maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım: Fikirtepe'de KDV’nin yüzde 1 olmasını bekliyoruz!

Nazmi Durbakayım: Fikirtepe'de KDV’nin yüzde 1 olmasını bekliyoruz!

Kentsel dönüşüm alanlarının yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulmasıyla birlikte gözler Fikirtepe’ye çevrildi. Nazmi Durbakayım, “Bizim beklentimiz Fikirtepe’nin de dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi ve KDV’nin yüzde 1 olması yönünde” dedi

 

Konutta KDV oranın yüzde 18'lere çıkması gündemdeki yerini korurken, kentsel dönüşüm alanlarının yüzde 18'lik KDV'den muaf tutulmasıyla birlikte gözler Fikirtepe'ye çevrildi. İstanbul'da henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanmış kentsel dönüşüm alanları bulunmamakla birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Fikirtepe'de başlattığı dönüşümde KDV oranlarının ne olacağı merak ediliyor. Birçok firma hak sahipleriyle aylar öncesinden o zaman ki yüzde 1'lik KDV oranı üzerinden anlaşmaya başlamıştı. Fakat KDV'nin yükseltilmesi, bölgede proje yapacak olan firmaların hesaplarını bozabilir.
 
Fikirtepe'deki dönüşüm çalışmalarının öncü firmalarından biri olan Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının Afet Yasası kapsamında olmadığına değinerek, yine de Bakanlık'tan Fikirtepe'ye özel bir uygulama beklediklerini belirtti. Durbakayım, “Henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'daki kentsel dönüşüm alanlarını ilan etmedi. Ancak bizim beklentimiz Fikirtepe'nin de bu kapsamda değerlendirilmesi yönünde” dedi.
 
‘2 yıldır yatırım yapılıyor'
Fikirtepe'deki çalışmaların Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan önce başladığına değinen Durbakayım, “Buradaki amaç çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesiydi. Burada 2 senedir çeşitli inşaat firmalarının çalışmaları devam ediyor. 2 yıldır yatırım yapıldı, harçlar ödendi, sözleşmeler yapıldı. Muaf tutulmaması durumunda çok ciddi sıkıntılar yaşanır” diye konuştu.
 
Durbakayım, Teknik Yapı olarak bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmemesi durumunda Fikirtepe'den çekilme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ancak diğer firmalar için aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade etti.
 
‘Başvuru yapan proje muaf olsun'
 
Aynı zamanda İNDER Başkanı da olan Nazmi Durbakayım, “Biz sivil toplum örgütleri ve İNDER olarak KDV konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda düzenleme gerektiren en önemli konulardan biri de 31 Aralık 2012'den önce ruhsatı almamış ancak proje dilekçesi vermiş firmaların da yüzde 1'lik KDV oranından etkilenmesini sağlamak” dedi.
 
TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların 2013'ten önce ihaleye sundukları projelerin yüzde 1 KDV'den yararlanacağını aktaran Durbakayım, “Ancak bu projeler inşaat sektörünün yalnızca yüzde 15-10'lik kısmını kapsıyor. Dolayısıyla inşaat sözleşmesini yapmış ya da proje ruhsatı için belediyeye başvurmuş firmaların da bu kapsamda değerlendirilmesi sektör açısından olumlu bir sonuç doğuracaktır” diye ifade etti.
 
‘2 aya kadar inşaata kazmayı vururuz'
 
Teknik Yapı olarak Fikirtepe'de 3 adada birden çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Nazmi Durbakayım, “Kadıköy'ün merkezinde bir projede yüzde 55 ile bölgenin belirleyicisi olduk. Bir adanın ruhsatını aldık. Diğer adada yüzde 98 ve üçüncü adada ise yüzde 90 oranlarında imzaları topladık” dedi. Durbakayım, “Resmi prosedürde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda ilk adada 1 ya da 2 aya kadar ilk kazmayı vururuz” diye ekledi.
 
Hülya Çaylak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 12.04.2022 17:56

Sezayi Köse: "Fikirtepe'de 11 bin bağımsız bölümü 2 yıl sonra teslim etmeyi planlıyoruz"

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, basın ...

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor
  • 12.04.2022 17:45

Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürüyor

Kentsel dönüşümün devlet eliyle yürütülmesine karar verilen Fikirtepe'de hızlı ş ...

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!
  • 11.04.2022 12:12

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm noktalarından Kadıköy Fikirtepe'de düğüm çözülüyor ...

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!
  • 09.04.2022 10:39

Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son durum!

Bakan Murat Kurum, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm şantiyesi çalışanları ve Fikir ...