maritbet girişmaritbet
Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak!

Fikirtepe’de ‘anlaşmak’ şart olacak!

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Fikirtepe’de 2/3 kuralının gelmesiyle birlikte süreç hızlanacak. Tüm vergi ve harçlardan muaf olan bölgede yıkımların önü açılırken, kimse sona kalıp ‘ben anlaşmıyorum’ diyemeyecek

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak belirlenen Fikirtepe'de yeni bir süreç başladı. Bölgedeki tıkanıklığın önünü açmak için yapılan girişimin sonrasında kısa vadede belirsiz bir tablo ortaya çıksa bile, dönüşümü hayata geçirmek için orta vadede yüksek beklentiler oluştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın “Fikirtepe'deki süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak için riskli alan ilan ettik ve bu kapsamda vatandaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz” şeklindeki açıklamaları bölgede olumsuz bir tablo beklenmediğini gösterdi.

Fikirtepe'nin riskli bölge ilan edilmesiyle birlikte binaların tamamının deprem riski taşıdığı da resmiyet kazandı.

Yıkımlar artacak

Bölgeyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararla birlikte öncelikle yıkımlar başlayacak. Burada öncelik ise vatandaşların müteahhitlerle anlaşarak binalarını yıkmaları yönünde.

Fakat, kamu alacağı bir kararla ‘şu tarihe kadar anlaşın ve binalarınızı yıkın' diyebilir. Vatandaş burada uzlaşamaz ve yıkımlar olmazsa ‘ben yıkarım' da diyebilir. Bu nedenle Fikirtepe'deki vatandaşlar bir şekilde anlaşmak zorunda. Yoksa kamu bu yıkımları yapabilir. Eskiden olduğu gibi bir ya da birkaç kişi ‘ben anlaşmıyorum' diyemeyecek.

Süreç hızlanacak

2/3 kuralı ise yıkımlar tamamlandıktan sonra, müteaahhitle anlaşma aşamasında geçerli olacak. Bir müteahhit hak sahiplerinin 2/3'ü ile anlaşırsa yeni proje için inşaat başlayabilecek. 1/3'ün hakkı ise öncelik diğer hak sahiplerinde olmak üzere satışa çıkarılacak ve süreç böyle devam edecek.

Bölgede uzun süredir çalışma yürüten Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın en başından beri olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “2.5 yıldır Fikirtepe'de süreç başlayamadı. Ama Çevre ve Şehircilik bakanımız Erdoğan Bayraktar hep pozitifti. Amaç buradaki tıkanan sürecin önünü açmaktı” dedi.

Durbakayım, bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle birlikte sağlanan tüm avantajlardan Fikirtepe'nin de faydalanacağını belirterek, “Bölgede belli adalarda anlaşmalar yapıldı ama birçoğunda yapılamamıştı. Artık süreç hızlanacak” diye konuştu. Bakanlık yetkililerinin bölgeyle ilgili incelemeler yaptığını ve envanterlerinin çıkarılmaya çalışıldığını anlatan Durbakayım, şunları söyledi:

Yeniden tasarlanıyor

“Bölgedeki durum inceleniyor. Bütünlük sağlanması için planlar yapılıyor. Her adada farklı fonksiyonlar var ve bunlar bir plan çerçevesinde bütünleştirilecek. Çok fazla yoğunluk olmayacak. Fikirtepe yeniden tasarlanıyor ama bu yapılırken mevcuttaki projeler bir kenara itilmiyor.”

Durbakayım, Bakanlık'ın bölgedeki hakları koruyacağını vurgulayarak, “Bölgede değer artışı yaşanabilir. Mesela ticari alanların değeri artırılarak emsal sorunu çözülebilir” görüşünü dile getirdi.

27 firma proje yapacak

Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Vartaş İnşaat, Emay İnşaat, Erkan İnşaat, Selimoğlu İnşaat, İslamoğlu İnşaat, Usta İnşaat, Sevgili İnşaat, Baysaş İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, CC Yapı, Haldız İnşaat, Maritaş, Mutlu Turizm, Sunja Yapı, Devişoğlu, Sefa-Koyuncu, Taş Yapı, Eko İnşaat, SRP inşaat, Yazıcı İnşaat, Güral İnşaat, Haytek İnşaat, May Yapı

Vergi ve harç muafiyeti

Fikirtepe'de proje geliştiren firmalardan bir olan Anka Yapı'nın Yönetim Kurulu başkanı Şaadet Temel de, bundan sonra bölgedeki sürecin hızlanacağını belirterek, yoğun bir yıkım döneminin başlayacağını söyledi. Temel, bölgede binlerce konutun yıkıldığını ve ailelerin taşındığını, firmaların ise kiraları ödemeye devam ettiğini anlatarak, “Bakanlık bölgeyle ilgili planlamasında bunları dikkate alacaktır” dedi. Temel, riskli alan ilan edilmesiyle birlikte bölgenin vergi ve harçlardan muaf olduğunu, ayrıca kira yardımı veya faiz indiriminden faydalanabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Yeni yapılacak konutların KDV'si yüzde 1 oldu. Tüm vergi ve harçlar alınmayacak. Özellikle altyapı harçları firmaların üzerindeki büyük yükü kaldıracak. Bölgenin altyapı ve ulaşım bağlantıları yapılacak. Vatandaşlar da kira yardımı alabilecek ve isteyenler de bankalardan çok düşük faizlerle kredi çekebilecek. 2/3 kuralı sayesinde ise bölgedeki birçok firma projeye başlayabilecek.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 12.04.2022 17:56

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, basın ...

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor
  • 12.04.2022 17:45

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor

Kentsel dönüşümün devlet eliyle yürütülmesine karar verilen Fikirtepe'de hızlı ş ...

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!
  • 11.04.2022 12:12

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm noktalarından Kadıköy Fikirtepe'de düğüm çözülüyor ...

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!
  • 09.04.2022 10:39

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!

Bakan Murat Kurum, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm şantiyesi çalışanları ve Fikir ...

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!
  • 08.03.2022 09:50

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!

Emlak Konut GYO, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son olarak Ilgın İnşaat ile s ...

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!
  • 08.01.2022 10:32

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 3472 ada 1 parselin inşasını Maks ...