle buluşturuyor
  • 16.01.2014 16:46

Nishart sanatçıyı sanatseverlerle, mekanları sanat eserleriyle buluşturuyor

Özel tasarım sanatsal duvar kağıtları ile mekanlarınıza benzersiz bir atmosfer k ...