maritbet girişmaritbet
Konutta KDV oranı yüzde 1’den kademeli olarak yüzde 8 ve 18’e çekildi!

Konutta KDV oranı yüzde 1’den kademeli olarak yüzde 8 ve 18’e çekildi!

Yeni konut satışlarında KDV oranı yüzde 1’den kademeli olarak yüzde 8 ve 18’e çekildi. Konutlardan metrekare fiyatına göre KDV alınırken, İstanbul’da satılacak tüm konutlarda yüzde 18 KDV alınacak

 

Aylardır ne olacağı merakla beklenen yeni yapılan konutlardaki KDV oranları sonunda belirlendi. KDV konusunda lüks-ucuz konut ayrımı yapan uygulamaya göre, metrekare fiyatı 500 ile 999 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konutlardan ise yüzde 18 KDV alınmasına karar verildi. Böylece yeni konutlarda uygulanan yüzde 1'lik KDV de tarihe karışmış oldu. 150 metrekarenin üzerindeki tüm konutlarda ise KDV oranları değişmedi ve yine eskisi gibi yüzde 18 olarak uygulanacak.
 
Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamesine göre yeni KDV'ler 1 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Yayımlanan kararnamede, yeni KDV oranlarının büyükşehirlerde, lüks ve birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi halinde ve yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerinde yapıldığı arsanın m2 vergi değerine göre alınacak.
 
6 aylık belirsizlik sona erdi
 
6 aydır yeni konut satışlarında KDV'nin belli olmaması nedeniyle vatandaş da konutu teslim aldığında ne kadar vergi vereceğini bilemiyordu. Uygulamayla KDV oranlarının 31 Aralık 2012'den önceki konutları kapsamaması ise bu belirsizliği ortadan kaldırdı. 6 aylık sürede satılan binlerce konuttan eski KDV oranlarına göre vergi alınması kesinleşti. Bu durumda 150 metrekareye kadarki konutlardan yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindekilerden ise yüzde 18 vergi alınacak.
 
Konuttaki yeni KDV oranlarının ruhsatını önceden alan ve yüzde 1 ile satılan konutların eritilmesine de olanak tanıması planlanıyor. Vatandaşların yüzde 8 ve yüzde 18'lik KDV ile satılan konutların yerine yüzde 1 ile satılan konutları satın alması bekleniyor. Bununda konutta haksız rekabet yaratsa da son yıllarda oluşan stoğu eritmesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

Meclis, kentsel dönüşümü masaya yatırılıyor
  • 24.03.2012 11:11

Meclis, kentsel dönüşümü masaya yatırılıyor

Meclis Genel Kurulu bu hafta kentsel dönüşüme ilişkin yasa tasarısının görüşmele ...

Zorunlu kentsel dönüşüm
  • 17.03.2012 19:26

Zorunlu kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm yasa tasarısı TBMM’nin gündeminde. Yıkım kararını mahkeme durdur ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı
  • 02.01.2019 13:48

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı

Konut, otomobil, beyaz eşya ve mobilya alacaklar için büyük indirim imkanı sunan ...