maritbet girişmaritbet
KKTC'de emlak alımı artık daha kolay ve güvenilir!

KKTC'de emlak alımı artık daha kolay ve güvenilir!

2004 Annan planı referandumu aşamasında KKTC’deki emlak piyasasında büyük bir patlama yaşandı. Özellikle İngiliz Alman ve İsrailli yatırımcılar milyonlarca sterling yatırımlarını adaya akıttılar

2004 Annan planı referandumu aşamasında KKTC'deki emlak piyasasında büyük bir patlama yaşandı. Özellikle İngiliz Alman ve İsrailli yatırımcılar milyonlarca sterling yatırımlarını adaya akıttılar. Annan planı dönemindeki patlama yaklaşık 4-5 yıl sürdükten sonra fiyatlar normal seviyelerine döndü. Bugün 2+1 veya 3+1 dairleri 25.000 45.000 Sterling fiyat aralığında bulmak mümkün. Kıbrıs dönümü Türkiye dönümünden biraz daha büyük; 1 dönüm 14400 ayak kare veya 1338 metrekareye tekabül etmekte.

Yabancıların taşınmaz mal alımı özel izne tabi, bir ev veya villa alınabiliyor. Daha önce alınacak olan evin arazisi 1 dönüm ile sınırlı iken yasada yapılan tadilatla 5 dönüme karar mal alınabiliyor. 38/2007 numaralı, yasal ismi emlakçıların Kayıt ve işlemleri Yasası olan yasa, 17 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, KKTC de emlak alım satım işlemlerine önemli düzenlemeler getirmiştir. Her yerde olduğu gibi alınacak olan emlağın üzerinde herhangi bir engelin olup olmadığını tespit etmek amacıyla bir avukat vasıtasıyla tapu dairesinde araştırma yapabiliyorsunuz. Daha sonraki aşama sözleşme aşaması. Yabancı bir kişinin taşınmaz mal edinme izni hemen çıkmayacağı için sözleşme imzalandıktan sonra 21 gün içerisinde sözleşmenin tapuya yatırılmasında büyük fayda var. Bu şekilde satıcı tarafın aynı malı bir başka kişiye satışını veya malı kredi kullanmak maksadıyla bankaya ipotek olarak vermesini engelleyebiliyorsunuz.

İzinler kısa sürede

Diğer yabancı uyruklulara nazaran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 3 ay gibi daha kısa sürede artık izinler çıkabiliyor. Şirket kurarak da daha fazla taşınmaz mal almak mümkün, ancak bunun da belirli sınırlamaları var. Eğer yapılacak olan turizm yatırımı gibi teşvikli bir yatırım kapsamında olur ise tamamının yabancı sermayeye sahip olunacağı yabancı şirketler de diledikleri kadar taşınmaz mal alabiliyorlar. Son zamanlarda Türkiyeli yatırımcıların ciddi ilgisine mazhar olan Kıbrıs emlak piyasası, bazı alanlarda teşvik uygulamasına da sahiptir. Turizm başta olmak üzere sağlık, eğitim ve bakanlar kurulunun uygun göreceği alanlara teşvik kapsamına da dahil edilebiliyor.

Özellikle turizm yatırımlarında Karpaz Güzelyurt gibi öncelikli bölgelerde yüzde iki yüz, diğer bölgelerde yüzde yüze varan yatırım indirimi ve düşük faizli kredi imkânları var. İthal edilecek malzemelerin gümrük ve KDV den muaf tutulması, inşaat ruhsat harcı alınmaması, stopaj ve sair vergilerdeki indirimler önemli teşvik tedbirlerinden bazıları.

Taşınmaz Mal Komisyonu

Son 5 yılda inşaat sektörü ve dolayısı ile Kuzey Kıbrıs ekonomisi bir patlama yaşamış ve inşaat sektörü yüzde 8,7 düzeylerinde büyüme göstermiştir. Devlet Planlama Örgütü verilerine göre inşaat sektörü ekonomideki 27 alt sektörü tetiklemekte olduğu görülmektedir. Bu nedenle inşaat sektöründeki büyümenin ekonomideki yansıması büyük olmuştur. Rum Malı Türk malı tartışmasına girip de yapılacak olan yatırımlarda risk faktörü gören yatırımcıların imdadına da Avrupa insan Hakları Mahkemesi Demopoulos kararı ile son noktayı koydu.

Lefkoşa'da KKTC iç hukukunun uygulandığı Taşınmaz Mal Komisyonu (TMKJ adı altında oluşturulan bir yargı mekanizması tahtında şimdi bütün Rumların başvuruları orada görülüyor. 24 Nisan 2012 itibariyle, Komisyona toplam 3180 adet başvuru yapılmış ve bunlardan 221 tanesi dostane çözüm yoluyla ve 7 tanesi de duruşma yoluyla sonuçlandırılmıştır. Komisyon, şu ana kadar başvuranlara mallarının bedeli olarak 70,382,150 sterlin tazminat ödemiştir. Ayrıca, bir başvuru için iade, iki başvuru için takas ve tazminat, beş başvuru için de iade ve tazminat kararı verilmiştir. Bir başvuru için çözümden sonra iade ve bir başvuruda da kısmi iade doğrultusunda karar verilmiştir. Diğer bir ifadeyle başvuruların yüzde 95 civarında tazminat yolu ile halledilmiştir. Bu oranlara da bakıldığında Adanın Kuzeyinde kendisine koçan verilen Kıbrıslı Türklerin mallarına karşılık TMK başvuran Kıbrıslı Rumlara tazminatları devlet tarafından ödendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu anlamda Kıbrıslı Türklerin koçanla ellerinde bulundurdukları taşınmaz malları (daha sonra bu taşınmaz malları satın alan üçüncü kişiler açısından da iade korkusunun kalmadığını söylemek mümkündür.

Fırsat Adası!

Yabancıların taşınmaz mal edinmeleri belirli sınırlamalara tabi, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi alınacak olan emlağın askeri yasak bölgeler içinde olmaması veya mal edinecek olan kişinin yüz kızartıcı suçlardan sabıkasının olmaması gerekiyor. KKTC'de yabancı yatırımın ve yatırımcının önemi hükümet tarafından da önemli görülmekte. KKTC Cumhurbaşkanın Sn. Dr. Derviş Eroğlu'nun İKO toplantısına katılarak Cidde'ye yapmış olduğu ziyaretten sonra, KKTC'de yapılan Dışişleri Bakanlığı ile İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda "fırsatlar adası" sloganıyla düzenlenen "Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım Forumu" geniş yankı uyandırmıştır. Son yıllarda İngiliz İsrail ve Rus yatırımcılardan sonra Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelecek olan yatırımcılar da yakın zamanda yatırıma başlayabileceklerdir. Sonuç olarak uygulanan izalosyonların kaldırılıp KKTC'nin önünün açılacağı inancıyla bugün emlağa yatırım yapacak olanların ilerde oluşacak değer artışından faydalanmaları kuvvetle muhtemeldir. Şu an kapalı bir toplum olarak gözüken ancak hala hazırda içinde çok büyük yatırımları da barındıran KKTC, izalosyonların kalkmasıyla veya AB İKO gibi bir yapı içerisinde yerini almasıyla fiyatların dörde beşe katlanacağı kesindir. Bu yüzden zaten halen adaya yabancı sermaye akmaya devam etmektedir. Bu akış sadece emlak alanında değil, yaklaşık 1 ay önce KKTC meclisince onaylanan özelleştirme yasası ile bu sermaye akışı devam edeceğe benziyor. Başta Ercan Devlet hava alanı olmak üzere, limanlar, Elektrik ve Telekom gibi alanlar özelleştirme kapsamına dahil olabilecek olanlar. Kısacası KKTC yasal zeminini tamamlamış durumda yatırımcısını bekliyor 

Oğuzhan Hasipoğlu-Milliyet Kıbrıs

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KKTC'de emlak alımı artık daha kolay ve güvenilir!
  • 30.04.2012 14:57

KKTC'de emlak alımı artık daha kolay ve güvenilir!

2004 Annan planı referandumu aşamasında KKTC’deki emlak piyasasında büyük bir pa ...

KKTC'den konut almak kolaylaşıyor
  • 10.12.2011 11:19

KKTC'den konut almak kolaylaşıyor

Türkiye’deki yatırımcıların KKTC’den konut alabilmeleri için görüşmeler yapıldı. ...