maritbet girişmaritbet
Alman Hoctief Türkiye’de yapacağı projeler için 500 milyon euro ayırdı!

Alman Hoctief Türkiye’de yapacağı projeler için 500 milyon euro ayırdı!

Dünyanın en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan 150 yıllık Alman Hoctief firması Türkiye’de projeler geliştirmek için 500 milyon euro ayırdı

Dünyanın en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan 150 yıllık Alman Hoctief firması Türkiye'de projeler geliştirmek için 500 milyon euro ayırdı. Bu kapsamda Türkiye ofisini kuran ve uzman bir ekip oluşturan Hoctief, ticari gayrimenkul projeleri geliştirip, bunları yabancı fonlara satacak.

Hoctief Türkiye Genel Müdürü Ogeday Çuhadar, 2012 sonunda şirketi kurduklarını ve İstanbul'da ofis projeleri geliştireceklerini söyledi. İlk etapta 500 milyon euro'luk yatırım planladıklarını aktaran Ogeday Çuhadar, “İlk etapta 100-120 milyon euro değerinde 2-3 proje hayata geçireceğiz. İstanbul'da özellikle merkezi iş alanı olarak nitelendirilen Kartal, Ümraniye, Kozyatağı, Levent, Mecidiyeköy, Maslak, Merter ve Basın Ekspres yolunda arsa bakıyoruz” dedi.

 155 proje geliştirdi

Çuhadar, Hoctief'in gayrimenkulün farklı alanlarında uzmanlaştığını ama Türkiye'de ticari gayrimenkul geliştirme yapacaklarının altını çizerek, şunları söyledi:

“Hoctief Almanya'da ve çeşitli ülkelerde ticari gayrimenkul projeleri geliştirip uluslararası fonlara satıyor. Bu alanda 155 tane proje geliştirilmiş. Avrupa'da 22 ülkede 2.2 milyon metrekarelik proje geliştirip bunları satmış. Projelerin yüzde 70'ini ise ofis projeleri oluştururken, diğerlerini turizm ve konut projeleri almış. Grup 18-20 milyar mülk yaratıp, satmış.”

Çuhadar, ofis yatırımlarını planlarken önce araziyi bulduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Proje geliştireceğimiz araziyi satın alıyoruz ya da kat karşılığı veya gelir paylaşımı yapabiliyoruz. Arsaya ve bölgeye uygun proje geliştiriyoruz. Bu projenin içine de kurumsal kiracıları koyuyoruz. Sonrasındaki 2-3 yıl içinde bu gayrimenkulü içinde kiracılarıyla birlikte uluslararası fonlara satıyoruz. Emeklilik fonları projelere yatırım yapıyorlar. Kanadalı emeklilik fonu bu iş için Avrupa'ya 150 milyar dolar ayırmış. Ama bu fonlar risksiz ve kârlı gayrimenkuller arıyor. Biz de bu tür projeler yapacağız ve onların kriterlerine uygun ürün ortaya çıkaracağız.”

‘Şeffaflık gerekiyor'

Çuhadar, fonların Türkiye'ye gelmesinde makro ekonominin önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye'nin notu arttı ama hâlâ bazı yatırımcılar politik açıdan burayı riskli buluyor. FED faizleri artırırsa bizim kullandığımız paranın maliyeti artar. Ama Türkiye'deki büyüme devam ettiği sürece fonlar gelmeye devam eder. Sadece şeffaflığın artması gerek. Kamunun aldığı kararlar açıkça paylaşılmalı. Mesela imar planları yapılıyor ama pek kimsenin haberi olmuyor.”

Türkiye'ye yayılacak

Ogeday Çuhadar, 2013 yılında 1-2 projeye başlamak istediklerini belirterek, Ataşehir, Maslak, Ayazağa ve Büyükdere'de yoğunlaştıklarını söyledi. İstanbul'dan sonra Ankara ve İzmir'de de arsa arayacaklarını anlatan Ogeday Çuhadar,  “Ofisteki trend AVM'lerde olduğu gibi diğer illere de yayılacak. Biz de bunun önemli bir oyuncusu olacağız” dedi.

Fonlar hazır

Uluslararası fonların İstanbul ile ilgilendiklerini ama yatırım yapabilecek proje bulamadıklarının altını çizen Çuhadar, “Bizde parçalı mülkiyet var. Geliştirilen projeler kolay satılamıyor. Çünkü hissedarları fazla. Ayrıca binalar sürdürülebilir özellikte değil bu nedenle fonlar gelmiyor. Bize fonlardan ciddi talepler geliyor. Almanya, İskandinavya, Singapur, Çin ve Hindistan'dan yatırımcı ilgileniyor. Hochtief'in daha önce yaptığı 155 projesini bu ülkelerdeki fonlar aldı” diye konuştu.

Taşı toprağı altın

Ogeday Çuhadar, İstanbul'da proje yapmak için arsa baktıklarını ama fiyatların çok yüksek olduğunu anlatarak, “Kentte arsa sahipleri en az yüzde 50 istiyor. Varşova ya da Prag'da bu oran yüzde 25-30. Bu da İstanbul'un taşı toprağı altın lafını doğruluyor. Ama bu geliştiriciler için bir handikap oluyor” dedi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Alman Hoctief Türkiye’de yapacağı projeler için 500 milyon euro ayırdı!
  • 24.07.2013 08:15

Alman Hoctief Türkiye’de yapacağı projeler için 500 milyon euro ayırdı!

Dünyanın en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan 150 yıllık Alman Hoctief ...