maritbet girişmaritbet
İkinci nükleer santral 2019' da!

İkinci nükleer santral 2019' da!

İkinci nükleer santral da detaylar ortaya çıkıyor. Buna göre Koreliler santrala yüzde 40 ortak olurken, santral bir üniteli olarak 2019'da faaliyete geçecek. 1'er yıl arayla da diğer üniteler de devreye girecek

Deniz ÇİÇEK / AKŞAM

 

 

RUSYA tarafında Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santrale ilişkin uluslararası anlaşmayı TBMM'den geçiren hükümet, Güney Kore  tarafından Sinop'ta kurulacak ikinci  nükleer santral için de çalışmaları hızlandırdı. Korelilerin şirketi KEPCO ile görüşmelerde nükleer santrale yönelik yol haritasını oluşturulurken, KEPCO'nun Enerji Bakanlığı'na sunduğu teklife göre, şirketin Sinop'a kuracağı santrale Hazine'ye ait Elektrik Üretim A.Ş yüzde 60, KEPCO ise yüzde 40 oranında ortak olacak. Bin 400 mega watt'lik 4 üniteden oluşan santralin toplam kurulu gücü 45 milyar kilowat saat olacak.


İNŞAAT 54 AY SÜRECEK
- Santralın finansmanının yüzde 70'inin krediyle sağlanması öngörülürken, santrale yönelik detaylar konusunda Sonbahar'a kadar bir rapor hazırlanacak. Kasım ayında da konuya yönelik anlaşmanın imzalanma sürecinde sona gelinmesi planlanıyor. Bu süreçte de santralin yer lisansı alımı ve depremselliği konusundaki çalışmalar yapılacak. 
- Santralın yer lisansı alınması çalışmalarının 34 ay sürmesi öngörülürken, inşaat sürecinin de 54 ayı bulacağı planlanıyor.
Buna göre, santral inşaatına 2012'de başlanması düşünülürken, 1 ünitenin yapımı da 88 ay sürecek. 
- Santral bir üniteli olarak 2019'da faaliyete geçecek. 1'er yıl arayla da diğer üniteler de devreye girecek.

Bakanlık yeni  tekliflere açık
ENERJİ Bakanlığı, Kore ile yürüttüğü nükleer müzakerelerinde belli bir aşamaya gelirken, hükümetin, santral konusunda yeni tekliflere de açık olduğu belirtildi. Bakanlık yetkilileri, santralin Kore'ye yaptırılmasının kesin olmadığını kaydederken, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden de teklif beklediklerine işaret etti. Bakanlık, böylece Kore ile yürütülen görüşmelerde, elektrik fiyatına yönelik olarak pazarlık elini güçlendirmeyi amaçlıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz