maritbet girişmaritbet
KKTC Su Temini projesi arsa fiyatlarını uçurdu!

KKTC Su Temini projesi arsa fiyatlarını uçurdu!

Asrın Projesi, turizmden tarıma, emlaktan sanayiye Ada'da topyekün kalkınma sağlayacak. Arsa fiyatları 3 yıl içinde yüzde 300 artacak.

Toroslar'ın suyunu Kuzey Kıbrıs'a taşımaya başlayan 'Asrın Projesi' Ada'ya bereketli geldi. KKTC Su Temini projesi turizmden tarıma, emlaktan sanayiye kadar bütün sektörlerde etkisini gösterecek. Sabah'ın haberine göre; su, KKTC'ye ulaşmadan 3 kat artan arsa fiyatlarının 2 yıl içinde yüzde 300 yükselmesi, turizm ve tarım istihdamının artması bekleniyor.

1 DÖNÜM 1.500 STERLİN

KKTC'de emlakçılık yapan Dengiz Kürşat, "Mesarya ve Güzelyurt kuraklık nedeniyle pek ilgi görmüyordu. Su projesi buraya ilgiyi artırdı. Son 2 yılda bir dönümü (Kıbrıs'ta bir dönüm 1338 metrekare olarak hesaplanıyor) 500 sterlin olan arsaların fiyatı 1.500 sterline çıkmıştı. Bu arsaların değerinin 2-3 yıl içinde yüzde 300 artacağını öngörüyoruz" dedi. Kürşat, tarımın hareketlenmesiyle birlikte Mesarya ve Güzelyurt bölgelerinin turizm yatırımcıları için de cazip yerler olacağını söyledi.

KKTC Su Temini projesi

TURİZM YATIRIMLARI 2'YE KATLAR

13 otelin yer aldığı Bafra'daki arsa fiyatlarında da hareketlenme olduğunu aktaran emlakçı Dengiz Kürşat, "Oradaki oteller deniz suyunu arıtıyor. Bu da çok maliyetli oluyordu. Suyla birlikte bölgedeki turizm yatırımları artar" diye konuştu. Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar da su projesiyle birlikte turizm yatırımlarının 3 yılda 2'ye katlayabileceğini aktaran Arar, "Şu anda 20 bin yatak kapasitemiz var. KKTC'nin turistik destinasyon olabilmesi için bu sayının 40 bine çıkması gerekiyor. Yatırımların önündeki en büyük sorun suydu. Bürokrasi engeli de aşılırsa yatırımlar 3 yılda ikiye katlar" ifadelerini kullandı.

TARIM İSTİHDAM KAPISI OLACAK

Halen Ada'da 25 bin aile tarımla uğraşıyor. Proje sonrasında istihdamın en az yüzde 40 artması öngörülüyor. Uzmanlar, Kıbrıs'taki toprağın ekolojik olarak kirlenmemiş, bozulmamış olduğuna dikkat çekerek, "Bu arazilerde yıllardır arpa, buğday dışında bir şey ekilmedi. Kimyasal atık ve fabrikalar yok. Bu yüzden, Türkiye'den yatırımcılar burada susam, çörek otu, kalorisiz buğday hatta bal üretmek istiyor" diyor. Adada çalışma potansiyeli olan kişi sayısı 231 bin. Bunun yüzde 50'si istihdam ediliyor. Tarımda çalışanların sayısı istihdamın yüzde 5'i. Tarımdaki gelişmelerle bu sayının da artması bekleniyor.

YERLİ ÜRETİM YÜZDE 50'YE ÇIKAR

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, turizm sektöründe tüketilen ürünlerin sadece yüzde 13'ünün yerli olduğuna işaret ederek, "İthalatın büyük bölümü gıda ve tarımsal ürün. Su projesiyle tarım üretimi artacak. Bu şekilde yerli üretimin yüzde 50'lere çıkmasını bekliyoruz. Kuraklıktan dolayı durma noktasına gelen narenciye üretiminin de artacağını hatta ülkenin yeniden ihracata başlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

SANAYİNİN PAYI YÜZDE 30'A YÜKSELİR

Ada'da kişi başı milli gelirin 13-14 bin dolar olduğunu belirten Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, "Ülkenin GSYH'si 8 milyar TL. Bunun yüzde 9.5'u sanayiden geliyor. Projeyle GSYH'nin yüzde 30'unun sanayiden gelmesini öngörüyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KKTC Su Temini projesi arsa fiyatlarını uçurdu!
  • 21.10.2015 10:44

KKTC Su Temini projesi arsa fiyatlarını uçurdu!

Asrın Projesi, turizmden tarıma, emlaktan sanayiye Ada'da topyekün kalkınma sağl ...

Su Temini Projesi'nde deniz geçiş hattına su veriliyor!
  • 09.10.2015 11:40

Su Temini Projesi'nde deniz geçiş hattına su veriliyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye Su Temini Projesi kapsamında de ...

KKTC Su Temin Projesi'nde son boru eklendi!
  • 07.08.2015 16:38

KKTC Su Temin Projesi'nde son boru eklendi!

Veysel Eroğlu, projeyi 29 Ekim'de hizmete açmayı hedeflediklerini ifade etti. ...

Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli atıldı
  • 02.02.2014 09:05

Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli atıldı

Türkiye'den KKTC’ye gelecek Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli Ba ...

KKTC İçme Suyu Temini Projesi’nde borular Haziran ayında döşenecek!
  • 26.02.2013 11:57

KKTC İçme Suyu Temini Projesi’nde borular Haziran ayında döşenecek!

KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nde, deniz geçişinde kullanılacak boruların döşenm ...