maritbet girişmaritbet
AVM'ler geleneğin yerini aldı, misafir odası haline geldi

AVM'ler geleneğin yerini aldı, misafir odası haline geldi

Türkiye'nin geleneksel kültür yapısını kökünden etkileyen AVM'ler artık misafirliklerin ve buluşmaların vazgeçilmez mekanı oldu.

Türkiye son dönemde sayıları hızla artan ve tüketim alışkanlıklarını değiştiren alışveriş merkezlerini (AVM) tartışıyor. Yıl sonuna kadar AVM'lerin 1,7 milyar ziyaretçiye ulaşması bekleniyor.

Türkiye hızlı kentleşmeyle birlikte AVM kültürüyle tanıştı. Özellikle büyük kentler, tüketimin yoğunlaştığı AVM'lere ev sahipliği yapıyor. Vatandaşlar iş yaşamının dışında kalan zamanın önemli bir kısmını buralarda alışveriş yapmak, eğlenmek, dinlenmek ve arkadaşlarla görüşmek gibi nedenlerle AVM'lerde geçiriyor. AVM'ler özellikle hafta sonları çok yüksek ziyaretçi sayılarına ulaşıyor.

AVM'ler birçok ihtiyacı bir arada paket halinde sunduğu için tüketicilere cazip geliyor. Alışverişin yanında eğlence mekanı olarakta değerlendirilien AVM'ler kültür sanat etkinliklerinin düzenlediği bir mekan haline geldi. Birçok yaş grubuna hitap eden AVM'ler özellikle gençler için boş zaman geçirme ve etkinlikler için adeta tek adres konumuna gelmiş durumda.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneğinin (AYD) verilerine göre, Türkiye'de faaliyette bulunan AVM sayısı 350'leri buluyor. En fazla AVM Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da bulunuyor. Bu kentteki AVM sayısı 100'ü buluyor. İstanbul'u 35 AVM ile Ankara, 19 AVM ile İzmir ve 16 AVM ile Antalya izliyor.

Yıl sonuna kadar AVM'lerin 75 milyar lira ciroya, 1,7 milyar ziyaretçiye ulaşması bekleniyor.

"Perakende sektörüne düzen gelecek"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TBMM gündeminde bulunan "Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, AVM'lerin aile hayatına, sosyal yaşama olumsuz etkileri olduğunu öne sürdü.

Palandöken, önceliklerinin perakende ticaretin kurallarının konulması olduğuna dikkati çekerek, "Biz bu kanunu uzun zamandır ısrarla talep ediyoruz. Geç bile kalındı diyebiliriz. Yasayla beraber organize perakende sektörünün de sıkıntı olan yönlerine düzen gelecektir. Ayrıca vatandaşlar daha kaliteli ürünü, daha ucuza alabilecek. Yıl boyu gerçek dışı indirimler düzene girecek. Vatandaşlar rahat bir nefes alacak. Kuralsız kampayanlar son bulacak" dedinuştu.

Türkiye'de faaliyet gösteren AVM sayıları ve illere göre dağılımı şöyle:

İller           AVM Sayısı
İstanbul    100
Ankara      35
İzmir         19
Antalya     16
Bursa        11
Kocaeli      9
Muğla        9
Aydın         7
Konya        7
Balıkesir    6
Gaziantep 6
Kayseri     6
Mersin      6
Samsun    6
Tekirdağ   6
Denizli      5
Diyarbakır 5
Eskişehir   4
Manisa      4
Sakarya    4
Çanakkale  3
Edirne        3
Hatay        3
Karabük    3
Kırıkkale    3
Kütahya    3
Şanlıurfa    3
Trabzon    3
Uşak          3
Afyon        2
Aksaray    2
Bolu          2
Elazığ       2
Erzurum    2
Giresun    2
Kahramanmaraş    2
Malatya    2
Siirt           2
Zonguldak  2
Artvin        1
Batman     1
Bilecik       1
Bitlis          1
Çankırı      1
Düzce       1
Isparta      1
Karaman    1
Kastamonu 1
Kırklareli     1
Mardin        1
Nevşehir    1
Ordu           1
Osmaniye    1
Tokat          1
Van            1
Yalova       1

Necip Fazıl Çelik/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Eylül ayı AVM metrekare verimlilik endeksi açıklandı
  • 30.10.2025 11:24

Eylül ayı AVM metrekare verimlilik endeksi açıklandı

Eylül ayı için açıklanan AVM metrekare verimlilik endeksinde tüketicilerin yeme ...

V Mall Ağrı karma yaşam projesinin temelleri atıldı
  • 30.06.2025 13:38

V Mall Ağrı karma yaşam projesinin temelleri atıldı

Ağrı Valiliği ve Ağrı İl Özel İdaresi’nin destekleriyle İsra Holding tarafından ...

Ağrı Valisi Koç, V Mall Ağrı AVM şantiyesini inceledi
  • 29.05.2025 17:42

Ağrı Valisi Koç, V Mall Ağrı AVM şantiyesini inceledi

Ağrı Valisi Mustafa Koç, İsra Holding tarafından hayata geçirilmekte olan V Mall ...

Rönesans Gayrimenkul gelirlerini 9,6 milyar TL’ye yükseltti
  • 26.02.2025 16:33

Rönesans Gayrimenkul gelirlerini 9,6 milyar TL’ye yükseltti

Rönesans Gayrimenkul Yatırım düzeltilmiş gelirlerini reel olarak yüzde 12 arttır ...

Kuzey Adalar Kartal’da satışlar başladı
  • 13.02.2025 15:07

Kuzey Adalar Kartal’da satışlar başladı

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut GYO iştiraki Emla ...

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi kasımda arttı
  • 25.12.2024 10:57

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi kasımda arttı

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 ...