maritbet girişmaritbet
Türkiye’den Libya’ya toparlanması için açık çek!

Türkiye’den Libya’ya toparlanması için açık çek!

İç karışıklık nedeniyle Libya'da birçok sanayi tesisinin zarar gördüğünü ve ülke için çok iyi bir program oluşturulması gerektiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi stratejisinin hazırlanmasında ve yeni sanayi tesislerinin kurulmasında gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi

İç karışıklık nedeniyle Libya'da birçok sanayi tesisinin zarar gördüğünü ve ülke için çok iyi bir program oluşturulması gerektiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi stratejisinin hazırlanmasında ve yeni sanayi tesislerinin kurulmasında gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Bingazi'de "Libya'nın Yeniden Yapılandırılması" ana temalı 2. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı'nda konuşan Ergün, özellikle otomotiv, kimya, elektrik, enerji, makine, tekstil gibi sektörlerde ciddi işbirliği imkânlarının bulunduğunu, zaten beraberindeki heyette bu sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarının da mevcut olduğunu kaydetti. Libya'nın yeniden yapılanmasında altyapı ve inşaat çalışmalarının büyük önemi bulunduğunu anlatan Ergün, Türk müteahhit firmalarının, Libya'nın yeniden yapılanma sürecinde de gereken desteği sağlayacaklarını vurguladı. Türkiye'nin Arap Ligi ülkeleriyle 2002'de 6 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2011'de 35 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Ergün, böylece Arap Ligi ülkelerinin toplam dış ticaret içindeki payının da yüzde 9 olarak gerçekleştiğini söyledi. Bu rakamları yeterli bulmadıklarını dile getiren Ergün, Türkiye ile Arap Ligi ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi. Ergün, Türkiye'nin sahip olduğu her türlü bilgi ve tecrübeyi Arap Ligi ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

Tunus Sanayi Bakanı Muhammed Amin Elsakari ise Türkiye'nin sanayi ve ekonomideki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin başarılarının Arap bölgesinde büyük takdirle karşılandığını ifade eden Elsakari, "Dünya, Türkiye'ye daha önce başka türlü bakıyordu ama bugün imrenerek bakıyor. Benim önerim şu, kardeş Türkiye ve Arap ülkeleri, bir plan dahilinde sanayi, teknoloji alanında işbirliği yapsın. Bu toplantı bunun için büyük bir fırsattır.'' diye konuştu. Konferansta, Türk işadamları demir-çelik, inşaat, petrokimya, makine, gıda, telekomünikasyon, tekstil, otomotiv, bankacılık ve medikal sektörleri olmak üzere geniş bir alanda Türkiye'yi temsil etti. Yapılan görüşmelerde Libya sanayisinin yeniden yapılandırmaya olan ihtiyacının yanı sıra iç karışıklık sırasında tamamen veya kısmen tahrip olarak üretim kapasitesini kaybeden 23 sanayi tesisinin Türkiye'nin de destekleri ile ayağa kaldırılması kararı alındı. Ayrıca Türkiye ile Libya arasında teknoloji ve sanayi alanında işbirliğini öngören mutabakat zabtı imzalandı.

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’den Libya’ya toparlanması için açık çek!
  • 04.06.2012 12:42

Türkiye’den Libya’ya toparlanması için açık çek!

İç karışıklık nedeniyle Libya'da birçok sanayi tesisinin zarar gördüğünü ve ülke ...