maritbet girişmaritbet
Vladimir Putin'in ekibinin oturduğu binada bir daire 50 milyon dolar!

Vladimir Putin'in ekibinin oturduğu binada bir daire 50 milyon dolar!

Rusya Başkanı'nın en büyük destekçileri için ayarladığı bir bina var. Bina sakinleri ayak takımından kimseyle karşılaşmıyor

Josef Stalin kendisine en yakın yoldaşlarını ödüllendirmek ve aynı zamanda takip ettirmek için Kremlin'den bakınca nehrin diğer tarafında kalan büyük ve lüks bir apartman inşa ettirmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendi ekibi için yaptırdığı yer ise çok daha küçük ve bulunması da bir o kadar zor. Kremlin'e 1 kilometreden daha az bir mesafede Sovyet döneminden kalma yapıların yoğunlukta olduğu semtte bulunan 11 katlı, kasvetli ve etrafı çevrili bina Rusya Federal Koruma Servisi tarafından gözetleniyor. Shvedskiy Tupik Caddesi üzerindeki 3 numaralı bina, devlet koruması altında; çünkü kiracılarının arasında başta VTB Group CEO'su Andrey Kostin, Gunvor Group'un petrol milyarderi Gennady Timchenko ve eski Maliye Bakanı Alexei Kudrin olmak üzere Putin'in en güçlü müttefikleri yer alıyor. 

Justified Quality Estate ve Mayfair Properties'in kimliği belirsiz kişilere verdiği bilgilere göre, 36 daireli olan binanın bin metrekare ve 846 metrekare olan iki dairesi bir yılı aşkın bir süredir boş ve ikisi için sırasıyla 50 milyon dolar ve 42 milyon dolar fiyat biçilmiş. Gayrimenkul araştırma portalı Gdeetotdom.ru'nun baş analisti Alexander Pypin, bu iki dairenin metrekare başına Moskova'nın en pahalı daireleri olduğunu söylüyor. "Bu fiyatlar bina sakinlerini dışarıdan gelecek insanlara karşı korumayı amaçlıyor" diyor. Rusya Bilim Akademisi'nde elitler üzerine araştırmalar yürüten, Putin'in Birleşik Rusya Partisi'nin eski üyesi Olga Kryshtanovskaya ve ekliyor: "Bina sakinlerine ayak takımından kimseyle karşılaşmayacakları garanti ediliyor." 

505 daireli Hükümet Konağı 1931 yılında Stalin'in gizli polis hizmetkarı Genrikh Yagoda'nın kontrolünde tamamlanmıştı. Stalin'in üst düzey generallerinin ve devlet yetkililerinin tamamı orada yaşamıştı. Yazar ve küratör Olga Trifonova'ya göre, bu isimlerin içerisinde Kızıl Ordu Komutanı Georgy Zhukov ve Stalin'in halefi Nikita Kruşçev de yer alıyordu. İçerisindeki restoran, spor salonu, kreş, çamaşırhane Shvedskiy Tupik Caddesi No: 3 ve 24 saat hazırda bulunan ambulansıyla bina kısa sürede Moskova'nın Kremlin'den sonra en prestijli adresine dönüşmüştü. İnsanlar orada yaşayan özel insanlardan biri olmak için can atıyordu. Binadaki tüm kapı görevlilerinin her bir odanın anahtarını elinde bulunduran birer casus olduğunu ve bina sakinlerinin üçte birinin Stalin'in tasfiye hareketine kurban gittiklerini hiç umursamıyorlardı. 

Putin'in 1996-1997 yıllarında müdür yardımcısı olarak görev yaptığı Kremlin Mülk Birimi Shvedskiy Tupik Caddesindeki binayı Putin'in Boris Yeltsin'in yerine gelmesinin üzerinden iki yıl sonra 2002'de tamamladı. Kompleksin 3 metre uzunluğundaki çelik çitin ardından görülen 2 bin metrekarelik bahçesinde banklar, bir fiskiye ve çocuk parkı bulunuyor. Video kameralar binanın çevresini sürekli gözetim altında tutuyor. Binayı ziyaret eden bir işadamının söylediğine göre lobi oldukça mütevazı. Zemin katındaki mutfak ve bilardo salonu, bina sakinlerinin misafirlerini odalarına çıkarmadan ağırlayabilmelerini sağlıyor. 

Binanın diğer önemli sakinleri arasında Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Başbakan Yardımcısı Sergey Prikhodko, eski Haberleşme Bakanı Leonid Reiman, Transneft CEO'su Nikolai Tokarev ve Sovcomflot Yönetim Kurulu Başkanı Ilya Klebanov yer bulunuyor. Rus medyasında çıkan haberlerde bunun gibi başka binaların da olduğu öne sürüldü. Bunlardan biri hükümet binasının yalanlarında yer alıyordu. Online haber sitesi Svobodnaya Pressa'nın 2010 yılındaki bir haberine göre, Dış İstihbarat Servisi Başkam Mikhail Fradkov, Kremlin İdari Başkanı Sergei Ivanov ve Sberbank CEO'su Herman Gref'in de bu binada daireleri var. 

Kremlin Mülk Birimi adına sorularımızı cevaplayan Viktor Khrekov, birimin kişisel bilgi gizliliği ilkesi doğrultusunda mülk sahiplerine ilişkin bilgi veremeyeceklerini ifade etti. Kostin, Timchenko ve Kudrin de Lavrov, Reiman, Tokarev ve Klebanov basın servisleri aracılığıyla mülkleriyle ilgili açıklama yapmayacaklarını belirttiler. Bu kadar güçlü insanın aynı çatı altında toplanması daire fiyatlarının da tavan yapmasına neden oluyor. Moskova'daki Penny Lane Realty'nin birim müdürlerinden Alexander Ziminsky'ye göre, 3 numaralı binadaki dairenin 50 milyon dolarlık fiyat etiketi, Moskova'daki diğer lüks dairelerden yüzde 20 daha fazla. "Burası harika bir manzarası olan güzel bir apartman dairesi, ama bunun dışında öyle olağanüstü bir özelliği yok" diyor JQ Estate'in direktörü Fedor Solomatin konuyla ilgili gönderdiği e-postada. JQ Estate'in web sitesinde dairenin 10 odası, iki şöminesi, hem Türk hem de Fin hamamı bulunan spası bulunduğu yazıyor. 

Kremlin'in eski siyasi danışmanlarından Gleb Pavlovsky binadaki dairelerin muhtemel alıcılarının, kanun yapıcıların yakınlarında olmak isteyen işadamları olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Rusya'nın elit kesimi diplomatların deyişiyle bu tür yerleşim alanlarına ya da 'uygarlaşmamış kabilelerden' uzak bloklara doluşmaya bayılıyor. Bu tuhaf alışkanlıklar kendilerini tanınmamış birer asil olarak görmelerinden kaynaklanıyor." 

—Stepan Kravchenko, Evgenia Pismennaya velrina Reznik, Bloomberg Businessweek 

Sözün Özü: Putin, Stalin'in geleneğini sürdürerek yardımcılarını yakınında rahat içinde yaşatıyor, bir yandan da gözlerini onların üzerinden ayırmıyor. 

Christopher Power, Tolgahan Özkan/Boolberg Businessweek.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Doğal gaz dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor"
  • 14.10.2022 15:14

"Doğal gaz dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türk ...

Putin, inşaatında Türk şirketinin de yer aldığı tesisi açtı
  • 09.06.2021 17:21

Putin, inşaatında Türk şirketinin de yer aldığı tesisi açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,"Bu büyük iş birliğinin ileride benzer proje ...

Olimpiyat şehri Soçi'de sıkı güvenlik
  • 08.01.2014 08:44

Olimpiyat şehri Soçi'de sıkı güvenlik

2014 Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Rusya'nın Soçi şehrinde güve ...

Vladimir Putin'in ekibinin oturduğu binada bir daire 50 milyon dolar!
  • 22.07.2013 12:57

Vladimir Putin'in ekibinin oturduğu binada bir daire 50 milyon dolar!

Rusya Başkanı'nın en büyük destekçileri için ayarladığı bir bina var. Bina sakin ...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mal varlığını açıkladı!
  • 13.04.2013 08:27

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mal varlığını açıkladı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2012 yılı geliri ve mal varlığını açıkla ...

Vladimir Putin ve Dmitri Medvedev'in Moskova'daki evlerini böcek bastı!
  • 31.07.2012 11:23

Vladimir Putin ve Dmitri Medvedev'in Moskova'daki evlerini böcek bastı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitri Medvedev'in yazlık evleri ...