maritbet girişmaritbet
Katar Başbakanı Fifth Avenue'de ev alamadı!

Katar Başbakanı Fifth Avenue'de ev alamadı!

Şeyh Hamadi geçen hafta şehrin gözde caddesi Fifth Avenue ile 72'inci sokağın birleştiği köşede bir binada satışa çıkarılan iki daireyi 31.5 milyon dolara almaya talip oldu

 

 Vecize 1: Para her kapıyı açar. Vecize 2: İstisnalar kaideyi bozmaz. Bu iki vecizenin nasıl işlediğini öğrenmek isterseniz okumaya devam edin.
 
Şeyh Hamadi bin Casim bin Caber Al Sani, Katar'ın hem Başbakanı hem de Dışişleri Bakanı. 
 
Şeyh Hamadi geçen hafta şehrin gözde caddesi Fifth Avenue ile 72'inci sokağın birleştiği köşede bir binada satışa çıkarılan iki daireyi 31.5 milyon dolara almaya talip oldu. Sahibi, geçen Mayıs'ta 104 yaşında vefat eden bakır madenleri sahibi Huguette Clark'ın varisleri. Satışın gerçekleşmesi için binanın Apartman Yönetim Kurulu'nun onayı gerek. Kurul Hamadi'nin teklifini acilen müzakere ettikten sonra reddetti. Şeyh Hamadi, Amerika'nın yakın dostu Katar'ın Başbakanı. Amcasının oğlu ise Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife.
 
Katar minik bir ülke ama doğal gaz rezervinde dünya üçüncüsü. Bitmez tükenmez petrol stokuna sahip. Milyarder şeyhin para sıkıntısı yok, helikopterli lüks yatı 145 metre. Ama Kurul yöneticileri bunca servetine, güç ve nüfuzuna rağmen Şeyh'in buluşma teklifine dahi rıza göstermediler.
 
Bir kurul üyesi Hamadi'nin daireleri birleştirmek istediğini söylüyor: ''Toplam oda sayısı 23 olacak. Kimin ihtiyacı var 23 odaya. İki eşi, 15 çocuğuyla geldiklerinde gürültü patırtıdan, trafik tıkanmasından huzurumuz kaçacak. Fazla düşünmeden red kararı aldık.''
 
Bu Şeyh Hamadi için ilk red kararı değil. Katar Başbakanı'nın parası nedense "her kapıyı açmıyor'' New York'ta. 3-4 binada apartman yöneticileri kurulu da Hamadi'nin tekliflerini geri çevirdi.
 
Şeyh, Clinton'ın son başkanlık gününde af çıkardığı vergi kaçağı Marc Rich'in eski karısı Denise Rich'in süper lüks dairesini de satın almak istedi. New York'un en pahalısı diye lanse edilen binaya 65 milyon dolar teklifi de yönetici engeline takıldı.
 
Gene de Şeyh kolay yılacak kimse değil. Amcaoğlu Kuveyt Emiri, Huguette Clark'ın müşteri arayan dairelerinin karşısındaki binada iki daire sahibi. Şeyh, Huguette dairesinde pencereden el sallasa Kuveyt Emiri'yle selamlaşacak. Hamadi son 20 yıl içinde New York hastanelerinde 104 gün geçirmiş, ev yaşamına düşkün: ''Daireler için uğraşıya devam edeceğiz. Başarırsak birleştirip eve dönüştüreceğiz.'' 
 
Katarlılar, Dubai ve Suudi, Orta Doğu'da varlıklı Araplar arasında New York'ta emlak edinmeye en düşkün olanlar. Suudi kraliyet ailesinden Alwaalid bin Tallal Riyad'da 300 milyon dolara inşa ettirdiği 317 odalı saraydan sonra New York'a el atarak ilkin Essex House, Helmsley Building'i, sonra Florida'ya uzandı. Palm Beach'de Donald Trump malikanesini 95 milyon dolara satın aldı. Al Waalid'in parası zorlanmadan kapıları açtı. 
 
Dış ülkelerde emlak alışverişinde Arapları Ruslar izliyor. Maden sektörü zenginlerinden Dmitry Rybolovlev Citibank eski CEO'su Sandy Weill'den 88 milyon dolara satın aldığı malikaneyi 22 yaşındaki kızı Eketerina'ya hediye etti. 
 
Dünyanın 30uncu milyarderi sırasındaki Rybolovlev Monaco'da inşa ettirdiği La Belle Epoque'a 320 milyon dolar ödedi. Dmitry 1996'da iş ortağını öldürmek komplosu hazırlamaktan bir yıl hapis yattı. Rus milyarder sabıkalı siciline rağmen New York'ta, Florida'da emlak almaya kalkıştığında fazlaca güçlükle karşılaşmıyor. Parası kapıları açmaya yetiyor. Emlak piyasası hala yeterince canlı değil New York'ta. Katar Başbakanı ise bir çırpıda 200 milyon doları süper apartmanlara ödemeye hazır. Oysa her seferinde karşı çıkıyorlar. Acaba neden?
 
Doğan Uluç/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adıyaman'da kaba inşaatı tamamlanan deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı
  • 24.07.2023 14:42

Adıyaman'da kaba inşaatı tamamlanan deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adıyaman'da, Toplu Ko ...

Katar, depremzedeler için konteyner evleri Türkiye'ye göndermeye başladı
  • 13.02.2023 09:51

Katar, depremzedeler için konteyner evleri Türkiye'ye göndermeye başladı

Katar, depremzedeler için taahhüt ettiği konteyner evlerin ilk bölümünü Türkiye' ...

Ant Yapı, Amerika'daki 6'ıncı projesine başladı
  • 29.11.2022 16:39

Ant Yapı, Amerika'daki 6'ıncı projesine başladı

Ant Yapı, New York’un tarihi binalarından 711, Fifth Avenue’da yeni bir restoras ...

Katar, Dünya Kupası taraftarları dışındaki tüm ziyaretçilere kapılarını kapatıyor
  • 22.09.2022 09:31

Katar, Dünya Kupası taraftarları dışındaki tüm ziyaretçilere kapılarını kapatıyor

Katar, 1 Kasım ile 23 Aralık tarihleri arasında FIFA Dünya Kupası taraftarları h ...

Katar'da çağın ruhuyla harmanlanmış bir İslam mimarisi: Eğitim Şehri Camisi
  • 23.08.2022 14:25

Katar'da çağın ruhuyla harmanlanmış bir İslam mimarisi: Eğitim Şehri Camisi

Başkent Doha'da 2015'te inşası tamamlanan Eğitim Şehri Camisi, modern yapısı ve ...