maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüme en büyük destek Avcılar’dan geldi

Kentsel dönüşüme en büyük destek Avcılar’dan geldi

İstanbul’un 12 ilçesinde yapılan araştırma vatandaşların dönüşümü desteklediğini ama mevcut uygulamaları başarısız bulduğunu ortaya koydu

GYODER'in yaptığı bir araştırma İstanbul'da vatandaşların ortalama yüzde 80 oranında kentsel dönüşümü desteklediğini ortaya koyarken, dönüşümü başarılı bulanların oranı ise yüzde 28'de kaldı. 5 bin kişiyle 12 ilçede yapılan araştırmaya göre kentsel dönüşüme en çok destek veren Avcılar, Kadıköy ve Maltepe ilçeleri oldu. En düşük destekleme oranı ise Bahçelievler'de çıktı. Kentsel dönüşümü destekleme nedenleri arasında depreme dayanıklılık ön plana çıkarken, eski binaların yenilenmesi kentin çirkin görüntüden kurtulması da nedenler arasında yer aldı. Kentsel dönüşümü desteklemeyenlerin en önemli nedeni ise çıkar amaçlı bulmalarından kaynaklı. Desteklemeyenlerin yüzde 26'sı dönüşümü rant olarak nitelerken, siyasi nedenler, insanların mağdur edilmesi ve adil bulunmaması da bu nedenlerin arasında sıralanıyor.

‘Sektör hızla büyüyor'
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği  (GYODER) tarafından düzenlenen 13. Gayrimenkul Zirvesi'nde açılış konuşması yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün önemli değişim ve gelişim  göstererek bugünlere kadar geldiğini belirterek, "Gayrimenkul sektörü 10 yıl  öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesindeydi ancak geçmiş 10 yıl  içerisinde Türkiye'nin hızlı büyümesine paralel olarak, sektörün de  çok hızlı büyüdüğünü hepimiz görüyoruz" dedi. Torun, sektördeki hızlı gelişmeye bakıldığında, bir kazaya uğramaması için bilgi  üretmeye, eğitim çalışmalarına, dayanışmaya, işbirliğine, özeleştiriye, sektör  olarak büyük önem verilmesi ve bunun için gayret gösterilmesi gerektiğini  anlattı.

Sektörün bu gelişimini ve değişimini sağlarken  temsil yeteneği olan  ve sektörü temsil edebilecek sivil toplum örgütlerine de ihtiyaç olduğunu  belirten Torun, bu anlamda GYODER'in  sektörü aynı çatı altında toplayan en  önemli sivil toplum örgütü ve platformu olduğunu  belirtti.

Petrol yerine gayrimenkul
Torun, gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin önemli zenginliklerinden  biri olduğuna işaret ederek,  "Bir çok ülkenin petrolü var. Bu anlamda gayrimenkul  de Türkiye'nin çok önemli bir zenginliğidir" dedi.

Bu zenginliğin bugüne kadar öne çıkmamasının sebebinin Türkiye'nin  siyasi ve ekonomik istikrarını sağlayamamasından kaynaklandığını dile getiren  Torun, "Türkiye, bu zenginliği fırsata çevirmelidir. Gayrimenkul sektörünün bunu  bir zenginlik ve ihracat olarak kullanması bu yolla önemli bir döviz geliri elde etmesi mümkündür" dedi.
Türkiye'nin marka değerinin 688 milyar dolar ve bu marka değerinin  dünya sıralamasında da 19. sırada olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin  gelişmesiyle markalarının da geliştiğini, gelecekte Türkiye'nin dünyanın önemli  marka ülkelerinden bir tanesi olacağını belirten Torun, gayrimenkul sektörünün  kendini yenilemesi gerektiğini kaydetti.

‘İnovasyon gerekiyor'
"Biz bugüne kadar müteahhitlik, inşaat yapımını ön plana çıkarmıştık.  Artık projelerin değer kazanması için yaptığımız ürünlerin katma değeri olması  için proje geliştirmeye, inovasyona gayrimenkul sektöründe önem  verilmesi gerekiyor" diyen Torun, markaların ve marka kentlerin ülkelerin önüne  geçtiğini, bir çok şehrin finans merkezi, alışveriş merkezi olma özelliğiyle öne  çıktığını dile getirdi.

‘Riskli binaları söküp atacağız'

Zirveye telekonferansla Ankara'dan katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  gayrimenkul sektörünün dünyada hızla büyüdüğünü ve geliştiğini belirterek, , sektörün Türkiye'de de son 10 yılda ivme kazandığını söyledi. Sektörün son yıllarda önemli bir atak yaptığını, derinlik kazandığını anlatan Bayraktar, Türk inşaat sektörünün tüm dünyada rol belirleyici bir hale geldiğini kaydetti. Bayraktar, Türk müteahhitlerinin dünya çapında büyük başarılara imza  attığını hatırlatarak, ülkeye giren döviz açısından da inşaat sektörüne çok ciddi  ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bayraktar,  dönüşüm güven oluşturduğunu ancak  vatandaşların içeriğini tam olarak kavrayamadığını belirterek,  şunları söyledi:
"Özellikle büyükşehirlerdeki gayrimenkul sahiplerinin yaşam kalitelerini artırmak ve can  güvenliklerini sağlamak için dönüşüme destek vermesi gerekir.  Afet riski taşıyan bölgeleri Türkiye'nin içinden söküp  atacağız. Bu bize büyük bir ekonomik canlılık da getirecek.”

İstanbul'un dijital marketi hazırlanıyor
 
Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul siluetini olumsuz etkileyecek yapıların önüne geçecek bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
İstanbul'un dijital maketini hazırladıklarını açıkladı.Yeni yapılacak yapıları bu makete yerleştirip şehre etkisine bakacaklarını belirten Topbaş, “Yapılarda yükseklik serbest anlayışı oradan kalkacak” dedi. İstanbul'un dijital maketini hazırladıklarını söyleyen Topbaş, “Yeni yapılacak her binaya bu maket içinde bakılacak ve etkileri önceden görülecek. İnşaatçılar ‘eyvah' demesin. Çünkü bu bir kısıtlama değil. Daha düzenli, daha insani ve nefes olan bir şehir için düzenleme” diye konuştu.

30 milyar dolarlık yatırım
10 yılda İstanbul'a 30 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve bunun yarısından fazlasının ulaşım için olduğunu belirten Topbaş, alt yapı çalışmalarının gayrimenkul sektörünü de doğrudan etkilediğini dile getirdi. Kadir Topbaş, metro çalışmaları başlayan bölgelerdeki emlak fiyatlarının yüzde 100 arttığını ifade etti. İstanbul'u fırsat şehri olarak tanımlayan Topbaş, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve yeni şehir projeleriyle İstanbul'a olan ilginin artacağını kaydetti.Topbaş, çevreci yapılara destek olacaklarını da söyledi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...