maritbet girişmaritbet
 İşyeri  tapusunda işin cinsi belirtilmemeli!

İşyeri tapusunda işin cinsi belirtilmemeli!

İşyeri tapularında işin cinsinin belirtilmesi durumunda o işyerinde sadece o işin yapılabileceğini belirten Tamer Heper, bu durumun da işyeri sahipleri için sorun oluşturduğunu dile getiriyor

 

Ekmek fırını yapı ruhsatlı bir dükkan aldım, fırın olarak düzenledim. Belediyeye başvurdum bana ruhsat vermeyeceklerini bildirdiler. Bu bir tek benim başımda değil, başkalarına da aynı yanıtı vermişler. Buna karşı ne yapabilirim? • M.Ş. 
 
İlgili belediyenin bu kararının neye dayandığını bilemiyorum, ancak biliyorsunuzdur ekmek fınnı açmak için aranan şartlar var. Bunlardan herhangi birinin eksikliği halinde ruhsat verilmez. "Hiçbir eksiklik yok, buna rağmen talebim reddolundu" diyorsanız yapacağınız şey idare mahkemesinde dava açarak kararın iptalini talep etmektir. Ancak bu dava süreye tabidir, ret kararının size tebliğinden itibaren 60 gün dava süreniz vardır. Sorunuzda olayların 2012 yılı içinde olduğunu gördüm, ay olarak durum nedir açıklık yok, olaya bu gözle bir bakın. Ancak benzer bir olaydan size bir bilgi de aktarayım. Şayet bu işyeri için projede ve tapuda cinsi hanesinde 'işyeri' değil de 'fırın' yazıyor ise işiniz çok daha zor. Cinsi hanesinde fırın yazdığı takdirde bu yerde bir başka iş yapamayacaksınız, sadece fırın olarak kullanmak zorundasınız, iyi ama buna da belediye izin vermeyecek, o halde bu işyeri öylece boş kalacak.. Bu benim vardığım bir sonuç değil, bu Yargıtay kararı. Benzer bir olayda tapuda işyeri için 'işyeri' yerine 'fırın' yazılmış. Ancak özellikleri itibariyle fırın olarak kullanılması ve ruhsat alması mümkün olmayan bir durumda iken dava açılmış ve 'fırın' kaydının değiştirilip 'işyeri'ne dönüştürülmesi istenilmiş, dava reddolmuş Yargıtay da onamış. ikinci bir davada da fırın dışında bir başka iş için kullanılması yasaklanmış. Yani beterin beteri var, isterseniz hiç ihtilafa girmeden kat malikleri kurulunda bağımsız bölümün cinsinin 'fırın' olarak değil 'işyeri' olarak değiştirilmesi teklifinde bulunup buna dair karar alın ki, ileride ihtilafın genişleme riskine karşı bu işi baştan halledin. Sonradan komşular arasında doğabilecek bir ihtilafa siz de kurban gitmeyin. Yukandaki sonuç benim hukuki görüşüm asla değildir. Bana sorulduğunda söyleyeceğim şudur. Tapuda işyerleri için 'kasap', 'manav', 'fırın' diye işin cinsi yazılmaz. Bağımsız bölüm mesken ise 'mesken' yazılır. İşyeri ise işin cinsi belirtilmez sadece 'işyeri' yazılır. Bu işyerinde. yasalar çerçevesinde her türlü iş yapılır. 'Fırın' diye yazılmış olması baştan hatadır. Böyle bir iş tasrih edilmişse bile bu yerin işyeri olduğu kabul olunmalıdır. Yasalar çerçevesinde de her iş yapılabilmelidir. Bir ömek de daha önce verdiğimi zannediyorum. Deyin ki eski bir binadır, kat mülkiyetine geçilirken o tarihlerde geçerli olan bir iş yazılmış, örneğin bağımsız bölümün cinsi hanesine 'nalbant' yazılmış. Bugün bu yer hâlâ nalbant olarak mı çalışmalı? Kaldı mı şehir içinde böyle bir meslek? Bu örnekte de görüleceği gibi meslek çeşidi yazılım amali, yazılması hatadır, tapu dahi bunu 'işyeri' olarak algılayıp öyle yazmalı. Mahkemeler de bunu böyle görerek karar vermeli. Ancak benim dediğim olmuyor işte.
 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 10.03.2023 12:53

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye genelinde geçen şubat ayında 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi gerçek ...

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı
  • 07.03.2022 17:17

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tozkoparan Kentsel Dö ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Halkımıza verdiğimiz sözü tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz"
  • 29.01.2022 17:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Halkımıza verdiğimiz sözü tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun'da Dereli-Doğankent Afet Konutları, ...

Bakan Soylu: "Dereli'de hepimizin göğsünü kabartacak bir tablo ortaya çıktı"
  • 29.01.2022 17:18

Bakan Soylu: "Dereli'de hepimizin göğsünü kabartacak bir tablo ortaya çıktı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun’da Dereli-Doğankent Afet Konutları, İşye ...

Giresun’da afet yatırımları için hazırlanan tanıtım filminden kesitler
  • 29.01.2022 16:49

Giresun’da afet yatırımları için hazırlanan tanıtım filminden kesitler

Giresun’da Dereli-Doğankent Afet Konutları, İşyerleri ve Altyapı Yatırımları Açı ...