maritbet girişmaritbet
Kredi faizleri yükseldi, projeler indirime gitti

Kredi faizleri yükseldi, projeler indirime gitti

Teknik Yapı, Metropark projesindeki faizlerini 120 ayda yüzde 0,80’e indirirken, uzmanlar piyasanın 3-4 aylık sıkıntılı bir dönemden sonra düzeleceğini öngörüyor

Kredi faiz oranlarının yüzde 1'in üzerine çıkması üzerine inşaat sektörü de düşük faizli kampanyalara başladı. Teknik Yapı, konut ihtiyacını ertelemek zorunda kalanlar için Basın Ekspres Yolu'ndaki Metropark projesindeki faiz oranlarını 60 aya kadar vadelerde sıfırladı. Firma 120 aya yayılan tüm vadelerde daire sahibi olmak isteyenler için konut finansman oranını yüzde 0.80'e çekti. Teknik Yapı'nın yeni satış stratejisinde peşinat tutarına göre yüzde 25 peşinat yatıranlara 24 ayda, yüzde 35 peşinat yatıranlara 36 ay vadede, yüzde 50 peşinat yatıranlara 48 ayda ve yüzde 60 peşinat yatıranlara 60 ay vadede sıfır faiz oranı uygulanacak. Peşinat tutarını kendi bütçesine göre belirlemek isteyenler için ise 12 aydan 120 aya kadar tüm vadelerde yüzde 0,80 faiz oranı geçerli olacak.

‘Bankalarla konuştuk'
Teknik Yapı'nın hem iyi ve hem de kötü günde müşterisinin yanında olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, şunları söyledi: “Yeni yılı büyük umutlarla bekliyorduk ve bu beklentimizden bir şey kaybetmedik. Kısa vadeli olduğuna inandığımız ekonomik dalgalanma, daha çok kenetlenmemiz gerektiğini gösterdi. 2013 yılını en çok satış yapan marka unvanı ile bitirmemizi sağlayan müşterilerime destek verme sırası bize geldi. Bankalarla oturup konuştuk ve Teknik Yapı markasını tercih etmek isteyenlere faiz desteği kararı aldık. Bunun için yüzde 1'in üzerine çıkan faiz oranlarının müşterilerimizi mağdur etmemesi için bankalarla anlaştık. Bu çalışmamızı şubat ayı boyunca devam ettireceğiz” açıklamasını yaptı.

Faizi 60 ayda % 0,45'e çekti
Keleş İnşaat ve Beyaz İnşaat'ın ortaklığıyla yapılan Cornerlife Güneşli projesinde de yeni bir kampanya başladı. Projede 24 aya sıfır faiz, 60 ay vadeye ise yüzde 0,45 faiz uygulanıyor. Aralık 2014 tarihinde teslim olacak olan Cornerlife Güneşli, banka aracılığı ile konut kredisi kullanımının yanında, projenin kendi bünyesinde yaratılan ödeme seçenekleri ile de ev sahibi olmak isteyenleri destekliyor. Projede konut bedelini peşin ödeyenlere yüzde 8'e varan cazip indirimler uygulanıyor.

‘Para gayrİmenkule dönecek'
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkul piyasasında 17 Aralık sonrası bir durgunluğun yaşandığını, döviz kurlarındaki hareketlilik ve faiz kararlarının piyasayı biraz daha baskı altında tutacağını söyledi. Güleroğlu, geçen yıla önceki döneme göre daha sakin başlayan gayrimenkul piyasasının konut kredisi faizlerinin 0,70 bandında seyretmesi nedeniyle yıl ortasında canlandığını ancak bu sürecin 17 Aralık 2013'e kadar devam ettiğini, kurlardaki yükselişin yatırımcıyı dövize yönlendirdiğini ifade etti. Piyasadaki daralmada yeni yasa ile konut ve ihtiyaç kredilerinin vadelerinin sınırlanması uygulamasının da etkili olduğunu kaydeden Güleroğlu, şunları kaydetti:

‘Sıkıntı 3-4 ay sürer'
Vadelerin 10 yılla sınırlanması daha uzun vadeli kredi kullanan yatırımcıyı piyasadan çıkardı. Aralık ayından bu yana gayrimenkulde olması gereken para dövizde değerlendiriliyordu. Merkez Bankasının faiz artırımı kararı sonrası bu paranın faize yönelmesi bekleniyor. 17 Aralık sonrası piyasa durgunluğa girmişti ama dövizdeki hareketlilik ve faiz kararları piyasayı 3-4 ay daha sıkacak gibi gözüküyor. Ancak paranın dönüp dolaşıp yine gayrimenkule geleceğini düşünüyoruz."

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi
  • 21.07.2022 14:12

Merkez Bankası faizi yine değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını (politika faizi) yüzde 14'te sab ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu
  • 23.06.2022 15:12

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi ...