Mayıs ayında AVM Ciro Endeksi 157 puana ulaştı

Mayıs ayında AVM Ciro Endeksi 157 puana ulaştı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin 2014 Mayıs sonuçları açıklandı

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Mayıs aynda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre  %6,8 artarak 157 puana yükseldi.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar da 2014 Mayıs ayında, İstanbul'da 707 TL, Anadolu'da 529 TL olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 600 TL'ye ulaştı.

Mayıs ayında en büyük ciro artışı %12'lik oranla giyim kategorisinde gerçekleşti

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayıyla karşılaştırıldığında 2014 Mayıs ayında kategoriler bazında en büyük artış giyim kategorisinde endeksinde yaşandı. Mayıs ayında giyim kategorisi endeksi %12 arttı. AVM'lerdeki diğer* alanların ve hipermarket kategorisi cirolarının %10 arttığı endekste, Genel kategorisi ciroları %7, ayakkabı-çanta kategori ciroları %4 ve yiyecek kategosi ciroları %2'lik artış kayedetti. Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında endekste düşüş kaydeden kategori %12'lik düşüşle  Teknoloji, market/elektrikli eşyalar kategori oldu. 

Ziyaret sayısı endeksi 

Bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde, Mayıs 2014 döneminde %3,2'lik bir artış gözlendi.

AVM Endeksi 2014 Mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %6,8 oranında artmıştır. Kategori bazındaki en yüksek artışın da giyim kategorisinde yaşandığı gözlenmiştir. Giyim kategorisi Nisan ayında da endekste en yüksek artışın yaşandığı kategorimizdi. Yeni sezon ürünlerine olan ilgi AVM sektörü açısından sevindirici. Öte yandan kredi kartına taksit sınırlaması düzenlemesi sonrası Şubat ve Mart ayındaki düşüşten sonra Nisan'da küçük de olsa artıya geçen teknoloji kategorisi Mayıs ayında tekrar düşüş kaydetti. Teknoloji kategorisi endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında azaldı. Teknoloji kategorisi endeksindeki değişimlerin önümüzdeki dönemlerde de çok dikkatli şekilde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.  

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanyon'dan 20. yıla özel “Açık Bufé” Pop-Up Market deneyimi
  • 04.08.2026 16:42

Kanyon'dan 20. yıla özel “Açık Bufé” Pop-Up Market deneyimi

63'ten fazla lokal marka, 21 gün boyunca her hafta yenilenen seçkisiyle 3 – 23 A ...

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Haziran ayı sonuçları açıklandı
  • 28.07.2026 09:38

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Haziran ayı sonuçları açıklandı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği tarafından hazırlanan Haziran 2026 ...

Florentia Village AVM’de geri sayım başladı
  • 13.07.2026 11:05

Florentia Village AVM’de geri sayım başladı

Türkiye'nin ilk lüks designer outleti Florentia Village, 10 Eylül’de gerçekleşti ...

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi
  • 17.06.2026 09:55

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi

İsra Holding, perakende ve gayrimenkul yatırımlarında yeni bir dönemin kapıların ...

Düzce’nin yeni alışveriş ve yaşam merkezi Dmall kapılarını açtı
  • 03.06.2026 10:18

Düzce’nin yeni alışveriş ve yaşam merkezi Dmall kapılarını açtı

Düzce’de hayata geçirilen DMall AVM, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Açılışı ...

Marmarapark AVM İstanbul Team'e sponsor oldu
  • 20.04.2026 16:06

Marmarapark AVM İstanbul Team'e sponsor oldu

Marmarapark AVM, profesyonel bisiklet takımı İstanbul Team'e sponsor oldu. ...