maritbet girişmaritbet
Blue’Safe Mavi Kale’den İzmir’e tek bir ampulle ısınan ev!

Blue’Safe Mavi Kale’den İzmir’e tek bir ampulle ısınan ev!

Türkiye’nin içinde yaşanılan ilk ‘Pasif Ev’i İzmir Urla’da inşa edildi. Enerji tüketiminde pasif olan ev, Blue’Safe Mavi Kale tarafından hayata geçirildi

Türkiye'nin içinde yaşanılan ilk ‘Pasif Ev'i İzmir Urla'da inşa edildi. Enerji tüketiminde pasif olan ev, Blue'Safe Mavi Kale tarafından hayata geçirildi. Yılda metrekare başına sadece 15 kWh enerji tüketen ev, normal evlere kıyasla yüzde 90 enerji tasarruf ediyor.

16 cm kalınlığında ısı yalıtımı uygulanan Türkiye'nin ilk ‘Pasif Evi'ne doğal gaz faturası gelmiyor. Isınmak için 7 tane 100 watt'lık ampulün bile yeterli olduğu evde enerji tüketen her şey, bir bilgisayar, hatta eve gelen misafirler bile evin ısınmasına yetiyor.

Türkiye'nin ilk ‘Pasif Ev' projesini hayata geçiren Blue'Safe Mavi Kale'nin sözcüsü Kalekim Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, Türkiye'deki binaların yüzde 85'inde ısı yalıtımı bulunmadığını belirterek, ısı yalıtımının ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağladığı düşünüldüğünde ne kadar önemli bir enerji israfının yapıldığını söyledi.

Türkiye gibi enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden bir ülke olarak enerjiyi havaya savuracak bir lükse sahip olunmadığını söyleyen Akbaş, “Rakamlarla ifade edersek, ülkemizde enerjinin yüzde 34'ü konutlarda kullanılıyor, bu enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Yani aslında fazla lambaları söndürmek ya da televizyonu kumandadan değil de düğmeden kapatmakla elde edeceğimiz enerji tasarrufu hep bu yüzde 20'nin içinde” dedi.

‘Dönüşümü fırsata çevirmek gerekir'

Kentsel dönüşüm hareketinin Türkiye'de ‘Pasif Ev'leri yaygınlaştırmak için bir fırsat olduğunu vurgulayan Altuğ Akbaş, şunları dile getirdi:

“Ülkemizdeki binaların birçoğu belirttiğimiz gibi enerjiyi gereksiz yere tüketiyorlar. Tüm Türkiye'yi saran kentsel dönüşüm hareketi ile yeniden yapılacak olan binalar eğer enerji tasarruflu inşa edilirse bu emlak piyasasını da hareketlendirecek. Bugün tüm dünyada metrekare başına 15 kWh enerji tüketen ‘Pasif Ev'leri konuşuluyor. Kentsel dönüşümü fırsata çevirir ve yeni yapılacak binaları ‘Pasif Ev'lere dönüştürürsek her yıl harcadığımız enerjiden 6 kat tasarruf edebiliriz.”

Metrekare maliyeti 1200 lirayı buldu'

‘Pasif Ev' hakkında bilgi veren Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer de Pasif Ev'e sahip olmanın sanıldığı gibi yüksek maliyetler gerektirmediğini belirterek, “İzmir Urla'daki evin metrekare maliyeti bin 200 lira oldu. ‘Pasif Ev'de normal bir evin yapı maliyetiyle kıyaslandığında metrekare başına 75 – 100 lira arasında bir ekstra harcama yapıldı. Yapı maliyetinin yüzde 5'i ısı yalıtımı için harcandı. Ancak tüm bu ekstra harcama kalemleri sağlanan enerji tasarrufuyla kendisini 5 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek” diye konuştu.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Levent Pelesen ‘Isı yalıtımı olmayan binalar çok üşüyor’
  • 24.12.2013 13:23

Levent Pelesen ‘Isı yalıtımı olmayan binalar çok üşüyor’

Mevsim döngüsünü değiştirmek elimizde değil ama kışın bütçemizi sarsmayacak fatu ...

Blue’Safe Mavi Kale’den kışın sıcak yazın serin evler
  • 22.11.2013 12:57

Blue’Safe Mavi Kale’den kışın sıcak yazın serin evler

İklim değişikliği ile mücadelede çok önemli bir rolü olan ısı yalıtımı, kışın sı ...

Blue’Safe Mavi Kale ile yalıtımda standartlara uygun ürünler seçin
  • 14.10.2013 13:27

Blue’Safe Mavi Kale ile yalıtımda standartlara uygun ürünler seçin

Blue’Safe Mavi Kale'de kullandığımız ürünler ve bu ürünlerin sahip olduğu standa ...

Blue’Safe Mavi Kale, dış cepheler için dekoratif çözümler sunuyor!
  • 05.10.2013 10:34

Blue’Safe Mavi Kale, dış cepheler için dekoratif çözümler sunuyor!

Isı yalıtım sektörünün lider markalarından Blue’Safe Mavi Kale, binaların dış ce ...

Blue’Safe Mavi Kale, ısı yalıtımında modayı takip ediyor!
  • 15.09.2013 16:58

Blue’Safe Mavi Kale, ısı yalıtımında modayı takip ediyor!

Blue’Safe Mavi Kale, ısı yalıtımı konusunda modanın gerisinde kalmak istemeyenle ...

Blue’Safe Mavi Kale evinizin kış modasına yön veriyor!
  • 04.09.2013 10:11

Blue’Safe Mavi Kale evinizin kış modasına yön veriyor!

Sonbaharda doğanın esintisi binanıza yansıyacak ...