maritbet girişmaritbet
Ortak mülklerinizi satmak için mülkiyet türünü öğrenmelisiniz!

Ortak mülklerinizi satmak için mülkiyet türünü öğrenmelisiniz!

Ortak mülklerin satılabilmesi için miras mı yoksa paylı mülkiyet mi olup olmadığını öğrenmemiz gerektiğine dikkat çeken Tamer Heper mülkiytetle ilgili debilgi aktarıyor!

 

Bir yazınızda hisselerin satılabileceğinden söz etmiştiniz, benim de hisseli on dönüm tarlam var. Ortaklar satışa yanaşmıyor. Benim de yerim belli olmadığı için satamayacağımı söylüyorlar. Ben hissemi satabilirmiyim. • N.D. 
 
Size yanıtım biraz detaylı olacak. 
 
Şöyle: Sizin hisseli dediğiniz arsa acaba miras mı? Bunu sormamın nedeni şu. 
 
Hisseli dediğiniz tarla ortak mülktür. 
 
Yani birkaç maliki var. Ortak mülk hukuken iki türlü olur. Bunlardan birine müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet) diyoruz, diğerine iştirak halinde mülkiyet (elbirliği mülkiyeti) diyoruz. 
 
Size net yanıt verebilmem için ortaklığınızın bunlardan hangisinin olduğunu bilmem şart. Neden bilmem gerekiyor? Şunun için. Şayet ortaklığını müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet) şeklinde ise hissenizi satabilirsiniz. 
 
Çünki bu ortaklık türünde ortakların hisseleri bellidir. Şayet ortaklığınız iştirak halinde mülkiyet (elbirliği mülkiyeti) ise satamazsınız. İştirak halinde mülkiyet(elbirliği mülkiyeti) miras kalan maldaki ortaklıktır. Onun için yukarıda size miras mı kaldı diye sordum. Sebebi bu. Miras kaldı ise yani ortaklık iştirak halinde (elbirliği mülkiyeti) ise bu halde hissenizi satamazsınız. Çünki bu mülkiyette paylar (hisseler) oran olarak belli değildir. Bu mülkiyet türünde her türlü hukuki işlem ortakların tümü tarafından birlikte yapılır. Peki ortaklığınızın bu iki türden hangisi olduğunu nasıl anlayacaksınız?. 
 
Kolay, elinizdeki tapu senedine balon, ortakların isimleri karşısında payları belirlenmiş ise bu ortaklık müşterek mülkiyet (paylı mülkiyettir, öyleyse hissenizi satabilirsiniz. Tapu senedinde isimlerin karşısında herhangi bir oran, hisse yazılı değil ise bu iştirak halinde j mülkiyet (elbirliği-mülkiyettir) bu halde de hissenizi satamayacaksınız. Müşterek mülkiyete tabi olup da hissenizi satabileceğiniz ortaklıkta . hissenizi battığınızda ortaklardan biri "öncelikli alım hakkını" kullanabilir. Bu hususta bilgi alın, ona göre davranın. Bu ortaklığın da böyle bir özelliği var. 
 
Öncelikle alım hakkı konusunda epey bir zaman önce bilgi vermiştim, ulaşamayabilirsiniz, ancak bugün yerim hepsini yazmaya müsait değil. 
 
Yalan bir tarihte onu da açıklarım. 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Çeşme'ye talep çok, ev yok"
  • 14.07.2020 11:10

"Çeşme'ye talep çok, ev yok"

YV Emlak Kurucusu Yiğit Varhan, korona virüs pandemisi nedeniyle Çeşme'ye büyük ...

Sultangazi Belediyesi tapu sorununu çözüyor
  • 11.07.2020 11:42

Sultangazi Belediyesi tapu sorununu çözüyor

Sultangazi'de 117 tapu gerekli işlemlerin ardından en kısa zamanda sahiplerine t ...

Bakan Ersoy, Bodrum Kalesi'nin açılışını yaptı
  • 29.06.2020 09:09

Bakan Ersoy, Bodrum Kalesi'nin açılışını yaptı

Restorasyonu büyük ölçüde tamamlanan Bodrum Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehm ...

Nazan Öncel'in üvey oğlu mirastan pay istedi
  • 08.02.2019 10:17

Nazan Öncel'in üvey oğlu mirastan pay istedi

İki yıl önce ölen işadamı Akşit Togay’ın ABD’de yaşayan oğlu Berdan Togay, sanat ...

Tatlıses'lerin ev krizi!
  • 01.01.2019 10:56

Tatlıses'lerin ev krizi!

Dilan Çıtak Tatlıses, babası İbrahim Tatlıses’in parasında gözü olmadığını söyle ...