maritbet girişmaritbet
Pasif ev ne kazandırır?

Pasif ev ne kazandırır?

Pasif ev, şu anda dünyaya en az zarar vermenin yöntemlerinden biri. Ve, bütçenize de... 40 metrekareyi vücudunuzun ürettiği ısıyı da hesaba katarak ampullerle ısıtmanız mümkün.

Pasif ev, şu anda dünyaya en az zarar vermenin yöntemlerinden biri. Ve, bütçenize de... 40 metrekareyi vücudunuzun ürettiği ısıyı da hesaba katarak ampullerle ısıtmanız mümkün. Bu yolla ısıtmak ya da soğutmak için yüzde 90 daha az enerji harcamış oluyorsunuz. Dahası, normal bir ev atmosfere 68 kilogram karbondioksit yayarken, pasif evde rakam, sadece 4 kilogramla sınırlı. Ancak, tüm bunların arkasında yüksek bir teknoloji söz konusu

Pasif ev, 'yeşil ev'lerin daha da geliştirilmiş hali olarak tanımlanabilir. Ancak, yeşil ev ile kesinlikle karıştırmamak gerekiyor. Çünkü, bir 'pasif ev'de tüm ihtiyaçlar çevreye verilen tüm atıklar neredeyse minimuma indirilmiştir. 1990'larda ilk kez Almanya'da yapımına başlanılan 'pasif ev', en basit tanımıyla pasif bir şekilde yani aktif ısıtma sistemine ihtiyacı olmadan ısınabilen evler olarak  ifade ediliyor. Almanya'da 1996 yılında kurulan Pasif Ev Enstitüsü'nün değerlendirmelerine göre bir pasif ev, normal bir eve göre yüzde 90 daha az enerjiyle ısınıyor.

Enstitü, pasif evlerle ilgili standartları da netleştiren ve pencerelerden verimli havalandırma sistemlerine kadar bir dizi kuralı ortaya koyan isim. Enstitünün kurallarına göre, pasif evler, genellikle güneşe göre konumlandırılırlar. Amaç, güneşten hem ısınmada hem de enerji elde etmede maksimum fayda sağlayabilmek. Bu yüzden güneş panelleri, bir pasif ev için neredeyse beyin görevini görür. Yalıtım bir diğer önemli unsurdur. Ancak, yalıtımla, şu anda ülkemizde zorunlu olan sistemden çok daha fazlasının ifade edildiğini belirtmek gerekiyor. Ve çok daha fazlası... Bu noktada bir pasif ev'in gerçekten de pasifleştirilebilmesi, sonradan yapılan müdahalelerle pek de mümkün değil. Gerçek bir pasif ev, temel atıldığı andan itibaren yapılan mühendislik detaylarıyla elde edilebiliyor. Akcor Havalandırma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma ve Mimar Adnan Nedim Tarım'ın birikimleriyle pasif ev...

---------------------------------

BİR PASİF EV NE KAZANDIRIR?

Öncelikle bir pasif evin, normal bir eve göre yüzde 90 daha az enerjiyle ısındığını belirtmek gerekiyor. Bu, ısınma ihtiyacı için harcanan paranın cebinizde kalması anlamına geliyor. Aynı şey, soğutma için de geçerli. Ancak, bir pasif ev, bundan çok daha fazlası. Çünkü, benzer bir tasarruf oranı aydınlatma, beyaz eşya ve elektrik harcaması gerektiren diğer eşyalar için de geçerli.

Normal bir ev yılda 68 kilogram karbondioksit yayarken, pasif bir ev ise sadece 4 kilogram karbondioksit salıyor. Yani, bir pasif evle doğanın kendi dengesinin aktif kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

--------------------------------

İNŞAAT MALİYETİNİ SADECE YÜZDE 14 YÜKSELTİYOR

Pasif ev sayısı şimdilik çok sınırlı. Tüm dünyada sertifika sahibi olan  pasif ev sayısı 25 bin. Evler daha çok Almanya, Avusturya ve İskandinav ülkelerinde. Pasif ev kavramı, Türkiye'ye ise henüz çok yabancı. Isı, Ses, Su İzolasyoncuları Derneği (İZODER) ve İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) de aralarında olduğu bir takım derneklerin çalışmaları olsa da henüz günümüz inşaat teknolojisinde pasif ev teknolojisine yer verildiğini söylemek pek de mümkün değil. Ancak, bu noktada İskandinav ülkeleri Almanya ve Avusturya'da pasif evlerin, neredeyse standart konutlarla aynı maliyetlerle inşa edildiğini belirtmek gerekiyor. Daha net bir rakam vermek gerekirse, bir pasif ev teknolojisi, inşaat maliyetini sadece yüzde 14 artırıyor. 

--------------------------------

Pasif evlerde dikkat edilmesi gereken noktalar

Özen gösterilmesi gereken başlıca konular binanın konumlandırılışı ve mimarinin dışında, pencerelerin ışık dağılımı, izolasyon, havalandırma, ısıtma gibi unsurlar. Dünya'da yenileme projeleri ile normal konutlar pasif evlere dönüştürülse de, binanın güneşe göre cephesi, pencere ve odaların yerleşimi çok önemli olduğundan bu sistem genelde yeni projelere uygulanmalı.

Yeterli izolasyon için ısı köprülerinin oluşturulması, yüksek termal direnç sağlayan camların kullanılması ve sızdırmaz cephelerin oluşturulması önemli detaylar arasında yerini alıyor.

Kontrolsüz hava girişinin tamamen engellendiği dolayısıyla doğal havalandırmanın iç ve dış sıcaklık farklarının yüksek olduğu mevsimlerde yapılamadığı bu sistemde hava kalitesini korumak çok önemli. Bu nedenle ısı geri kazanım verimi en az yüzde 80 olan, yüksek verimli motorların kullanıldığı havalandırma ekipmanları tercih edilmeli.

Sisteme uygun olarak üretilmiş malzemelere ulaşılması ise eskisine oranla daha kolay ve hesaplı ancak bu malzemelerin uygun şekilde montaj edilmesi gerektiğinden işçilik büyük bir önem kazanıyor.

--------------------

BİR EVİ PASİF KILMAK İÇİN 15 ADIM 

1 Öncelikle tüm bina güneş enerjisinden maksimum faydalanacak şekilde projelendirilir.

2 Yalıtımda ısı köprüsü, hava sızdırmazlık elemanları ve yapının girişinin ısı kaçağına karşı bina kılıfı olarak ifade edilebilecek rüzgârlık en önemli unsurlardan.

3 Bir pasif evde balkon varsa eğer, döşeme ile bağlanmaz. Bunu yerine binanın dışına konan iskelet, konstrüksiyona oturtulur.

4 Güney yönünde gölgelikler olur. Ama, tercih edilirse doğu ve batı yönünde de kullanılabilir.

5 Pencere, bir pasif evin en önemli unsurlarındandır. Üst kalitede ve sızdırmaz olmalıdır.

6 Bir pasif evde havalandırma, pencereyi açarak yapılmaz. Merkezi bir havalandırma sistemi kurulur. Bu yolla pencereyle havalandırılan bir eve göre yüzde 80-90 daha az ısı kaybeder.

7 Bunu sağlamanın yolu geri ısı kazanımlı bir ısı tesisatıdır. Alınan taze hava, ısı değiştiricisi adı altındaki bir aletin içinden geçirilir ve ısı değiştiricisi giden havanın sıcaklığını alıp gelen taze havaya katarak sisteme verir.

8 Güney penceresi, yüzeyin yüzde 40'ından daha büyük olmaz. Ancak buradaki bir kış bahçesi veya güneş evinden alınan enerji bina içinde değerlendirilebilir.

9 Çatı termik örtüsünü delen bacalar bu evler için uygun değildir. Ayrıca açık şömine bacaları da evin termik kalitesini bozduğundan tercih edilmez.

10 Boşaltma hatlarının havalandırma boruları direkt dışarı verilmez. Bunun yerine çatı altı havalandırma kullanılır. Boşaltma boruları bir merkezi hatta toplanır ve bu borular, genellikle plastik olur. .

11 Kullanım suyunun alınacağı yer suyun üretildiği yerden üç metreden daha uzak değilse genellikle sirkülasyon pompasından feragat edilebilir. Kullanma suyu temini ise çatıdaki güneş kolektörleriyle alınarak tam yalıtımlı çift serpantinli boylerde toplanarak sağlanabilir.

12 Binanın dış yüzeyindeki yalıtım tabakası genellikle 25 ile 40 santimetre arasında olur.

13 Acil durumlarda kullanma suyunu ısıtmak içinse ısı pompası desteği ile birlikte 600-900 W'luk ısı kaynağı yeterlidir.

14 Yalıtılmış bir pasif ev 100 W'luk altı veya dokuz ampul ile ısıtılabilir. İki kişinin  her birinin ortalama 80 W'luk enerji verdiği de hesaba katıldığında  40 metrekareyi ısıtmak için 180 W'luk sonuca ulaşır.

15 Rüzgârın iyi olduğu bölgelerde rüzgar gülleri ile 500 W'tan 10KW'a kadar rüzgâr enerjisi üniteleri de enerji ihtiyacı için kullanılır.

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pasif ev nedir, fiyatları ne kadar?
  • 21.03.2022 12:04

Pasif ev nedir, fiyatları ne kadar?

Enerji fiyatlarındaki artış ve tüketicilerin çevre dostu hayat tercihlerine yöne ...

Pasif Ev konsepti yüzde 90 oranında tasarruf sağlıyor
  • 28.12.2021 09:58

Pasif Ev konsepti yüzde 90 oranında tasarruf sağlıyor

Pasif Ev konsepti yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay G ...

İnşaat sektörünün yeni tercihi ‘Yeşil Ev’
  • 16.07.2021 16:24

İnşaat sektörünün yeni tercihi ‘Yeşil Ev’

İnşaat sektöründe sürdürülebilir çevreye duyarlı yapılara ilgi her geçen gün art ...

'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'
  • 21.02.2018 14:53

'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'

AUSTROTHERM Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer, Emlaktasondakika.co ...

Enerji tasarrufu için pasif evleri yaygınlaştırmalıyız
  • 23.01.2018 16:36

Enerji tasarrufu için pasif evleri yaygınlaştırmalıyız

Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetler ...

Konutlarda enerji tasarrufu yüzde 90'a çıkacak!
  • 11.11.2017 11:47

Konutlarda enerji tasarrufu yüzde 90'a çıkacak!

SEPEV, Enerji Verimli Pasif Ev sisteminin, diğer konutlara göre enerjiden yüzde ...