maritbet girişmaritbet
İstanbul’da proje yapmayacağını açıkladı!

İstanbul’da proje yapmayacağını açıkladı!

Fiyapı Başkanı Fikret İnan, Esenyurt’taki Filife projesinde ruhsatların iptal edilmesi nedeniyle 100 milyon lira zarara uğradığını belirterek, “Bu sorunlar çözülene kadar bir daha İstanbul’da proje yapmayacağım” dedi

Fiyapı Başkanı Fikret İnan, Esenyurt'taki Filife projesinde ruhsatların iptal edilmesi nedeniyle 100 milyon lira zarara uğradığını belirterek, “Bu sorunlar çözülene kadar bir daha İstanbul'da proje yapmayacağım” dedi

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Esenyurt'taki inşaat ruhsatlarını iptal etmesinin ardından, İstanbul'da bir daha proje yapmayacağını açıkladı. İnan, Filife projelerinin arsasını Esenyurt Belediyesi'nden ihaleyle satın aldıklarını ve belediyenin verdiği emsallere göre 1048 daire olarak planladıklarını belirterek, “Avan proje çıkınca satışa başladık. 870 daireyi sattık. Sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Esenyurt planları iptal edildi. Projedeki daire sayısı da 540 konuta düştü” dedi.

410 daireyi geri aldı

Ruhsatlarla ilgili uzunca bir süre belirsizliğin devam ettiğini vurgulayan İnan, “Sonuçta projedeki 508 daire iptal edildi. Üstelik bu iptaller inşaat devam ederken, satışlar yapılmışken oldu. 410 daireyi sattığımız kişilerden yüzde 10 fazlasıyla geri aldık” dedi.

Fikret İnan, kendileri için çok büyük bir sıkıntı yaratan bu durumdan yaklaşık 100 milyon lira kayıplarının olduğuna işaret ederek, “Başkası olsa bu işi çözemezdi. Biz tüm sıkıntıları giderdik” dedi. İnan, Filife'ta Ekim 2011'de yapmaları gereken teslimlerin bu nedenle geciktiğini kaydederek, projeyi her şeye rağmen Haziran 2012'de tamamlayacaklarını açıkladı.

100 bin kişiyi etkileyecek

Fikret İnan, Esenyurt'ta bir kaza olduğunu ve bunun bedelini ödediğini dile getirerek, “Çok büyük zarar ettik ama kimseden talepte bulunmadık. Kimseye dava açmadık. Fakat maç sırasında kurallar değiştirildi. Bu kadar tehlikeli bir kural böyle değiştirilmez” değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir hatası olduğunu öne süren İnan, şöyle konuştu:

“Büyükşehir Belediyesi inşa halindeki binaları durduruyor. Bu karar bindiğin dalı değil bindiğin ağacı kesmektir. Yaşanan sıkıntının boyutları gelecek yıl anlaşılacak. Bu karar bölgedeki 100 bin kişiyi etkileyecek. Peşinden tüm inşaatı ve ekonomiyi... Orada yapılan tüm projeler bu karardan etkilendi. Belediye İstanbul'un başka bölgelerinde de kararlar alıyor. Bunlar sonuçları itibariyle tehlikeli işler. İnşaat sektörü Esenyurt'tan alevlendi, orası ölürse bunlardan kurutuluruz diye düşünüyorlar. Bu sorunlar çözülene kadar bir daha İstanbul'da proje yapmayacağım.”

İnan, şimdiye kadar 10 projede 10 bin konut satışa sunduğunu ifade ederek, 515 daire satılan Kırıkkale projesinde satışların devam ettiğini söyledi.

İnan, İstanbul'daki tüm projelerde satışları tamamladıklarının altını çizerek, “Sadece ticari alanlarda satış sürüyor. 7. projemizi teslim edeceğiz. Şimdiye kadar 4 bin 200 konut teslim ettik ama bu yıl içinde 3 bin 800 konut daha tamamlayacağız. Yani eylül ayında teslim edilmemiş proje kalmayacak” dedi.

‘Benim batmam söz konusu değil'

Fikret İnan, yıllardır kendisiyle ilgili olarak ‘battı, batıyor' gibi söylentilerin olduğunun altını çizerek, “Benim batmam söz konusu olamaz. Çünkü piyasaya borcum yok. Bankalara kredi borcum yok. Sadece Esenyurt'taki iadelerden dolayı sıkıntı oldu. Orada da 100 milyon lira zarar ettik” dedi. “Bir kamyon toprak döktük, bir kürek dökmüş gibi algılandı” diyen İnan, piyasaya büyük bir katkı sağladığını belirterek şöyle konuştu:

Ne yapsam taklit edildi

“2008'in 11'inci ayında krizin dibinde metrekaresi 734 liraya Fiyaka Esenşehir projesini satışa sunduk. 2009'da Fiyaka Tuzla ve Fitower Beylikdüzü'nü satışa sunduk. 4 ayda 3 projede 2 bin 687 konutu piyasaya sürdük. O dönemde herkes ‘bu fiyata konut olur mu' diye güldü. Ama sonra diğer firmalar da bizim gibi konut satışlarına başladı. Vatandaşı ekonomik konutla tanıştıran firma biziz. Bu rüzgar tüm sektöre yayıldı. Hangi reklamı yapsam kopya ettiler. Sektör acemiydi, ne yapacağını bilmiyordu. Daire alma işini moda haline getirdik. Bu bir psikolojiydi. 2009-2010'da rekorlar kırıldı. Bu satışlar olmasaydı sektör bu kadar büyüyemezdi. Biz çiviyiz ama atı koşturan odur. Devlet bize onur madalyası vermeli.”

Anadolu illerine açılım

Fikret İnan, bu yıl içinde İstanbul dışında 12 projeye başlayacaklarını açıkladı. Bu 12 projenin kademe kademe satışa çıkacağını dile getiren İnan, “Anadolu'nun farklı illerinde proje açıklayacağız. Aralarında çok büyük projeler var. Konutlar sosyal ve ekonomik olacak. İstanbul'da yaptığımız işleri şimdi Anadolu'da yapacağız. Diğerleri de yine bizi takip edecek” dedi.

Fikret İnan, bu projelerle ilgili olarak Türkiye'deki illeri gezdiğini vurgulayarak, bu projelerden 3 tanesini lüks yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Berlin'de çok büyük bir arsada dünya ölçeğinde çok farklı bir projeyi de hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Adayı dünyaya açacak

Fikret İnan, 35 milyon dolara satın aldığı Garip Ada'ya teklifler geldiğini ama satmayı düşünmediğini belirterek, “Türkiye'deki tek imarlı ada orası” dedi. Ada için daha önce yaptıkları projeyi değiştirdiklerini anlatan İnan, “Önceki planda 2 bin 500 yataklı bir otel vardı. Şimdi ise 50 villa ve 101 suitten oluşan butik otel ve marina yapacağız. Adanın ününü dünyaya duyuracağız” diye konuştu. 500 bin metrekare alanda böylesine düşük yoğunluğun kaliteyi artıracağının altını çizen İnan, 120 milyon dolar yatırım yapacağı proje için önemli bir otel markasıyla anlaşacaklarını dile getirdi. İnan, 2013'te inşaata başlamayı planladığını da söyledi.

Milliyet Emlak
Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fikret İnan, Fi Yapı ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtladı!
  • 17.09.2012 15:55

Fikret İnan, Fi Yapı ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtladı!

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, şirketin battığı yönündeki haberleri ...

Fi Yapı Sakarya’da boy gösterecek!
  • 30.04.2012 16:22

Fi Yapı Sakarya’da boy gösterecek!

Fiyapı Sakarya’da, içinde Üniversite,Otel, Alışveriş Merkezi ve 2500 konutun yer ...

Fikret İnan tahliye edildi
  • 24.11.2016 11:57

Fikret İnan tahliye edildi

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi ta ...

Mağdurlar Fi Yapı'nın TMSF'ye devredilmesini talep etti
  • 22.09.2016 10:17

Mağdurlar Fi Yapı'nın TMSF'ye devredilmesini talep etti

Fi Yapı'dan ev alarak mağdur olan birçok kişi, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'n ...

Fi Yapı'nın sahibi Fikret İnan tutuklandı
  • 28.08.2016 09:23

Fi Yapı'nın sahibi Fikret İnan tutuklandı

FETÖ/PDY’ye maddi destek sağladıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ...

Fikret İnan teslim oldu
  • 22.08.2016 10:22

Fikret İnan teslim oldu

FETÖ soruşturması kapsamında adliyeden firar ettiği iddia edilen Fi Yapı'nın sah ...