maritbet girişmaritbet
Soner Keleş: Basın Ekspres’teki arsalar 8 yılda 20 kat değerlendi!

Soner Keleş: Basın Ekspres’teki arsalar 8 yılda 20 kat değerlendi!

Keleş İnşaat’ın ortaklarından biri olan Soner Keleş, Basın Ekspres’te proje yapmak için arsa aradıklarını belirterek, bölgede 7-8 yıl önce metrekaresi 100-150 dolar olan arsaların fiyatlarının 2 bin dolarları gördüğünü söyledi

İstanbul Anadolu yakasında projeler gerçekleştiren Keleş İnşaat'ın ortaklarından biri olan Soner Keleş, son yıllarda kentteki arsa fiyatlarının inanılmaz bir şekilde yükselişine şahitlik ettiklerini söyledi. Farklı bölgelerde projeler geliştirdiklerini ve bunların yenilerini yapmak için arsa arayışında olduklarını dile getiren Soner Keleş, bu kapsamda Basın Ekspres bölgesinde, Bayrampaşa,  Bakırköy, Zeytinburnu ve Bahçelievler'de yoğunlaştıklarını kaydetti.

Özellikle Basın Ekspres'teki arsaları tek sahipli, büyük ve kullanılabilir olması nedeniyle tercih ettiklerini anlatan Keleş, bölgedeki arsa fiyatlarının yıllar içinde oldukça yükseldiğini vurguladı. Keleş, bölgenin 5-6 yıl önce planların değişmesiyle birlikte yenilenme sürecine girdiğine işaret ederek, 7-8 yıl önce metrekaresi 100-150 dolar olan arsaların fiyatlarının 3-4 yıl içinde 400 doları, bugün itibariyse 2 bin dolarları gördüğünü söyledi.

‘Riski dağıtıyoruz'

Soner Keleş, bu tablonun yaklaşık 20 katlık bir fiyat artışının yaşandığını gösterdiğini belirterek, “Bu yüksek artış oranı gayrimenkul sektörünün gelişimini de gözler önüne seriyor. Bölgedeki fabrika sahipleri uygun fiyatlara aldıkları arsaları bugün yüksek fiyattan satıyorlar” dedi.
Soner Keleş, yeni projeler geliştirmek için hammaddelerinin arsa olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda Avrupa yakasında yoğunlaştıklarını söyledi. Villa hariç her türlü gayrimenkul projesi yapmak için arsa baktıklarını kaydeden Keleş, “Şehrin merkezi noktalarında arsa bakıyoruz. Butik projeler yapacağız. Bu sayede riskimizi de dağıtıyoruz” dedi

Beyaz ile ortak

Soner Keleş, şimdiye kadar hep Avrupa yakasında projeler geliştirdiklerini ve Anadolu yakasıyla ilgilenmediklerini vurgulayarak, “Biz Avrupa yakasını iyi biliyoruz. Zaten bu yakada büyük potansiyel var. Bunları değerlendiriyoruz. Bu nedenle Anadolu'yu düşünmüyoruz” açıklamasını yaptı.  
Keleş, Güneşli'deki Corner Life projesini Beyaz İnşaat ile birlikte hayata geçirdiklerini belirterek, burada 211 daire ve 20 mağaza yaptıklarını söyledi. Projenin yanındaki arsada ikinci etabı da planladıklarını vurgulayan Keleş, Corner Life adında Mimaroba'da da başka bir projelerinin daha bulunduğunu söyledi. Burada ise 60 daire ve 40 dükkan yaptıklarını anlatan Keleş, “Corner Life Mimaroba'yı da Beyaz İnşaat ile birlikte yapıyoruz.  Satışlar yüzde 50'yi geçerken, 50 milyon dolar hasılat beklediğimiz projede 1 yıldır oturum başladı” dedi.

‘KOBİ'ler için gönüllü çalışıyor

Soner Keleş, gayrimenkul sektöründeki çalışmalarının yanı sıra Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nde de aktif olarak görev aldığını belirterek, “İstanbul şube başkanlığı yapıyorum. 2005'te kurulan derneğimiz Türkiye genelinde 15 bin üyesi bulunuyor. Orta ölçekli KOBİ'lere yönelik birçok organizasyon gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çekmece'ye iki proje

Bir projenin de Büyükçekmece'de olduğunu kaydeden Keleş, “Güzelbahçe adındaki projenin temelini yeni attık. 48 dairelik butik bir proje olacak. Ramazan'dan sonra satışa çıkacağız” diye konuştu. Keleş, aynı bölgede 80 dairelik bir projelerinin daha olduğunu vurgulayarak, “Projenin adını henüz belirlemedik. Kısa süre içinde orayı da satışa çıkaracağız“ dedi.

‘KDV değişimi sorun olabilir'

Soner Keleş, yeni konutların satışlarından alınan KDV'lerin yükselmesinin sorun oluşturabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Arsaların metrekare rayiçlerinin 1000 liranın üzerindeki yerlerde yüzde 18 KDV ödenecek. Bu oran 2-3 yıl sonra yapılacak konut teslimlerinde sıkıntı yaratabilir. Bu oranlar değişmezse müteahhitler konutları KDV dahil satacak. Ancak bu, fiyata eklenirse talep kesilir. Bu sorun ancak arsa sahiplerine daha düşük oran verilerek giderilebilir. Arsa sahipleri fedakarlık yapmalı, yoksa sektör bunu kaldıramaz.”

YAVUZ KARAMAN

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi'ndeki 526 yapı için kentsel dönüşüm süreci başladı
  • 21.07.2023 11:38

Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi'ndeki 526 yapı için kentsel dönüşüm süreci başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Zeytinburnu Belediyesi tara ...

Başkan Arısoy Zeytinburnu Millet Bahçesi'ni anlatıyor
  • 13.10.2022 11:47

Başkan Arısoy Zeytinburnu Millet Bahçesi'ni anlatıyor

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, millet bahçesinin bulunduğu alanın 195 ...

Akzirve Topkapı 29 projesinin maket görüntüleri yayında!
  • 28.01.2022 16:20

Akzirve Topkapı 29 projesinin maket görüntüleri yayında!

Akzirve Gayrimenkul tarafından Topkapı'da gerçekleştirilen Topkapı 29 projesinin ...

Türkan Sönmez Topkapı 29'u anlatıyor
  • 28.01.2022 11:49

Türkan Sönmez Topkapı 29'u anlatıyor

Akzirve Gayrimenkul, Topkapı’da, Topkapı 29 projesine imza atıyor. ...

Irmak Seyitnizam Konakları, İstanbul’un Kalbinde Yükseliyor!
  • 23.12.2021 16:14

Irmak Seyitnizam Konakları, İstanbul’un Kalbinde Yükseliyor!

Tekstil, dericilik ve kuyumculuk sektörlerinin kalbinin attığı Zeytinburnu bölge ...

Irmak Seyitnizam Konakları’yla İstanbul’un Kalbini Yaşayın!
  • 06.12.2021 14:14

Irmak Seyitnizam Konakları’yla İstanbul’un Kalbini Yaşayın!

En küçük dairenin 181 metrekare olarak tasarlandığı Irmak Seyitnizam Konakları p ...