maritbet girişmaritbet
'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'

'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'

AUSTROTHERM Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer, Emlaktasondakika.com’a özel ısı yalıtımı ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Ürettiği ürünlerle tüm dünyada ısı yalıtımı alanında enerji tasarrufu sağlayan, Avrupa'nın en önemli inşaat malzemesi üretici gruplarından biri olan Austrotherm, 60 yıldır faaliyet gösteriyor. 

Kışın evinizi sıcak tutan, yazın ise yapı elemanları üzerinden dışarıdaki sıcak havanın içeri girmesini engelleyen ‘yalıtım' ile ilgili bilgiler veren AUSTROTHERM Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer doğru bilinen yanlışları anlattı. Evlerde tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, pasif ev gibi uygulamalar hakkında bilgiler verdi. 

2017 yılında üç yeni ürünle ısı yalıtımı sektöründe pazara farklı seçenekler sunduklarını belirten Celayer, “Mantolamada istenen özelliklere göre seçim yapabileceğiniz EPS Fassade, EPS Plus ve en üst kalite ürünümüz EPS Premium ile pazarın talep ve beklentilerine göre yeni ürün geliştirerek uygulamacı ve son kullanıcıların dikkatine sunduk.

Yol ve altyapı inşaatları sektörü için Austrotherm geoBLOCK'ı bir mühendislik çözümü olarak sektör profesyonellerinin ilgisine sunduk” açıklamasında bulundu. 

ISI YALITIMI İLE FATURANIZIN YARISI CEBİNİZDE KALSIN 

Isı yalıtımı yaptırmanın faturalara olan katkısını anlatan Tolga Celayer, “Binalarda yapılan tüketim, toplam enerji tüketiminde en yüksek paya sahip. Bir yılda binalarımızda tüketilen enerjinin %85'i ise ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor.  Isı yalıtımı ile binalardaki enerji kaybının %40-50'sini engelleyebilir, yıllık ısınma giderlerimizde ciddi miktarda tasarruf edebiliriz. O nedenle ısı yalıtımı, hem birey hem de Türkiye ekonomisi için büyük önem arz etmekte” açıklamasında bulundu. 

Enerji ihtiyacının %75'ini ithal eden bir ülke olarak, enerji tasarrufu öncelikli konularımızdan biri olması gerektiğini söyleyen Celayer “2016'da enerji ithalatı için 27 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin %35'ini yani 9.5 milyar dolarını binalarda kullandık” dedi.

20 MİLYON KONUTUN SADECE 4 MİLYONU YALITIMLI 

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon konut olmasına rağmen, 16 milyona yakınında ısı yalıtımı bulunmadığını belirten Celayer, “Isı yalıtımının bir tasarruf yöntemi olduğunu anlamamız gerek” dedi. 

“Ülke olarak ısı yalıtımının başlı başına bir tasarruf yöntemi olduğunu anlamamız ve binalarımıza ısı yalıtımı yaptırma gerekliliği, enerjinin bulunması en zor ve pahalı olduğu günümüzde, tartışılmaz bir gerçek olarak anlaşılmalıdır” açıklamasında bulundu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİNALARIN KALİTELERİ YÜKSELİYOR 

Kentsel dönüşümün sağlıklı ve ısı yalıtımlı binalar inşa etme konusunda önemine değinen Celayer "47 ilimizde 178 riskli alan tespit edilmiş ve bu illerde kentsel dönüşüm projeleri başlatılmıştır. Bu demektir ki; kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı il veya bölgede binaların kaliteleri daha da yükselecek, insanlar ısı yalıtımlı, su yalıtımlı ve daha güvenli, daha konforlu binalarda yaşamaya başlayacaklar. 

Austrotherm olarak, bu güvenli ve konforlu binaların insanlarımıza sunulmasına, ürettiğimiz EPS ısı yalıtım ürünleriyle katkıda bulunuyoruz. Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılan yeni binaların duvarlarının ısı yalıtımını sağlıyoruz. Her gün binlerce metrekare EPS ısı yalıtım levhasını kentsel dönüşüm projelerine sevk ediyoruz. Yeni binalarımız Austrotherm ürünleriyle daha ekonomik, daha çevreci ve daha uzun ömürlü olacak şekilde inşa ediliyorlar" açıklamasında bulundu.

PASİF EV, GELECEĞİN İNŞAAT TASARIMLARINDAN BİRİ!

Pasif evin avantajları ile ilgili bilgiler veren Tolga Celayer, "Pasif ev, giderek önem kazanan geleceğin inşaat tasarımlarından biridir. Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetleri çıkaran ayrıca yaz kış demeden tam konfor sağlayan ev tipleridir. Konforlu, çevre dostu, ekonomik ve enerji verimli uluslararası bir bina standardıdır.

Dünya genelinde 50.000 üzerinde pasif ev örneği bulunmaktadır, bunun 18.000'i Avusturya'dadır. Almanya'da ve Avusturya'da bu konuda birçok örnekler görmek mümkün. Bir pasif ev geleneksel ısınma metotlarına göre %90'a varan ısınma giderlerinde tasarruf sağlamak demektir. 

Pasif Ev'in kullanıcılara sağladığı en önemli kazanç konfordur. Binanın tüm yüzeyindeki sıcaklıklar birbirine yakındır, dolayısıyla ısısal farklılıktan dolayı hava akımı olmaz. Mekanik havalandırma sistemiyle bina içerisinde sürekli temiz hava elde edilir" dedi.

ÜLKE OLARAK PASİF EV ÖRNEKLERİNİ ÇOĞALTMALIYIZ

Ülke olarak artık pasif evlere odaklanılması gerektiğini belirten Celayer pasif ev örneklerinin hızla çoğaltılması gerektiğinin altını çizdi.

"Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) ile Ankara Etimesgut'ta hayata geçirdiğimiz konut kategorisinde Türkiye'nin ilk Pasif Evi'ni, kullandığı enerji miktarıyla günümüz konutlarına oranla ısıtma ve soğumada yüzde 90'a yakın enerji verimli olarak tasarladık. Tüm ısı yalıtımını üstlendiğimiz Pasif Ev'in uygulamasında kullanılan Austrotherm EPS Plus, içerdiği grafit katkı sayesinde güneş ışınlarını hem emerek, hem de yansıtarak ısı yalıtımı sağladı. Ülkemizde pasif ev maalesef uzak bir kavram gibi algılanıyor olsa da, gecikmeden örneklerini çoğaltmalı, sektör olarak pasif evleri yaygınlaştırmalıyız" dedi.

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pasif Ev konsepti yüzde 90 oranında tasarruf sağlıyor
  • 28.12.2021 09:58

Pasif Ev konsepti yüzde 90 oranında tasarruf sağlıyor

Pasif Ev konsepti yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay G ...

Koçtaş'tan sıcacık evler için tasarruf önerileri!
  • 04.11.2021 10:26

Koçtaş'tan sıcacık evler için tasarruf önerileri!

Koçtaş, havaların soğumaya başladığı bu günlerde evleri en tasarruflu şekilde ıs ...

Gaziantep Gaziray elektrikli tren seti için imzalar atıldı!
  • 23.01.2021 09:42

Gaziantep Gaziray elektrikli tren seti için imzalar atıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Gaziantep Gaziray Banliyö projesinde imzaları at ...

Avusturyalı şirketten Ankara'ya ısı yalıtım fabrikası!
  • 18.04.2018 09:43

Avusturyalı şirketten Ankara'ya ısı yalıtım fabrikası!

Avusturya merkezli ısı yalıtım ürünleri şirketi Austrotherm tarafından Ankara'da ...

'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'
  • 21.02.2018 14:53

'Pasif ev, yüzde 90’a varan tasarruf sağlıyor'

AUSTROTHERM Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer, Emlaktasondakika.co ...

Enerji tasarrufu için pasif evleri yaygınlaştırmalıyız
  • 23.01.2018 16:36

Enerji tasarrufu için pasif evleri yaygınlaştırmalıyız

Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetler ...