maritbet girişmaritbet
İşte hayatımızı değiştirecek yeni düzenlemeler!

İşte hayatımızı değiştirecek yeni düzenlemeler!

Ocak ayında 2 önemli kanun yenileniyor. Ticaret ile Borçlar Kanunu'ndaki değişikliklerle; ev sahibi-kiracı, çalışan-işveren, tüketici-satıcı arasındaki ilişkilerde yeni kurallar geçerli olacak


Günlük yaşantımızda pek çok değişikliği beraberinde getirecek 2 önemli kanun Ocak ayında yasalaşacak. TBMM'de iktidar ve muhalefet partilerinin yılbaşında yasalaştırmayı kararlaştırdığı yeni Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu tasarılarının bazı önemli maddeleri şöyle:
 
BORÇLAR KANUNU
 Kiraya sınır: Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksi artışını geçemeyecek. Döviz üzerinden ödenen kira bedelleri 5 yılda bir yeniden belirlenecek. Depozito 3 aylık kira tutarını aşamayacak.
 Aksatana tahliye: Kirasını ödemeyene ev sahibi öncelikle ihtar çekecek. 2 defa ihtar çekilen kiracı, kira döneminin bitiminde 1 ay içinde dava yoluyla tahliye edilecek.
 
 'Evlatlığım oturacak, çık!': Evsahipleri altsoy ve üstsoyunun ihtiyacı için de evin tahliyesini isteyebilecek.
 Ömür boyu kefalete son: Eş izin vermeden kefil olunamayacak. Kefalet 10 yılın sonunda ortadan kalkacak.
 İşten atılana 6 maaş: Haksız yere işten atan, 6 aylık maaşa kadar tazminat verecek.
 Faize sınır: Sözleşmeyle belirlenecek akdi faize sınır konulacak. Uygulamadaki yasal faiz dikkate alınarak, akdi faiz yüzde 13.5'i, temerrüt faizi yüzde 18'i aşmayacak.
 
 Köpeğe dikkat: Bir köpek, komşunun bahçesine girip zarar verdiğinde, bahçe sahibi hayvanı öldürebilecek.
 Doktora tazminat: Doktor hatasıyla hastanın ölmesi veya bir organını kaybetmesi durumunda ameliyat öncesi hazırlanan sözleşmeler geçersiz olacak.
 
 Müteahhite tazminat: Zaman aşımı süreci, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihte başlayacak. 20 yıl sonra da yıkılan bina için tazminat alınabilecek.
 Kiracıya 15 gün uyarısı: Kiracı, ev ve işyerini boşaltacağını süre bitiminden en az 15 gün önce bildirmezse sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzatılmış sayılacak.
 
TiCARETTE YENi DÖNEM
Şirketlere çekidüzen: Ortaklar şirketi kendi kasaları gibi kullanamayacak.
 Bileşik faize son: Ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenecek; kanuni, anapara ve temerrüt faizi hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak, bileşik faize son verilecek.
 Christian Dior'un kalfası: İşyerinde; yanıltıcı şekilde, 'Paris'ten diplomalı terzi, Christian Dior'un kalfası' gibi sahte belge asıp haksız rekabet yaratana 2 yıla kadar hapis verilecek.
 Mobilya montajı taşıyıcıya ait: Mobilyaların sökülmesi ve kurulması taşıyıcıların yükümlülüğünde
olacak.
 Kamyon yazıları tarihe karışacak: Kamyon ve dolmuş üzerindeki yazılar kaldırılacak.
  • Etiketler:

Yorum Yaz