maritbet girişmaritbet
Fikirtepe’de 4 emsal hayal oldu 3’ü bulan şanslı!

Fikirtepe’de 4 emsal hayal oldu 3’ü bulan şanslı!

Fikirtepe’nin ‘1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı, Plan Notları ve Plan Raporu’ hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu

Fikirtepe'nin ‘1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı, Plan Notları ve Plan Raporu' hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlığın hazırladığı kentsel tasarıma göre bölgeye kademeli emsal verilecek. Bölge için daha önce belirlenen 4.14 emsal İstanbul ortalamasına çekilecek. Bu durumda bölgedeki emsalin 3 seviyesinde olması bekleniyor. Bazı bölgelerde bu emsal daha da düşebilecek. Emsal, adanın durumuna göre şekillenecek. Bu durumda daha önce vatandaşlarla yapılan anlaşmalar geçersiz kalacak.

Yeni planla bölgedeki yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor. 4.14 emsale göre 60-70 bin konutun yapılmasının planlandığı bölgedeki konut sayısı bu oranda düşecek. Bölgenin altyapısı, sosyal ve ticari alanları ile ulaşımı yeniden planlanıyor. Bu doğrultuda hem E-5 hem de Kadıköy tarafından geniş yollar yapılacak.

Fikirtepe kendi içinde modern bir bölge haline gelecek. Bu kapsamda yolar genişletilirken, yeşil alanların oranı artacak. Bölgede oluşturulacak alt merkezde ticari alanlar ve meydanlar yaratılacak.

Evlerin değeri artacak

Bölgedeki 4.14 emsalin düşürülmesi özellikle hak sahipleri için büyük bir handikap gibi görünse de, daha az konuta ev sahipliği yapacak bölgenin altyapısı, ulaşımı ve sosyal alanlarının fazlalığı ile daha değerli hale gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar da 4.14 emsale göre yoğun bir yapılaşmanın olacağı Fikirtepe'deki değerin, 3 emsale göre oluşturulacak düzenli bir yapılaşmayla çok daha fazla olacağına işaret ediyor.

Fikirtepe daha yeşil olacak

Fikirterpe'nin yeni planı çerçevesinde bölgede teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre bölge, kuzeyde D-100 (E-5) Karayolu, güneyde Marmara Üniversitesi Kampüsü, doğuda Merdivenköy Mahallesi, batıda Kurbağalıdere ile sınırlandırıldı.

Bölgede 6 bin 341 adet bina bulunurken, bu binaların yüzde 3,28'inin iyi durumda olduğu tespit edildi.

Kadıköy İlçesi Fikirtepe ve Dumlupınar Mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 134 hektarlık alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli ilan edilmişti.

Milliyet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'deki planları iptal ettiğini 21 Mayıs'ta duyurmuştu.

Bölgenin Silueti çıkarıldı

Bakanlık, Fikirtepe'nin kentsel siluete olan etkisini tespit etmek amacı yla Marmara Denizi'nden fotoğraf çekerek arazi ve yapılaşmanın siluet modellemesi oluşturuldu. Yeni projelerin yüksekliği de bu çalışmaya göre belirlenecek. Bölge riskli alan kapsamında alınınca uzlaşma sürecinde 2/3 çoğunluk kararı getirildi. Ayrıca tüm iş ve işlemlerde, belediye ve noterlerce alınacak olan harçlardan muafiyet sağlandı. Kentsel dönüşüm kapsamında vergi muafiyeti getirilirken, KDV yüzde 1 oldu. Malikler karşılıksız kira yardımı alabilirken, kredi ve faiz desteğinden yararlanabilir hale geldi.

Haftaya netleşir

Bölgedeki son durum ise gelecek hafta netleşecek. Hem vatandaşların hem de müteahhitlerin mağdur olmayacağı bir uygulama yapmak isteyen Bakanlık, bu kapsamda çalışmalarını da sürdürüyor.

Bölgedeki firmalarla bir araya gelecek olan Bakanlık, son durumu detaylarıyla açıklayacak. Adalarla ilgili yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra müteahhitlere projeler sunulacak.

Firmalar da bu yeni projeler doğrultusunda hak sahipleriyle oturup yeni anlaşmalarını yapacak. Fikirtepe'deki süreç de bu şekilde devam edecek.

Yüzde 25'i terk

Emsal oranı kesin olarak açıklanmasa da bölgede farklı uygulamalar olabilecek. Buna göre Fikirtepe'deki her proje adasında farklı bir yapılaşma görülürken, bu yapılar bir bütünlük içerisinde kurgulanacak. Bölgede yüksek binaların yanı sıra alçak binalar da yer alabilecek. Hiçbir proje bir diğerinden bağımsız olarak yapılamayacak.

Yeni plana göre parsellerin yüzde 25'i donatı ve park alanı olarak terk edilecek. Kentsel yeşil alan planlaması yapılarak, park ve rekreasyon alanları oluşturulacak.

‘Bakanlık elini çabuk tuttu'

Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın konuya el atmasıyla arsa sahipleri, konut üreticileri ve bölgeye yatırım yapmak isteyenleri memnun edecek bir sürecin başladığını söyledi.

Fikirtepe'deki planları tadil eden Bakanlığın, yeni şehircilik anlayışına göre tasarlanan kentsel dönüşüm planlarını onaylandığını anlatan Durbakayım, Şunları söyledi:

“Fikirtepe'de dönüşüm çok hızlı ve düzenli bir şekilde yapılacak. Ruhsatların çıkması için ilgili belediyelerin daha hızlı olması için özel çalışmalar yapılacak. Eğer belediyelerde çözüme kavuşmayan bir nokta olursa, bizzat bakanlık devreye girecek. Fikirtepe'de bir bütünlük sağlanacak.

Birbirinden bağımsız ve parçalı projeler yerine birbirini tamamlayan doğayla barışık, İstanbul'un siluetini bozmayan binalar yükselecek. Fikirtepe daha yeşil, daha ferah olacak.”

‘Vatandaş ev sayısına bakar'

 

Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe'nin yeni planlarıyla ilgili olarak Bakanlık yetkilileriyle gelecek hafta görüşme yapacaklarını belirterek, “Yapılan açıklamadan anladığımız kadarıyla genel bir plan çıkarılıp projelerin durumu ise ona göre şekillendirilecek. Ruhsatlandırma buna göre yapılacak” dedi.

Nuhoğlu, eski plana göre vatandaşla anlaştıklarını ve beklentilerinin bunun devam etmesi yönünde olduğunu belirterek, “Aksi durumda vatandaşlarla tekrar anlaşacağız. Fakat emsalin düşmesi sıkıntı yaratabilir. Yoğunluk düşse bile değer artışı olabilir ama hak sahipleri alacağı konut sayısına bakıyor, değere değil. Bunu onlara anlatmak kolay değil” diye konuştu.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fikirtepe’nin imar planı askıda!
  • 16.07.2014 12:32

Fikirtepe’nin imar planı askıda!

Kentsel dönüşümün sembolü Fikirtepe'nin imar planı bir ay süreyle askıda kalacak ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Fikirtepe’ye müjde!
  • 23.08.2013 13:11

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Fikirtepe’ye müjde!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Kadıköy ilçe sınırları içindeki Fikirt ...

Erdoğan Bayraktar: Fikirtepe imar planı ile ruhsat sürecini hızlandıracağız!
  • 07.08.2013 08:16

Erdoğan Bayraktar: Fikirtepe imar planı ile ruhsat sürecini hızlandıracağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Fikirtepe imar planı ile ilgili ola ...

Gürsel Öngören: Kentsel dönüşümle birlikte Fikirtepe yeni Ataşehir olabilir!
  • 06.08.2013 11:30

Gürsel Öngören: Kentsel dönüşümle birlikte Fikirtepe yeni Ataşehir olabilir!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Fikirtepe b ...

Fikirtepe’de 4 emsal hayal oldu 3’ü bulan şanslı!
  • 06.08.2013 08:05

Fikirtepe’de 4 emsal hayal oldu 3’ü bulan şanslı!

Fikirtepe’nin ‘1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı, Plan Not ...

Fikirtepe imar planı onaylandı! Yeşil binalar geliyor!
  • 05.08.2013 13:51

Fikirtepe imar planı onaylandı! Yeşil binalar geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe'yi yüzde 18'lik KDV'den ayıran ve kentse ...