maritbet girişmaritbet
Maliye inşaat sektörüne fazla yükleniyor

Maliye inşaat sektörüne fazla yükleniyor

Yeniden yapılandırma yasasının bilinmeyen yönlerini anlatan Vergi Uzmanı ve Ekonomi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Bakanlığı’nın vergi kaçak ve kayıplarını ararken inşaat sektörü başta olmak üzere bazı sektörlere fazla yüklendiğini söyledi

Vergi Uzmanı ve Ekonomi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Maliye Bakanlığı'nın vergi kaçak ve kayıplarını ararken başta inşaat sektörü olmak üzere bazı sektörlere fazla yüklendiğini iddia ederek “Maliye bellemiş bir inşaat sektörü kaçakları hep burada arıyor” dedi.

İNDER'in düzenlediği İnşaatçılığın Dünü, Bugünü, Yarını başlıklı seminerde konuşan Şükrü Kızılot, kamuoyunda torba yasa olarak da bilinen devletin alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasa tasarısı hakkında bilgiler verdi. Bu yasa tasarısının birikmiş vergi ve sigorta borçlarından kurtulmak açısından şirketler için oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Şükrü Kızılot, başta inşaat sektörü olmak üzere bazı sektörlere diğer bazı sektörler kadar kolaylıklar tanınmadığına dikkat çekti.

Yeniden yapılandırma yasa tasarısının en önemli konularından birinin stok beyanı meselesi olduğunu belirten Şükrü Kızılot, yasa tasarısına göre kayıt altında olmayan stoklarını bildirip, değerinin yüzde 10'unu ödeyen şirketlerin stoklarını kayıt altına alabileceği bilgisini verdi. Ancak bu konuda mücevherat şirketlerine ayrıcalık tanındığını anlatan Kızılot,  zümrüt, elmas, pırlanta gibi değerli taşların stok beyanında ödenmesi gereken tutarın stok değerinin yüzde 2.5'i olarak öngörüldüğünü vurguladı. Bu işlem sırasında mücevher için öngörülen yüzde 20'lik özel tüketim vergisinin de alınmayacağına dikkat çeken Kızılot şunları söyledi:

‘Mücevher temel ihtiyaç mı?'

“KDV bu sektörde zaten yok. Ben bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Eğer böyle düşük maliyetli bir yapılandırma öngörülüyor o halde tabana yayılmalı. Ya da yüzde 10 olacaksa bütün sektörler için aynı olmalı; ya tavanda ya tabanda buluşturulmalı. Yani inşaat ile mücevherat sektörünün ödeyeceği rakamlar aynı olmalı. Mücevher en temel ihtiyaç mıdır ki bu kadar çok vergi muafiyeti veriliyor.”

İstanbul'daki en büyük mücevherat şirketlerinin vergi beyanlarını incelerken ilginç sonuçlarla karşılaştığını ahlatan Prof. Dr. Kızılot, en çok kazanç beyan eden mücevherat şirketinin 103 TL, 10 sıradakinin ise 23 bin TL kazanç beyan ettiğini belirtti. Bu durumun yapılan faturasız ve kayıt dışı satışlardan kaynaklandığını belirten Kızıot “Vergi kaçaklarının asıl buralarda aranması lazım. Ama Maliye bellemiş bir inşaat sektörü, hep burada arıyor. İnşaat sektörü, kalıpları belli, hareket alanı kısıtlı bir sektör” diye konuştu.

Bir koyundan 4 post

Düzenlemeye göre mücevheratçıların karlarını vergisiz ve stopajsız çekme imkanına sahip olduklarını da kaydeden Şükrü Kızılot, bu konuda da inşaatçıların dezavantajlı sektör olduğunu söyledi. Maliyenin inşaatçıları yemeyen ve içmeyen insanlar sandığını kaydeden Şükrü Kızılot, şunları söyledi:

“İnşaatı 5 yıl süren bir şirket düşünün. Yap sat tarzı inşaatlarda bütün daireler satılıp proje tamamlanmadan, diğer tarzda ise geçici kabul tutanağı imzalanmadan karla ilgili herhangi bir işlem yapamıyorsunuz. Peki inşaatçı 5 yıl boyunca ne yiyip içecek. Maliye ‘inşaatçıyı yemeden içmeden yaşayan adamdır' diyor ve inşaat süresi boyunca buradan çekilen ve faturalandırılamayan her parayı örtülü kazanç sayıyor. Ben bunun için ceza faizi hesaplarım, bunu kar transferi sayar yüzde 15 stopaj alırım, üstüne gelir vergisi, üstüne yüzde 18 KDV isterim diyor. Buna bir koyundan 4 post çıkarmak denir. Olmaz böyle şey.”

‘Kazanç bildirmeyenin yükümlülüğü yok'

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeniden yapılandırma yasa tasarısı içinde inşaat sektörünü zora sokacak maddelerden birinin de ‘matrah artırma' konusunda yaşanabileceğini söyledi. Geçmişte inşaat şirketlerini incelemeye alıp  ‘kazancını arttır' denilerek matrahlarını artırmasını isteyen Maliye'nin bu yasa ile birlikte yine benzer davranışlar gösterebileceğini iddia etti.  “Böyle bir uygulamanın mantıklı bir açıklaması olmadığını kaydeden Kızılot,  “Az kazanç gösteren az vergi ödüyor. Çok kazanç gösteren çok vergi ödüyor. Burada en avantajlı olanlar hiç kazanç bildirmeyenler oluyor” ifadesini kullandı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz